Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει και να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Σε μια πολύωρη συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Δημήτρη Σκαλτσούνη, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνα Λαζαράκη, συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις ακύρωσης δέκα συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συλλόγων φοιτητών, όπως και καθηγητών πανεπιστημίων, με τις οποίες ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για την συγκρότηση της ΟΠΠΙ.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα και, παράλληλα, η λειτουργία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια προσκρούσει και σε σειρά άλλων διατάξεων του Συντάγματος.
Από την πλευρά των Πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής επιχειρήματα:
– Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών, η οποία θα λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.
– Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.
– Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί.
– Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
– Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική, υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία.
Από την αντίθετη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα, τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ.
Ακόμη, διαβεβαιώθηκε ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι σύλλογοι ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.ά., καθώς και καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.