ΚΙΝΑΛ: Ο πατριωτικός ρεαλισμός του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήρε αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και θεωρεί ότι το δίλημμα «αν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή αν ανήκει στους Ελληνες» είναι παρωχημένο

Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε έναν κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους στενούς τους συνεργάτες και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έτρεχαν με τρόπο δραματικό, η Ελλάδα είχε αποφασίσει να στείλει εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό στρατιωτικό υλικό, η συζήτηση για τη στάση που θα κρατούσε το Κίνημα Αλλαγής είχε ανάψει. Θα συμφωνούσε ή θα διαφωνούσε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το στίγμα και η κριτική

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε, ήδη, διαλέξει πλευρά. Ο κύκλος των επαφών που είχε, έγινε μάλλον στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί. Θέλει, στα σημαντικά ζητήματα, να ακούει διάφορες απόψεις, να  έχει  προσωπική εικόνα για το κλίμα που υπάρχει στους βουλευτές και στα στελέχη. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήρε αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, σημείωσε όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η εισβολή στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στον νεοεκλεγέντα αρχηγό να συστηθεί στην κοινή γνώμη σε ένα ζήτημα που προκαλεί το ενδιαφέρον και την ανησυχία της. Να δώσει, έμπρακτα, το στίγμα του «πατριωτικού ρεαλισμού» με τον οποίο περιέγραφε την πολιτική και τις θέσεις του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο των εσωκομματικών διαδικασιών στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωστρατού

Απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του χειρισμού των εξελίξεων μέχρι και τη συζήτηση στη Βουλή, εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει κερδίσει πόντους με την επιλογή του να μην κρατήσει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μια αμφίσημη θέση αλλά να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Αυτά που λέει ο Πούτιν τα λέει και ο κ. Ερντογάν» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες. «Μία χώρα η οποία έχει βρεθεί θύμα αυτών των πολιτικών, με το πιο σημαντικό γεγονός την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από την Τουρκία, δεν μπορεί να μη στέκεται στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται» δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1).

Πλεονεκτήματα στη μάχη με τον Τσίπρα

Οι στενοί του συνεργάτες κάνοντας τον μέχρι σήμερα απολογισμό επισημαίνουν και κάτι άλλο.  Οτι η στάση του κ. Ανδρουλάκη, σε σχέση με αυτή του Αλέξη Τσίπρα, πέραν των πόντων που θα δώσει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ στο μετριοπαθές ακροατήριο του Κέντρου ενισχύοντας τις τάσεις εκλογικής επιστροφής του, θα του αποφέρει πλεονεκτήματα στη μάχη που δίνουν οι δύο αρχηγοί στην Ευρώπη. Στο γήπεδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών οι κινήσεις του κ. Τσίπρα γίνονται, όπως λέγεται, όλο και σε πιο περιορισμένο χώρο και υπό στενό μαρκάρισμα.

Ενα από τα σημεία εκκίνησης του «πατριωτικού ρεαλισμού» στη βάση του οποίου χαράσσει τη στρατηγική του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι η άποψη ότι το δίλημμα, που επανεμφανίστηκε στη Βουλή, «αν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή αν ανήκει στους Ελληνες» είναι παρωχημένο. Είναι προφανές, όπως λέγεται, ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, όπως και το ότι η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Η δημιουργία ενός ευρωστρατού

Το ζητούμενο για τον κ. Ανδρουλάκη είναι άλλο. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πώς μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της. Ο ίδιος στο ζήτημα αυτό εμφανίζεται με σχεδόν απόλυτη θέση υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο και να πρωταγωνιστήσει σε ζητήματα όπως η δημιουργία ενός πραγματικού ευρωστρατού.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε δυναμικά τα γεγονότα. Αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης, αν αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, αν γίνει ο ευρωστρατός, αν έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα αποκτήσει συμπαραγωγές, θα είμαστε όχι μόνο μία χώρα-καταναλωτής, αλλά και μία χώρα-παραγωγός» δηλώνει.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο «πατριωτικός ρεαλισμός» του κ. Ανδρουλάκη επί της ουσίας επιχειρεί να τοποθετήσει σε ένα νέο πλαίσιο δύο πράγματα. Τον πατριωτισμό που αποτελούσε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ – αυτή ήταν και η βάση των αποφάσεων τη δύσκολη περίοδο που έπρεπε να σταθεί όρθια η χώρα, υπολογίζοντας το εθνικό και όχι το μικροκομματικό κόστος. Και την επιλογή για σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια με ρόλο πρωταγωνιστικό σε ό,τι αφορά την πολιτική ολοκλήρωσή της.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Οι τρεις στόχοι της Χαριλάου Τρικούπη

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να επιφέρει εξελίξεις και στο ελληνικό εκλογικό μέτωπο. Τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να στήνει κάλπες πριν το καλοκαίρι δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν αποκλείει την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. «Εμείς ετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο» δηλώνουν στο «Βήμα» επιτελικά στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε (ΑΝΤ1), για το επόμενο διάστημα δίνει προτεραιότητα σε δύο στόχους οι οποίοι οδηγούν στον τρίτο και σημαντικότερο, την ανατροπή της πολιτικής γεωγραφίας.

Ο πρώτος στόχος είναι και μέσω των περιφερειακών συνεδρίων προγράμματος να διατυπωθούν 10-15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών στους θεσμούς, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος. Θα είναι ο κορμός του προγράμματος της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας και η βάση της μετεκλογικής συζήτησης όταν ο κ. Ανδρουλάκης λάβει, όπως είναι το πιθανότερο, την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο δεύτερος στόχος είναι στην καθημερινή πολιτική μάχη, στην πορεία προς το συνέδριο αλλά και στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων να αναδειχθούν νέα πρόσωπα, υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας, τα οποία θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να κάνουν πράξη αυτό το πρόγραμμα.

Αν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν εκτιμάται ότι στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση, τις εθνικές εκλογές, το ΠαΣοΚ θα καταφέρει να πετύχει ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις. Τότε, όπως λέγεται, «η πολιτική ανατροπή θα έχει γίνει πράξη και η παράταξη θα ανοίξει κι άλλο τον βηματισμό της».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.