Με το βλέμμα στραμμένο στην απομάκρυνση των αμάχων μετά την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, στην Ουκρανία, που θα ισχύσει από τις 09:00 σήμερα το πρωί Τρίτη, βρίσκεται η παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα όμως που ενώ Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν για 13η ημέρα αμάχους .
Η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει ανακοινώσει η Ρωσία, για πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής δεν έχει συναινέσει σε αυτό καθώς οι διάδρομοι θα οδηγούν σε Ρωσία-Λευκορωσία.
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών – τρίτες κατά σειρά- για τερματισμό των εχθροπραξιών απέβησαν άκαρπες, ενώ πλέον όλες οι ελπίδες στρέφονται στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Κουλέμπα και Λαβρόφ, στην Αττάλεια της Τουρκίας, με μεσολαβητή τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Γολγοθάς η απομάκρυνση αμάχων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί τις δυτικές χώρες ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC, ο Ζελένσκι τόνισε και πάλι την ανάγκη να διασφαλιστεί ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας προτρέποντας εκ νέου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να βοηθήσουν.
«Μας βομβαρδίζουν, μας βομβαρδίζουν, στέλνουν πυραύλους, ελικόπτερα, μαχητικά τζετ — πολλά πράγματα», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν ελέγχουμε τον ουρανό μας».
Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «μπορεί να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει τον πόλεμο. «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί και θα ήθελα να το πιστέψω. Είναι ικανός να το κάνει», είπε ο Ζελένσκι.
«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.
Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».
Σημείωσε πάντως απαντώντας στην ουσία στους όρους που έθεσε ο Πούτιν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».
Ρωσικές επιδρομές πριν την κατάπαυση του πυρός με 10 νεκρούς
Προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί σε Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Μόσχα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διαπραγματεύσεων.
Λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός, πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.
Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».
Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Νέα επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.
Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χαρκόβου, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Τις τελευταίες ημέρες το Χάρκοβο υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.
Οι όροι Πούτιν για να μπει «φρένο» στη ρωσική εισβολή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τέσσερις όρους, ελαφρώς διαφοροποιημένους από αυτούς που είχε θέσει προ ημερών, προκειμένου να σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι όροι γνωστοποιήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να διαπραγματευτούν για τρίτη φόρα.
Όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το Κίεβο θέλει απευθείας διαπραγματεύσεις Πούτιν – Ζελένσκι
Πάντως η Μόσχα δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει να «μαλακώσει» όσο αφορά τους όρους για κατάπαυση του πυρός ενώ το Κίεβο συνεχίζει να δίνει οδηγίες για αντίσταση κατά των ρώσων στρατιωτών και στο πλαίσιο αυτό, οχυρώνονται μεγάλες πόλεις υπό το φόβο επιθέσεων.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στο τούνελ για τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, φαίνεται πως το Κίεβο προτιμά να υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα Ουκρανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος για τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του.