Το 1923 ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1928, η πρώτη χημικός-μηχανικός. Ενώ το 1983 πήρε το πτυχίο της η πρώτη Ελληνίδα ναυπηγός-μηχανολόγος μηχανικός. Εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΤΕΕ το 2000 ήταν μόνο μια γυναίκα ναυπηγός.
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Οι γυναίκες μηχανικοί είναι πολλές σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Η ποικιλομορφία, κάθε είδους, αναφορικά με το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, το χρώμα, τη φυλή, παραμένει ζητούμενο για πολλές κοινωνίες και γι’ αυτό πολλές χώρες νομοθετούν για τη συμπερίληψη, για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω τις διακρίσεις. Γιατί τίποτα από αυτά δεν ορίζει τις ικανότητες. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο δρόμος αυτός να είναι επιλογή και όχι κανονιστική υποχρέωση. Έτσι καταφέρνουμε ως κοινωνία να κάνουμε τις διακρίσεις να εκλείψουν.
Στη MYTILINEOS, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και περισσότερες από 30 χώρες σε τομείς όπως η ενέργεια, η μεταλλουργία, οι υποδομές, οι μηχανικοί έχουν πολλές ειδικότητες και σίγουρα εμπιστεύονται και τα δύο φύλα για να υλοποιηθούν έργα σε όλο τον κόσμο. Από τους νέους εργαζόµενους που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελµατικά βήµατα µέσα από το Πρόγραµµα Μηχανικοί στην Πράξη – έµµισθη πρακτική εργασία διάρκειας 1 έτους στους Τοµείς Επιχειρηµατικής ∆ραστηριότητας καθώς και στις Κεντρικές Υπηρεσίες και Λειτουργίες της ΜΥΤΙLINEOS –, µέχρι τις πιο υψηλές και απαιτητικές θέσεις, οι γυναίκες είναι παντού. H MYTILINEOS αναγνωρίζει πως ενθαρρύνοντας ένα περιβάλλον με ίσες εργασιακές ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή άλλων χαρακτηριστικών, δίνεται και στην εταιρεία περιθώριο να ανθίσει με ένα ευρύ μείγμα δεξιοτήτων και εμπειριών. Αυτό δείχνει η παγκόσμια εμπειρία, αλλά και οι πιο σύγχρονες πρακτικές διακυβέρνησης, όπως υπογραμμίζουν τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας.
Τρεις γυναίκες μηχανικοί που αναλαμβάνουν για τη MYTILINEOS να ανοίξουν το δρόμο και να φέρουν σε πέρας σημαντικά ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο, μας περιγράφουν τη δική τους εμπειρία:
«Κάθε έργο είναι μία πρόκληση. Όταν ξεκινάμε ένα νέο έργο στο εξωτερικό, η ικανοποίηση είναι μεγάλη , αναγνωρίζεται η εταιρεία, αλλά και η δουλειά μας, και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση, και σίγουρα δεν αφορά στο φύλο», δηλώνει η Μαργαρίτα Άριφ, που εργάζεται στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS. «Κατασκευάζουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμούς υψηλής τάσης σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές σε δύσκολα και απαιτητικά περιβάλλοντα. Από την Ελλάδα, στην Αλβανία και από εκεί στη Γεωργία, την Σλοβενία ή τη Λιβύη, οι ευκαιρίες για νέα έργα δεν τελειώνουν ποτέ ωστόσο, όταν ολοκληρώνουμε ένα έργο ξέρουμε ότι αφήνουμε πίσω μας καλύτερες συνθήκες για την τοπική κοινωνία. Με ενεργειακή ασφάλεια και ποιότητα ζωής» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την μελέτη της S&P Global Market Intelligence, «When Women Lead, Firms Win», οι εταιρείες που επενδύουν στην διαφορετικότητα ως προς το φύλο, απολαμβάνουν μεγαλύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτές που δεν υιοθετούν αντίστοιχα κριτήρια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι γυναίκες είναι η πιο ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενη πηγή ανάπτυξης που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς στα ύψη.
Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά έργα στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, είναι το Protos Energy from Waste Facility, της MYTILINEOS, στη Μεγάλη Βρετανία. Ένα έργο πρωτοποριακό, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο κόμβο για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων. «Η MYTILINEOS είναι ήδη σήμερα σημείο αναφοράς διεθνώς για τις καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις βέλτιστης διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων που παρέχει», σημειώνει η Νίνα Παναγιωτουνάκου, που εργάζεται στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS. Το Protos είναι ένα έργο υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών και απαιτήσεων σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά και η MYTILINEOS είναι πια υπολογίσιμη δύναμη, καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας εκ των πλέον ανταγωνιστικών κατασκευαστών στα μεγάλα έργα βιώσιμης αξιοποίησης απορριμμάτων, και επιλέγεται ως ανάδοχος από σημαντικούς διεθνής ομίλους όπως, Covanta, Biffa και Green Investment Group.
Πώς όμως φτάνουν τα έργα στην Ελλάδα και στη MYTILINEOS; Πώς μία ελληνική εταιρεία φτάνει να είναι σήμερα μία πολυεθνική με χαρτοφυλάκιο έργων στις πιο απαιτητικές γωνιές του πλανήτη; «Σκληρή δουλειά σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, επιμονή και συνεργασία. Αυτά οδηγούν στην επιτυχημένη εκτέλεση ενός έργου που αποτελεί κληρονομιά για την ανάληψη κάθε νέου» σχολιάζει η Ζέτα Μπακιρτζόγλου, που εργάζεται στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, με ειδίκευση στα θερμικά έργα. Δεν είναι τυχαίο ότι η MYTILINEOS έχει εδραιωθεί στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες δηλαδή με ουσιαστικές ενεργειακές ανάγκες και σήμερα συμβάλει ενεργά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Λιβύης με το έργο ισχύος 740 MW στο Τομπρούκ που προγραμματίζεται να μπει σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι γυναίκες της MYTILINEOS είναι η δύναμη πυρός της. Με πυγμή και αποφασιστικότητα, με φιλοδοξία και δουλειά κατακτούν νέες κορυφές για την ελληνική επιχειρηματικότητα και δίνουν ενέργεια σε έργα σε όλη την υφήλιο.