Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.
Σαρλ Μισέλ: «Αδιαπραγμάτευτη η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία»
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Ζελένσκι υπέγραψε πρώτος το αίτημα ένταξης στην ΕΕ
Την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε, την περασμένη Δευτέρα 28/2, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι υπογραφές «έπεσαν» τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας με τη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και να σταματήσει η ρωσική εισβολή.
Προηγουμένως, ο ουκρανός πρόεδρος είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, στο οποίο απηύθυνε δραματική έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.
«Ο στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους Ευρωπαίους και, κυρίως, να είμαστε ίσοι. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι το αξίζουμε», δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αίτημα της Γεωργίας
Η Γεωργία, πρώην σοβιετικό κράτος-δορυφόρος, που μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και στην οποία εισέβαλε η Μόσχα το 2008, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη Πέμπτη.
Η κίνηση αυτή ήλθε τρεις ημέρες αφότου η Ουκρανία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.
Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στη Γεωργία σε μια πενθήμερη σύγκρουση το 2008. Μετά τον πόλεμο, η Μόσχα αναγνώρισε δύο αμφισβητούμενα εδάφη τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη, παρότι τόσο η γεωργιανή κυβέρνηση, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, τα θεωρούν γεωργιανά εδάφη υπό ρωσική κατοχή.
Ο πρωθυπουργός, Irakli Garibashvili, δήλωσε σχετικά: «Η ιστορία έχει καταστήσει την ευρωπαϊκή επιλογή του γεωργιανού λαού στρατηγικό στόχο. Από την ημέρα της απόκτησης της ανεξαρτησίας, η χώρα μας συνέχισε να κινείται με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση και σήμερα είναι άλλη μία απόδειξη προσπάθειας».
Τρίτη στη σειρά η Μολδαβία
Μετά την Ουκρανία και τη Γεωργία, τρίτη κατά σειρά, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, υπέγραψε, επίσης την περασμένη Πέμπτη, την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την ΕΕ, προκειμένου να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου.