Την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αξιολογώντας σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία και το κλίμα καταδίκης των όποιων εκφράσεων του αναθεωρητισμού των θεμελιωδών συνθηκών του σύγχρονου κόσμου που επικράτησε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, υπαινίχθηκε ότι πιθανώς θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν πρωτοβουλίες κάποιων συνομιλιών με την ηγεσία της Τουρκίας. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή δήλωσε ότι «είμαι ανοιχτός να μιλήσω με τον Ερντογάν». Ρωτήσαμε κατόπιν αυτών τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού αν υπάρχει κάποιο σήμα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Περιμένουμε» ήταν η απάντηση του λάβαμε. «Επί του παρόντος δεν έχουμε κάτι» μας είπαν, για να προσθέσουν αμέσως μετά ότι «δεν θα μας εξέπληττε σχετική κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας». Οπότε αναμένουμε.
Οι εικόνες της φρίκης και ο φόβος των Πολωνών
Για να μην έχετε πάντως αμφιβολίες για όσα φρικώδη συμβαίνουν στην Ουκρανία, θα σας μεταφέρουμε όσα μας είπε μια φίλη γιατρός που βρέθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους στα σύνορα της Πολωνίας: «Οι εικόνες που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω της TV δεν αποδίδουν την έκταση καταστροφής της χώρας, ούτε το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλούν οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις. Τα πολωνικά νοσοκομεία έχουν γεμίσει παιδάκια τραυματισμένα, με πληγές απίστευτες και κόκαλα θρυμματισμένα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά είναι μια φρίκη. Οι Πολωνοί είναι εξυπηρετικοί και καλοσυνάτοι, αλλά κατά βάθος είναι απίστευτα φοβισμένοι, τολμώ να πω τρομοκρατημένοι, λόγω των ιστορικών βαρών και των σφαγών που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν από ρωσικές δυνάμεις». Αυτά μας είπε όσο πιο γρήγορα μπορούσε και επέστρεψε στο έργο της στα χειρουργεία. Επιθυμία της ήταν να διατηρηθεί η ανωνυμία της, τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.
Οι επιπτώσεις της εισβολής και οι δυσοίωνες προβλέψεις
Ετσι κι αλλιώς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισκιάζει τα πάντα. Είναι τέτοια η ένταση και τόσο μεγάλο το στρατηγικό βάθος της στρατιωτικής επιχείρησης του Βλαντίμιρ Πούτιν στη συγγενική, προς τη Ρωσία, χώρα που επιδρά παντού. Ολα πλέον, από τη γεωπολιτική και την άμυνα, τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εσωτερική πολιτική μέχρι την οικονομία, τα ενεργειακά αγαθά, τις τιμές, το εμπόριο, τον τουρισμό και τα προσφυγικά κύματα, επηρεάζονται και εξαρτώνται από τα πολεμικά γεγονότα, από τη διάρκειά τους και βεβαίως από την έκβαση της μεγάλης αντιπαράθεσης. Κοινώς ο κόσμος έχει εισέλθει σε διαδικασία αναδιάταξης των πάντων, των συμφερόντων συμπεριλαμβανομένων. Γενικώς το κλίμα, ειδικώς στην οικονομία, τείνει να βαρύνει και πάλι πολύ. Με τη βραδύτητα δε που εξελίσσονται τα πολεμικά γεγονότα δεν φαίνεται γρήγορη απεμπλοκή. Οι τιμές των ενεργειακών αγαθών, των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά παραγωγών και καταναλωτών, προσθέτοντας έντονα υφεσιακά στοιχεία στις περισσότερες των δραστηριοτήτων. Οι τραπεζίτες ανησυχούν και αναμένουν άνοδο των επιτοκίων προς αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και σε βάθος χρόνου εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Υποθέτουν μάλιστα ότι οι συνθήκες θα επιβαρυνθούν καθώς η ρωσική οικονομία θα γονατίσει με τα μέτρα και ο Πούτιν, όσο οι σκοποί του δεν επιτυγχάνονται, θα συμπεριφέρεται σαν πληγωμένο θηρίο, επιτείνοντας την ατμόσφαιρα καταστροφής των πάντων.
Ο Πατέλης θέλει νωρίτερα την αύξηση στον κατώτατο
Ο μόνος, πάντως, που παρά τον ορυμαγδό των καταστροφικών πολεμικών σεναρίων, εκτιμά ότι κάτι καλό μπορεί να βγει μεσοπρόθεσμα από αυτή τη νέα κρίση είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης. Υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αντίδραση, ιδιαιτέρως στο ζήτημα αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Αναμένει ότι στις επόμενες Συνόδους Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις που θα απαντούν στον Πούτιν, όπως χαρακτηριστικά λέει. Για την πληθωριστική έκρηξη της περιόδου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να μένουμε στη συγκυρία αλλά να αξιολογούμε και το γεγονός ότι ζούμε πάνω από μια δεκαετία σε συνθήκες αποπληθωρισμού. Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα και ενδιαφέρον θα διατηρηθεί για την ελληνική οικονομία και σταδιακά θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα εισέλθουμε σε έναν διαφορετικό κύκλο. Επιπλέον, δεν κρύβει ότι εν όψει αυτού του νέου κύκλου προτρέπει τους επιχειρηματίες που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και να αναζητήσουν προσωπικό σε ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα απέφευγαν να προσεγγίσουν. Τους καλεί να απευθυνθούν σε νέους, σε γυναίκες και σε ώριμους ανέργους μεταξύ 55 και 65 ετών, που και δεξιότητες διαθέτουν και εμπειρίες κατέχουν. Με έκπληξη δε διαπιστώσαμε ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης του βασικού μισθού τώρα, νωρίτερα δηλαδή από την 1η Μαΐου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τολμηρά και διαφορετικά όσα λέει ο κ. Πατέλης.
Ερχονται νέα γκάλοπ
Επιπλέον, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δημοσκόποι εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην εσωτερική πολιτική. Οσοι μετρούν λοιπόν δεν βλέπουν την κυβέρνηση να απομειώνεται. Επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν χάνει από την πολεμική κρίση, επειδή συνήθως σε τέτοιες συνθήκες οι πολίτες συντονίζονται με την ηγεσία τους και επειδή ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με ευθύ και καθαρό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή. Αντιθέτως εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί στο όλο θέμα μάλλον απομειώνεται. Οι πιο τολμηροί των δημοσκόπων μάλιστα δεν κρύβουν ότι στις ευθείες απαντήσεις που λαμβάνουν μέσω των ερωτηματολογίων, πριν δηλαδή από τα όποια ζυγίσματα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ταυτίζονται με εκείνα του ΚΙΝΑΛ. Αυτό είναι το εύρημα του τελευταίου διαστήματος. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα το δούμε σίγουρα στις οθόνες μας…
Ενας αντισυμβατικός διπλωμάτης
Ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος είναι ο διπλωμάτης που οδήγησε την ελληνική αυτοκινητοπομπή από τη δοκιμαζόμενη Μαριούπολη στα σύνορα με τη Μολδαβία. Διέσχισε δηλαδή σχεδόν όλη την εμπόλεμη Ουκρανία, κάπου 1.100 χιλιόμετρα. Δεν έχει την κλασική εικόνα του διπλωμάτη. Είναι… μηχανόβιος, καπνιστής πίπας και του αρέσουν τα ταξίδια. Η καταγωγή του είναι από τον Πόρο. Οσοι τον γνωρίζουν ομιλούν για έναν αποτελεσματικό, επαγγελματία διπλωμάτη, ευγενέστατο και ευχάριστο άνθρωπο με χιούμορ. Οταν κλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβεί στη Μαριούπολη να ενισχύσει το ελληνικό προξενείο σε μια περιοχή όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ομογένειας, η πόλη αυτή της Ουκρανίας ήταν ήδη αποκλεισμένη από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και συνεχώς βομβαρδιζόμενη. Πήγε και σε λίγες ημέρες πήρε από την Αθήνα μια άλλη εντολή: Να οδηγήσει ομογενείς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους εκτός πόλεως και εν συνεχεία στη Μολδαβία. Μπαίνοντας μπροστά σε ένα κομβόι 21 αυτοκινήτων και 82 ατόμων ο πρέσβης πέρασε από checkpoints Ρώσων και Ουκρανών, συνομίλησε μαζί τους πείθοντάς τους ότι είναι επικεφαλής ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής, πέρασε μέσα από μάχες, είδε ακόμη και σφαίρες να τρυπούν λάστιχα αυτοκινήτων. Οι αρχικές εντολές του ήταν να οδηγήσει την αυτοκινητοπομπή στα σύνορα με τη Μολδαβία και να επιστρέψει, όπως ακριβώς έκανε και ο πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης από την Οδησσό. Αλλά για το πώς και πότε θα επιστρέψει θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
***
Ο αποπεμφθείς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτογραφία) είχε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τον Πρωθυποπυργό, με σκοπό να «κλειδώσει» η υποψηφιότητά του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Αττικής, στη δύσκολη για την κυβέρνηση ζώνη «πέρα από το ποτάμι», όπου το ΠαΣοΚ παραδοσιακά διατηρεί δυνάμεις και τώρα με την αναμενόμενη αναγέννηση του ΚΙΝΑΛ θα πιέσει εντονότερα τον κ. Μητσοτάκη. Κατά τα φαινόμενα ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού «φλέρταρε» για κάποιο διάστημα με τον κ. Ανδρουλάκη, δεν είδε την προθυμία που ανέμενε και αποδέχθηκε την πρόταση που εδώ και καιρό, πριν από την αποπομπή, του είχε κάνει κάνει ο Πρωθυπουργός. Οπότε ο κ. Χρυσοχοΐδης στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι και αλλού προς μεγάλη… χαρά του Γιάννη Λοβέρδου που αγωνιούσε εξ αρχής για τους συνυποψηφίους που θα του «φορτώσει» ο Πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη δύσκολη εκλογική περιφέρεια.