Υγεία, τουρισμός, αγροτική παραγωγή, δημόσια διοίκηση και Δικαιοσύνη τρέχουν προς το ψηφιακό αύριο. Το στοίχημα του 2022 είναι καθοριστικό. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, με οδηγό τα αυστηρά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) βάζει σε τροχιά 61 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ. Εχοντας ήδη 83 ενεργές προγραμματικές συμβάσεις, ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ, και στο pipeline 56 έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Οι εμβληματικοί τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού, με πρότζεκτ ύψους 345 εκατ. ευρώ να ξεκινούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η σκυτάλη όμως θα περάσει και σε άλλους τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

 

Νέες τεχνολογίες

Με ορόσημο τον ερχόμενο Μάιο, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα βάλει στην αφετηρία δύο έργα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η γειτνίαση με αναπτυσσόμενες αγορές προσφέρουν ευνοϊκό έδαφος, εφόσον «παντρευτούν» με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής που θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών.

Επιπλέον, η ενίσχυση των εξαγωγών βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «Εξωστρεφής γεωργία», προϋπολογισμού 18,75 εκατ. ευρώ. Αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών, μεταξύ των οποίων τα συστήματα έκδοσης πιστοποιητικών εξαγωγών, διαχείρισης εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου, έξυπνης ανάλυσης εισαγωγών – εξαγωγών, καθώς και το Portal Greek Farms για τα ελληνικά προϊόντα.

Προκηρύξεις

«Το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ο στόχος να προκηρυχθούν, εντός του έτους, το 90% των έργων του ψηφιακού πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι ο μεγάλος μας στόχος. Ως το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί μια πρώτη ομάδα περίπου 10 έργων, ενώ όσο προχωράμε προς τον Ιούνιο αυτά θα κλιμακωθούν» αναφέρει, μιλώντας στο «Βήμα», ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Από την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, το e-Justice και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως τα μικρότερα έργα για την πύλη ανοιχτών γεωεπιστημονικών δεδομένων (GEOPORTAL), το GDPR και το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για τις ιχθυόσκαλες της χώρας (e-Ιχθυόσκαλα), ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την καθημερινότητα και την οικονομία. Ως το τέλος της χρονιάς θα βρίσκονται σε κάποιο στάδιο εξέλιξης 180-200 έργα.

 

Πληροφόρηση

Τρεις δράσεις θα βάλουν και τον ελληνικό τουρισμό στην ψηφιακή σφαίρα. Με τη δημιουργία ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης με τεχνητή νοημοσύνη 2ης γενιάς, θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες στους τουρίστες. Αξιοθέατα, εκδηλώσεις, διαδρομές στην πόλη με τα μέσα μεταφοράς, ναύλοι και δρομολόγια, υπενθυμίσεις πτήσεων, έκτακτες ενημερώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο χέρι των επισκεπτών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας.

Αντίστοιχου προϋπολογισμού είναι και το e-ΜΗΤΕ, το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων. Η νέα πλατφόρμα, που θα «στεγάσει» τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, θα διαλειτουργεί με δημόσια μητρώα και συστήματα. Το έργο θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα ακριβών στατιστικών δεδομένων για τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και θα εξασφαλίσει real time δεδομένα σχετικά με τις τουριστικές αφίξεις.

Εργα σε Υγεία, Δικαιοσύνη

Τα άλματα που έγιναν μες στην πανδημία στον τομέα της Υγείας, από την άυλη συνταγογράφηση ως τον προάγγελο του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, το myHealth app, θα συνεχιστούν. Περί τις αρχές Απριλίου θα είναι έτοιμος να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός των 30 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος τηλεϊατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Παράλληλα, προχωρεί η ωρίμαση του έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων του συστήματος Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων εξετάσεις, διαγνώσεις, διοικητικά έγγραφα, προμήθειες, προκειμένου ως το καλοκαίρι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, ύψους 119,2 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμη τεράστιο πρότζεκτ μετατροπής έντυπων αρχείων σε ψηφιακά αποτελεί μέρος του e-Justice και αφορά τα αρχεία των δικαστηρίων. Το έργο των 90 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμασης, ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ως τον Ιούνιο. Μέσα στο εξάμηνο θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση της Θέμιδος 196 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ελάφρυνση του διαχειριστικού φόρτου.Ψηφιακά θα τηρούνται πια και τα πρακτικά των δικών, μέσω ενός έργου, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που θα επεκτείνει την υπηρεσία αυτή μετά τα διοικητικά και στα ποινικά δικαστήρια. Επίσης, ως τα μέσα Μαρτίου, θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και επέκταση των συστημάτων πληροφορικής της Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, σε τροχιά υπογραφής μπαίνει, αφού επέστρεψε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το έργο των 19,2 εκατ. ευρώ για την εξ αποστάσεως ακροαματική διαδικασία στις δικαστικές αίθουσες της χώρας, τις λεγόμενες τηλεδίκες.

Προχωρεί η μετεξέλιξη του gov.gr

Μέσα στο εξάμηνο θα μπουν οι βάσεις και για τη μετεξέλιξη του gov.gr. Το έργο της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRMS), προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ, που θα γίνει η ομπρέλα των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις, αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος Μαρτίου. Σήμερα, ο σχεδιασμός του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς γίνεται η επεξεργασία και των τελευταίων σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, η οποία πρόκειται να κλείσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.