Λαγάνα

Προετοιμαζόμαστε για αύριο. Το μυστικό της συγκεκριμένης λαγάνας βρίσκεται στο μείγμα με το οποίο αλείφουμε την επιφάνεια και στο ταχίνι που προσθέτουμε στη ζύμη.

Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 1 ώρα και 40’ Ψήσιμο 30’

 

ΥΛΙΚΑ (για 2 λαγάνες)

400 ml νερό

1 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. ταχίνι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

25 γρ. νωπή μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

500 γρ. αλεύρι σκληρό + επιπλέον για το ταψί

300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Για την επιφάνεια 

1 κ.σ. ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κ.γ. μέλι

100 γρ. λευκό σουσάμι

50 γρ. μαύρο σουσάμι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε 100 ml χλιαρό νερό σε ένα μπολ, όλο το  μέλι, όλη τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν. Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι σκληρό και σκεπάζουμε με ένα πανί. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου μισή ώρα). Χτυπάμε στο μίξερ, με τον γάντζο, το υπόλοιπο νερό με το ταχίνι και το ελαιόλαδο, μέχρι να διαλυθεί εντελώς το ταχίνι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το αλάτι και σιγά-σιγά τα αλεύρια, μέχρι να έχουμε μια κανονική εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στον φούρνο στους 50°C μέχρι να «ανέβει», περίπου 1 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Δίνουμε με τα δάχτυλά μας στα ζυμάρια; το κλασικό σχήμα οβάλ που έχουν οι λαγάνες, συνεχίζοντας το άνοιγμα. Κάνουμε με τα δάχτυλά μας βαθουλώματα στην επιφάνεια καθε λαγάνας. Σε δύο διαφορετικά ταψιά, τα οποία έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι ολικής, βάζουμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε να «ανέβουν» ξανά (περίπου 40 λεπτά). Διαλύουμε τη ζάχαρη και το μέλι στο χλιαρό νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα σουσάμια που έχουμε προηγουμένως αναμείξει και με τα δάχτυλά μας ξανακάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια κάθε λαγάνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου 30 λεπτά. Οταν έχουν ψηθεί και από κάτω, είναι έτοιμες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.