Με πορεία σε ναρκοπέδιο μοιάζει πλέον η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει διαρκώς νέες παραμέτρους στους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Aλλα περιμέναμε, άλλα γίνονται και κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνουμε» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Το οικονομικό επιτελείο εισηγείται «ψυχραιμία και προσοχή», ενώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει την κατάσταση ως μία πολυπαραγοντική εξίσωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η οικονομία κυριαρχείται πλέον από μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία δυνητικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά παντού: Στις επενδύσεις, στο εμπόριο και στον τουρισμό, στις προμήθειες πρώτων υλών, στα σιτηρά, στα καύσιμα και πρωτίστως στον πληθωρισμό και στις αναπτυξιακές προοπτικές.

Η ενεργειακή κρίση είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και στο πεδίο αυτό οι ελπίδες εναπόκεινται στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Παρά ταύτα, οι προτάσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου προμήθειας ενέργειας, μέσω του οποίου θα επιδοτείται και η κατανάλωση, φαίνεται ότι θα απαιτήσουν χρόνο έως ότου υιοθετηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ απομένει να διαφανεί και το αν στο πεδίο αυτό έχουν καμφθεί οι επιφυλάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ωσπου να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα για το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης καθίσταται η απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και η κατά το δυνατόν ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις επικοινωνίες και τις συνεννοήσεις, μεταξύ των άλλων με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με στόχο την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την εξέταση των δυνατοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο