Ενα μακρόσυρτο παιχνίδι με απόπειρες εκβιασμού και με μυστικές κινήσεις στο όνομα ακόμα και προσώπων εντός του οίκου της Θέμιδας αποκαλύπτεται στο ηχητικό ντοκουμέντο με τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο να περιγράφει συμπεριφορές και αξιώσεις πέραν των ορίων του ποινικού νόμου.

Οσα ακούγονται να λέει ο αείμνηστος επιχειρηματίας δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα που ο ίδιος τοποθετεί στο κάδρο της υπόθεσης αυτής αλλά ακουμπούν την ίδια τη Δικαιοσύνη αποκαλύπτοντας παρασκηνιακές ενέργειες και μεθοδεύσεις που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τη λειτουργία του θεσμού.

«Να φτάσουν μέχρι το τέλος»

«Για μία ακόμα φορά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Δικαιοσύνη έρχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή καταγγελλόμενες εξωθεσμικές κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Αν είναι αλήθεια όσα περιγράφονται, μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη έχει τα αναγκαία «εργαλεία» και τον τρόπο να τα διερευνήσει. Και εμείς οι δικαστές είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε, όχι στα λόγια, να φτάσουν όλες αυτές οι υποθέσεις μέχρι το τέλος. Κομβικής σημασίας ζήτημα σε αυτή τη διαδρομή θα ήταν να αποκλειστούν τα «κανάλια» επιρροής της εκτελεστικής εξουσίας πάνω στη δικαστική με την επανεξέταση του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», όπως έλεγε στο «Βήμα της Κυριακής» σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη ανώτατος δικαστικός λειτουργός.

Υποθέσεις με θεσμικό αποτύπωμα

Τον τελευταίο καιρό στον ζυγό της Θέμιδας είναι αλήθεια ότι έχουν μπει μία σειρά από σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες, πέρα από τις ποινικές διαστάσεις που αποτελούν το αντικείμενο των εν εξελίξει ερευνών, έχουν και θεσμικό αποτύπωμα, καθώς μέσα από τις σελίδες των δικογραφιών αποκαλύπτονται ιδιαίτερες σχέσεις της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Από τη μια πλευρά της ζυγαριάς βρίσκεται η υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 2022, θα βρεθεί στον Αρειο Πάγο ως κατηγορούμενος για χειρισμούς με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, αλλά και με βάση τη μήνυση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι και ο ίδιος είναι θύμα απόπειρας εκβιασμού από συγκεκριμένη ομάδα προσώπων. Από την άλλη πλευρά, ξαναβγαίνουν στο πολιτικό και δικαστικό προσκήνιο οι αποκαλύψεις Βγενόπουλου για τη δική του απόπειρα εκβίασης.

Ο μεγάλος αντίπαλος

Πέρα όμως από αυτά τα θεσμικά ζητήματα που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη, υπάρχουν και τα χρόνια λειτουργικά της προβλήματα, με το πιο σημαντικό την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής της.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στην πρόσφατη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εντοπίζει σοβαρό θεσμικό ζήτημα ερμηνεύοντας τη δημοσιοποίησή του ως παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο του δικαστηρίου που εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αφορμή για τη συζήτηση των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Πρωθυπουργού ήταν η υπόθεση ανθρωποκτονίας με θύμα τον Αφροαμερικανό Μπάκαρι Χέντερσον, η οποία είχε διαπραχθεί το 2017 στην περιοχή Λαγανά της Ζακύνθου και σχεδόν πέντε χρόνια μετά η ποινική υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκασή της ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών.

Και δεν είναι βέβαια η μοναδική υπόθεση που έχει δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα σε εύλογο χρόνο…

Επικρίσεις για την αργοπορία και στην υπόθεση Novartis

Πρόσφατα ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Novartis για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, που διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια, για να οδηγηθεί τελικά στο αρχείο, επέκρινε τη μεγάλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωσή της. «Η καθυστέρηση δύναται να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης, όπως ορίζεται από την ΕΣΔΑ» σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του για την επίσπευση της έρευνας.

Νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δικαστικών λειτουργών

Ιδιαίτερα σημαντικά βήματα ως προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, που αποτελεί τη μεγάλη παθογένεια εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα τόσο με την ψηφιοποίηση δικαστικών υπηρεσιών όσο και με τη δρομολόγηση της σύστασης του σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας, που θα συνδράμει ουσιωδώς στην αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει άμεσα προς ψήφιση σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιθεώρηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών, υιοθετώντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία συστήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετείχαν όλες οι δικαστικές ενώσεις. Αύριο Δευτέρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το νέο σχέδιο.
Με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαιοδοτικό μας σύστημα και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του, που θα λειτουργήσει τελικά υπέρ των πολιτών και της οικονομίας.