Οι δρόμοι του Ιγκόρ στο πεδίο της μάχης

Ήταν η στιγμή που οι αυτονομιστές, ήθελαν να κάνουν έλεγχο. Ακούστηκε ο ήχος ενός καλάσνικωφ που όπλισε και ένα πυροβόλο από το άρμα μάχης να έχει την κάνη του στραμμένη προς την αυτοκινητοπομπή.

Σήμερα θα αρχίσω με την ιστορία ενός αφανούς πρωταγωνιστή ανάμεσα στην δοκιμαζόμενη ομογένεια της Ουκρανίας. Θα σας μιλήσω για τον Ιγκόρ τον οδηγό που προπορευόταν της ελληνικής αυτοκινητοπομπής από την πολιορκούμενη Μαριούπολη έως την Μολδαβία. Ο Ιγκόρ, ένας συμπαθέστατος 50άρης, είναι ομογενής, υπάλληλος του προξενείου της Μαριούπολης και εργάζεται εκεί ως διερμηνέας. Έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και τα ελληνικά του είναι άριστα και μπορεί να μεταφράζει ακόμα και τοπικές διαλέκτους και στα ουκρανικά και στα ρώσικα. Στην πολύπαθη Μαριούπολη, όπου ζούνε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς, ο Ιγκόρ εκτελούσε και χρέη οδηγού στα ελληνικά διπλωματικά αυτοκίνητα. Τον επέλεξε ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος ως οδηγό για να διασχίσουν με την ελληνική αυτοκινητοπομπή όλη την Ουκρανία μέσα από δρόμους, παράδρομους, ποτάμια, βουνά- τις περισσότερες φορές μέσα στην κόλαση της μάχης- και μέσα από μπλόκα στελεχωμένα από πάνοπλους φανατικούς παραστρατιωτικούς και των δύο πλευρών.

Όταν έφυγαν την Τετάρτη το πρωί από την Μαριούπολη, ο Ιγκόρ κάθισε στην θέση του οδηγού του γκρι «Σκόντα» SUV του πρέσβη, έχοντας μαζί του μερικά μπουκαλάκια με νερό και στραμμένη την προσοχή του στο GPS για να εντοπίζει βενζινάδικα. Ήξερε καλά την περιοχή όπως ήξερε ότι αυτό που πάνε να κάνουν ήταν και επικίνδυνο και παράτολμο. Αλλά αναγκαίο. Είχε ωστόσο να εκτελέσει μια αποστολή και ήθελε να την φέρει εις πέρας. Δεν προχώρησε η πομπή πέντε χιλιόμετρα και νάσου να τους κόβει απειλητικά τον δρόμο το πρώτο checkpoint. Από τα ρούχα και τον οπλισμό, τόσο ο πρέσβης όσο και Ιγκόρ κατάλαβαν ότι πρόκειται για αυτονομιστές που αποτελούσαν μέρος των ρωσικών δυνάμεων πολιορκίας της Μαριούπολης.

Άφησαν πίσω τους την ταλαίπωρη Μαριούπολη την ώρα που ο πολιορκητικός κλοιός των Ρώσων έσφιγγε. Έμαθαν ότι κόπηκε το ρεύμα, η ύδρευση και τα τηλέφωνα. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη που έμεινε πίσω για να βοηθήσει την ομογένεια, αλλά η επαφή ήταν αδύνατη. Τελικά κατάφερε κάποια στιγμή να επικοινωνήσει μαζί του ο πρέσβης το πρωί της Πέμπτης από την Ζαπόριζα. Έμαθε τα δυσάρεστα νέα, με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, ευχήθηκε καλή δύναμη στον πρόξενο και έστρεψε την προσοχή του στην ασφάλεια της αυτοκινητοπομπής.

Ο Ιγκόρ όταν είδε το οδόφραγμα στο πρώτο checkpoint, βγήκε αμέσως από το αυτοκίνητο και άρχισε να εξηγεί στους αυτονομιστές ποιοι είναι και πού πάνε. Ήταν η στιγμή που οι αυτονομιστές, ήθελαν να κάνουν έλεγχο. Ακούστηκε ο ήχος ενός καλάσνικωφ που όπλισε και ένα πυροβόλο από το άρμα μάχης να έχει την κάνη του στραμμένη προς την αυτοκινητοπομπή. Βγήκε και ο πρέσβης από το αυτοκίνητο και μετά από εξηγήσεις που υπήρξαν, έγινε ο έλεγχος και κατάφεραν να φύγουν.

Ο οδηγός του πρέσβη ήξερε τους δρόμους αλλά και τους παράδρομους. Αυτό που δεν μπορούσε να υπολογίσει ήταν τα καταστραμμένα από τους βομβαρδισμούς γεφύρια. Έτσι για να φθάσει στον προορισμό του ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί επαρχιακούς δρόμους. Ορισμένοι από αυτούς κατεστραμμένοι, γεμάτοι λακκούβες από τις βόμβες και τις ρουκέτες. Ο Ιγκόρ γνώριζε ότι απ΄αυτόν κρέμονταν τα πάντα. Πέρασαν μέσα ή κοντά από μάχες. Όταν μερικές σφαίρες τρύπησαν λάστιχα αυτοκινήτων δημοσιογράφων (ανάμεσά τους και του απεσταλμένου του Mega), ο Ιγκόρ πήγε να βοηθήσει. Ήταν ο ίδιος που παζάρευε ακόμα και για την τιμή της βενζίνης, αφού σε εμπόλεμες περιοχές η βενζίνη είναι πολύτιμο αγαθό και η τιμή της στη μαύρη αγορά.

Όταν επιτέλους έφθασαν βράδυ στην Ζαπόριζα και διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχεία «Ιντερτουρίστ» και επρόκειτο να φάνε το πρώτο ζεστό τους φαγητό (μια μακαρονάδα), κτύπησαν οι σειρήνες. Δόθηκε εντολή για συσκότιση και οι πάντες πέρασαν στο υπόγειο καταφύγιο. Ανάμεσά τους και ο Ιγκόρ, οποίος ήδη σχεδίαζε μαζί με τον πρέσβη πως θα πάνε μόλις ξημέρωνε στα σύνορα με την Μολδαβία με την επιβεβλημένη ασφάλεια. Και την Πέμπτη το πρωί, όλοι ξεκίνησαν, μπροστά ο πρέσβης και ο Ιγκόρ και πίσω όλοι άλλοι έως ότου φθάσουν στην πόλη Μοχίλιφ για ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων τους. Είχαν όμως ακόμα δρόμο μπροστά τους…

***
Το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο

Ξαφνικά μέσα στη γενικότερη αναμπουμπούλα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Τουρκία έβγαλε για δοκιμές στη θάλασσα, το μίνι αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, που η Άγκυρα φιλοδοξεί να καταστήσει ναυαρχίδα του τουρκικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα πλοίο, το μεγαλύτερο που θα έχει ο τουρκικός στόλος, που το προόριζαν για αεροπλανοφόρο, στο οποίο θα στάθμευαν τα F-35. Επειδή όμως το αμερικανικό Κογκρέσο απαγόρευσε την πώληση F-35 στην Τουρκία, αφού προτίμησε να αγοράσει από τους Ρώσους τους S-400, η Τουρκία αποφάσισε για να μην πάει χαμένο το πλοίο να σταθμεύουν σε αυτό μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη και κάποια ελικόπτερα. Το TCG Anadolu έχει μήκος 232 μ. και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερο που θα φέρει την ονομασία TCG Trakya, δηλαδή «Θράκη». Τώρα ένα θέλετε να μάθετε πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά, τούτα έχω να σας πω:

***
Το αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Το ΓΕΕΘΑ και γενικότερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις. Αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από αεροπλανοφόρα, την στιγμή που διαθέτει τέτοια και μάλιστα αβύθιστα με το μεγαλύτερο αυτό της Κρήτης. Να υπενθυμίσω ότι έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για τη δημιουργία στη Σούδα ενός δεύτερου ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικού, σύγχρονου και λειτουργικού.

***
Η εισβολή στην Ουκρανία και η ουδετερότητα

Είναι η δεύτερη φορά από τότε που άρχισε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, που ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ για να συζητήσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Ανάμεσα τους και τον πρεσβευτή της Ουκρανίας, οποίος πήρε μέρος στη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, επειδή κόλλησε κορωνοϊό. Την πρώτη φορά μαζί με τους πρεσβευτές κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Χθες προσκάλεσε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εκείνο που είχε σημασία είναι ότι ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε με σαφήνεια στις ελληνικές θέσεις και για τον πόλεμο και για την εισβολή αλλά και για το θέμα της ουδετερότητας. Μάλιστα δέχθηκε ερώτηση και για τη στάση τη Τουρκίας, λέγοντας ότι η Τουρκία με το να μην υιοθετεί κυρώσεις ακολουθεί τον δρόμο της ουδετερότητας. Πρέπει, είπε, να πάρουμε σαφείς θέσεις για τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία. Ήλθε ο πόλεμος και η ουδετερότητα δεν έχει καμία θέση. Επεσήμανε όμως και κάτι άλλο: Από τις κυρώσεις, είπε, προκύπτει κόστος οικονομικό και από τις χώρες τις επιβάλλουν. Όλες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία, δέχθηκαν να υποστούν το οικονομικό κόστος. Η Τουρκία όμως δεν θέλησε να έχει κάποιο κόστος και για το λόγο αυτό δεν επέβαλε κυρώσεις και άρχισε να τηρεί στάση ουδετερότητα.

***
Η Ντόρα και οι στόχοι του Πούτιν που απέτυχαν

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με πολύχρονη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις μίλησε για τον Πούτιν και για τους στόχους του και γιατί ο Ζελένσκι απορρίπτει ρωσικές προτάσεις. Είπε συγκεκριμένα η κυρία Μπακογιάννη ότι στόχος του Πούτιν είναι να αποκόψει με την ρωσική εισβολή την Ουκρανία από την Αζοφική θάλασσα. Πάντως, όπως είπε ο στόχος του να ρίξει τον Ζελένσκι απέτυχε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Ουκρανός Πρόεδρος απεδείχθη άνθρωπος με αντοχές και παρέμεινε στην Ουκρανία. Ο Πούτιν που περίμενε μια διχασμένη Δύση κατάφερε να ενώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αλλάξει το δόγμα της Γερμανίας μετά από 75 χρόνια». Και πρόσθεσε: «Τους συνομιλητές δεν τους επιλέγουμε εμείς αλλά οι λαοί», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση εάν αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως συνομιλητής για να συμπληρώσει με νόημα : «Οι Ρώσοι έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη κι εύλογα ο Ζελένσκι απορρίπτει προτάσεις όπως θα απέρριπτε κάθε Έλληνας να δώσει τη Μακεδονία ή την Ήπειρο γιατί κάποιος μπήκε μέσα και αποφάσισε να την πάρει».

***
Η Μαργαρίτα, η ΕΓΕ και η Ουκρανία

Είναι 98 ετών, σύζυγος πρώην Πρωθυπουργού, μένει σε ένα διαμέρισμα 160 τ.μ. στο Φάληρο μαζί με τον γιο της πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κάνει τη δική της παρέμβαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου ως μέλος της ΕΓΕ (ναι, η πάλαι ποτέ θρυλική ΕΓΕ εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα με Πρόεδρο την Ντίνα Πανταζή), μαζί με την οργάνωση WinPeace (Νίκη της Ειρήνης) έστειλε ένα μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να πάρει θέση, χωρίς να υποστηρίξει μία από τις δύο αντιμαχόμενες χώρες, απλώς ζητώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Γιατί, όπως αναφέρει, από τους πολέμους τα πρώτα θύματα, είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι οικογένειες. Το μήνυμα για την Ουκρανία έστειλε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Νίκος Παπανδρέου. Η WinPeace πρόκειται για μια ΜΚΟ, πρωτοβουλία της μητέρας του Μαργαρίτας Παπανδρέου και της δημοσιογράφου, συγγραφέως και ακτιβίστριας Zeynep Oral, που ιδρύθηκε μετά την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια (1996) με σκοπό την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την κατανόηση και συνεργασία των δύο χωρών. Η σημερινή Πρόεδρος της ΕΓΕ ήταν στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά υπήρξε και υφυπουργός και καθιέρωσε με νόμο τον γυναικείο συνδικαλισμό.

***
Ο Μητσοτάκης στο ναυπηγείο της Σύρου

Στο μεγαλύτερο επίπεδο πληρότητας της τελευταίας 10ετίας βρίσκεται το Νεώριο Σύρου. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να το επισκεφθεί σήμερα. Και τούτο γιατί, όπως λένε οι εργαζόμενοι, δείχνει να ξεπερνά όλες τις παλιές δυσκολίες και εμπόδια που είχαν φέρει το ναυπηγείο στο χείλος του γκρεμού και της πτώχευσης ενώ, όπως ενθυμείστε, είχε μείνει για ένα χρόνο κλειστό και τους εργαζόμενους απλήρωτους να διεκδικούν από πριν 25 μισθούς. Το ναυπηγείο προσφέρει εργασία σε πολλούς εργαζόμενους και πραγματοποιεί κυρίως εργασίες επισκευών, συντήρησης και συγκόλλησης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.