Το στιγμιότυπο του Νίκου Χαρδαλιά με τον Ουκρανό αξιωματικό ήταν μια δυνατή εικόνα. Οι δύο άντρες αγκαλιάστηκαν θερμά μετά την παράδοση 40 τόνων αμυντικής βοήθειας (καλάζνικοφ, εκτοξευτήρες πυραύλων, αλεξίσφαιρα) στις ουκρανικές αρχές. «Η Ελλάδα πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αποστολή εξετελέσθη» έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Άμυνας αναρτώντας την σχετική φωτογραφία.
Πέραν των ισχυρών συμβολισμών, η ενίσχυση της Ουκρανίας εμπεριέχει ουσία. Τόσο όσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι (πολεμικό υλικό) όσο και στα σαφή μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα παίρνοντας θέση στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον του Κίεβου. «Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρήτρια χώρα των διεθνών σχέσεων. Έχει ως θεμέλιο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής το διεθνές δίκαιο» σημείωσε έμπειρος διπλωμάτης. Στο πλαίσιο αυτό, «η συνδρομή μιας χώρας που υπερασπίζεται το υπάρχον status quo και αντιτίθεται σθεναρά στην βίαιη αλλαγή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων είναι καθοριστική». Στη γειτονιά της Ελλάδας «ανθούν» παρόμοιες αναθεωρητικές ιδέες και η καταδίκη τους «σε κάθε επίπεδο είναι μεγάλης σημασίας».
Έμμεση αποτροπή και ταμπού
«Ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» έλεγε ο μεγάλος θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φον Κλαούζεβιτς. Η επιστροφή της χρήσης σκληρής ισχύος ως εργαλείο προώθησης στόχων στην διεθνή σκακιέρα έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την Δύση, περιλαμβανομένης της Αθήνας.
Το μείζον στην ενίσχυση της Ουκρανίας έχει να κάνει με… τον ίδιο τον οπλισμό. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, συνδράμοντας μια αμυνόμενη χώρα, η Ελλάδα «δείχνει ότι διαθέτει τη βούληση, εάν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιήσει σκληρή ισχύ για να υπερασπιστεί την δική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Και αυτό, εκτιμάται ότι ενισχύει την ελληνική αποτρεπτική ισχύ, έστω και έμμεσα.
Ταυτόχρονα, με την αποστολή οπλισμού φαίνεται ότι επιχειρήθηκε να σπάσει ένα εσωτερικό ταμπού περί «ουδετερότητας» της χώρας σε ανάλογες περιστάσεις. Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) αντέδρασε έντονα στην αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόσφατα, στο άκουσμα για πιθανή αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ -όπου επιχειρούσαν συμμαχικές χώρες υπό την ηγεσία της Γαλλίας- είχαν εκδηλωθεί παρόμοιες αντιδράσεις.
Οργή για Μόσχα
Σε ψυχρή περίοδο φαίνεται ότι εισέρχονται εκ νέου οι ελληνορωσικές σχέσεις. Σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί οργή για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία που κόστισαν τη ζωή σε 10 έλληνες ομογενείς. Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ιδιαίτερα αυστηρό διάβημα στον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, ενώ οι προκλητικές ανακοινώσεις της Ρωσικής πρεσβείας («συνέλθετε», «παπαγάλοι») και οι απευθύνσεις της σε «πολιτειακή, πολιτική ηγεσία, βουλευτές» έχουν επιδεινώσει το κλίμα.
«Είναι απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας. Έχουμε στοιχεία και για αυτό καλέσαμε το Ρώσο πρέσβη και του έγινε διάβημα διαμαρτυρίας. Τονίστηκε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ομογενείς μας, και ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χθες (MEGA) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.