Επιτυχώς ολοκληρώθηκε χθες η απομάκρυνση 26 Ελλήνων από την Οδησσό. Μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην παραθαλάσσια ουκρανική πόλη, ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης ζήτησε και έλαβε άδεια να πραγματοποιήσει επιχείρηση εκκένωσης ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους από την περιοχή.
Ο «Νόστος 2» -όπως ονομάστηκε η επιχείρηση- πραγματοποιήθηκε οδικώς, με τον κ. Δόχτση να συνοδεύει τους συμπατριώτες μας μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία. Εκεί, τους υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά. Ο κ. Δόχτσης επέστρεψε στην έδρα του καθώς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Μετακινήθηκε, αλλά λειτουργεί
Κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του και το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης. Χθες, αποφασίστηκε να μεταφερθεί προσωρινά το Προξενείο στο κτίριο που στεγάζονταν μέχρι πρόσφατα η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση μετακίνησης είχε ως «πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων».
Το κτίριο που μεταφέρθηκε προσωρινά το ελληνικό Προξενείο βρίσκεται εντός της Μαριούπολης, και ως εκ τούτου, η ελληνική αποστολή υπό τον Μανώλη Ανδρουλάκη -και τη συνδρομή του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου- συνεχίζει κανονικά να παράσχει τις υπηρεσίες της στους ομογενείς. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Helga Schmid.
Όπως δήλωσε χθες στο MEGA ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μέχρι στιγμής, τα αιτήματα των Ελλήνων που θέλουν να επιστρέψουν από την Ουκρανία είναι λίγο πάνω από τα 100.
Η συνεχιζόμενη λειτουργία των δύο Προξενείων εν μέσω πολέμου και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ελλήνων διπλωματών να ανταποκριθούν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους ομογενείς φανερώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για τον ελληνισμό της περιοχής.