Απαντώντας στην απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα μάχης τις πυρηνικές οπλικές δυνάμεις της χώρας, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «δεν βλέπουν κανένα λόγο να αλλάξουν» τα επίπεδα πυρηνικής ετοιμότητάς τους αυτή τη στιγμή.
Η κίνηση του Πούτιν ήρθε μετά τη διεθνή καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την επιβολή σκληρών κυρώσεων και τη στήριξη προς τους Ουκρανούς μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού.
«Δεν έχουμε αλλάξει το επίπεδο ετοιμότητάς μας, ούτε και τις εκτιμήσεις μας σε αυτό το πεδίο, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δική μας χρήση τέτοιου είδους απειλών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι σε συνέντευξή της στο MSNBC.
Μόνιμη κατάσταση ετοιμότητας
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι 400 πυρηνικοί χερσαίοι πύραυλοι που έχουν διαρκώς παρατεταγμένους οι ΗΠΑ βρίσκονται επί μονίμου βάσης σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευθούν πολύ σύντομα με σχετική εντολή του εκάστοτε αμερικανού προέδρου που είναι και ο μόνος που έχει την εξουσία να λάβει αυτή την απόφαση.
Η συγκεκριμένη στρατηγική εντάσσεται στο πλαίσιο της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου και στηρίζεται στη λογική ότι ένας εχθρός των ΗΠΑ που θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, θα δίσταζε να το κάνει γνωρίζοντας ότι τα αντίποινα μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή, άμεσα και σαρωτικά.
Το ίδιο ισχύει και για τα υποβρύχια πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ, ενώ εικάζεται ότι αντίστοιχη στρατηγική ακολουθεί και η Ρωσία.
Το γεγονός ότι και οι δυο πυρηνικές υπερδυνάμεις, που διαθέτουν μακράν μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια από οποιεσδήποτε άλλες χώρες στον κόσμο, βρίσκονται στην πραγματικότητα μονίμως σε κατάσταση πυρηνικής ετοιμότητας, δυσκολεύει την κατανόηση της απόφασης του Πούτιν – ή μάλλον του πρακτικού περιεχομένου της.
Σε κάθε περίπτωση, η ευθεία αναφορά σε πυρηνική απειλή δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς αποτελεί κλιμάκωση ρητορικής που ανάλογή της σπάνιζε ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η ανθρωπότητα φλέρταρε σαφώς εντονότερα με το πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Με πληροφορίες από Reuters, AP