Την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη το πρωί ζήτησε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η συζήτηση θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον θα έχει και η στάση διαφόρων κομμάτων και προσώπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξει απόλυτη εθνική ομοψυχία, ψυχραιμία, σύνεση και αυτοπεποίθηση. Θυμόμαστε πάντως ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση με θέμα τα εξοπλιστικά χρειάστηκε να υπενθυμιστεί ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν». Σήμερα, δε, ήδη κάποιοι κύκλοι μιλούν για τη δράση διαφόρων φιλορωσικών κύκλων που θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν. Με αυτά κατά νου, η συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη υπό πολλές έννοιες.

«Μάχιμα» τα προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό

Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι αναστέλλεται η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο λόγω της επικίνδυνης κατάστασης, δύο προξενεία, στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, όχι μόνο παρέμειναν ανοικτά, αλλά φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις τους και ομογενείς καθώς και δημοσιογράφους. Στη Μαριούπολη γενικός πρόξενος είναι ο Μανώλης Ανδρουλάκης από την Κω, ο οποίος έφθασε στην πόλη αυτή της Ουκρανίας με τους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς πριν από δύο εβδομάδες. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η άμεση επαφή του με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και ομογενείς από τα γειτονικά χωριά. Με μεταπτυχιακές σπουδές στη ρωσική γλώσσα, ανθρωπολογία και λογοτεχνία, με σύζυγο από το Καζακστάν, με γνώσεις και στην ουκρανική γλώσσα, μπόρεσε και συνεννοήθηκε γρήγορα με το τοπικό στοιχείο. Αφησε, έπειτα από εντολή του ΥΠΕΞ, ανοικτό το προξενείο κοντά στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης, την ώρα μάλιστα που ακούγονταν οι πρώτες εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης. Θέλησε αμέσως να αντικαταστήσει την ελληνική σημαία με μια μεγαλύτερη, ώστε, όπως έλεγε, να είναι ευδιάκριτη από μακριά, παρέχοντας παράλληλα στέγη και τροφή σε ομογενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

***************

Για την ενίσχυση της ελληνικής διπλωματικής εκπροσώπησης στη Μαριούπολη, τώρα που κλείνει η πρεσβεία μας στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στην πόλη αυτή των ομογενών και έναν δεύτερο  διπλωμάτη, αλλά με βαθμό πρέσβη. Είναι ο Φραγκίσκος Κωστελλένος με εμπειρία στα δρώμενα της ταλαίπωρης αυτής περιοχής, αφού παλαιότερα είχε υπηρετήσει στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Στην Οδησσό ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Τόχτσης άφησε ανοικτό το προξενείο για τους ομογενείς που κατοικούν εκεί, αλλά και για τους έλληνες υπηκόους που βρέθηκαν στην ουκρανική αυτή πόλη, βοηθώντας όσους ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Προτού αναλάβει γενικός πρόξενος στην Οδησσό, υπηρετούσε στο Λονδίνο, ενώ είχε υπηρετήσει και στη Διεύθυνση Γ4 του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα μετανάστευσης και Συνθήκης Σένγκεν. Οσον αφορά τον πρεσβευτή μας στο Κίεβο Βασίλη Μπορνόβα, το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη «λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο».

***************

Αγωνία για το Τσερνόμπιλ

Η πρόσκληση του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ προς όλους τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ έκρυβε μια έκπληξη. Στη γαλλική πρεσβεία, στην οδό Βασ. Σοφίας, την Παρασκευή το πρωί μαζί με τους ευρωπαίους διπλωμάτες θα ήταν και ο ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα Σεργκέι Σουτένκο. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν πώς θα επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη γαλλική πρεσβεία θα ήταν επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Οταν σερβιρίστηκε ο καφές μαζί με τα ζεστά κρουασάν, άρχισε αμέσως η συζήτηση για την Ουκρανία, με τον γάλλο πρεσβευτή να εμφανίζεται ίσως ο πιο σκληρός από όλους τους άλλους πρεσβευτές, ζητώντας επίμονα να επιβληθούν ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πάντες ρωτούσαν τον Ουκρανό πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Εκείνη την ώρα μεταδιδόταν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε έτοιμος για διαπραγμάτευση με τον ρώσο πρόεδρο και ότι ο Πούτιν διεμήνυσε στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι είναι διατεθειμένος να διεξαγάγει συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο με την Ουκρανία. Για αυτά όμως δεν είπε τίποτα ο ουκρανός πρεσβευτής. Ισως να μην τα γνώριζε, ίσως να μην ήθελε να πει, ποιος ξέρει. Και οι άλλοι όμως διπλωμάτες δεν τον πίεσαν. Ηθελαν ωστόσο να μάθουν εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για την αύξηση της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ. Ο πρεσβευτής Σουτένκο επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρξε αύξηση της ραδιενέργειας και προσπάθησε να εξηγήσει το γιατί. Κατά την εκτίμησή του, η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο περίκλειστο, εδώ και χρόνια, Τσερνόμπιλ με βαριά άρματα μάχης είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αναταράξεις στο έδαφος με διάχυση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

***************

 

Τα πρόστιμα στους

ανεμβολίαστους

Η ΑΑΔΕ (Αρχή Δημοσίων Εσόδων) άρχισε την επιβολή προστίμων των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών που ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν και δεν το έπραξαν. Και ξέρετε πόσοι είναι αυτοί; 317.962 συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Τους επιβλήθηκε αναλογικό πρόστιμο 50 ευρώ για τον μισό μήνα Ιανουάριο (16 έως 31 Ιανουαρίου). Από αυτούς οι 297.207 έχουν ειδοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ οι 20.755 θα ειδοποιηθούν με συστημένη επιστολή. Με τα πρώτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν διαψεύσθηκαν όσοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα πάρει το μέτρο πίσω. Οπως μου λένε κυβερνητικές πηγές, το πρόστιμο του μηνός Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 15 Μαρτίου, διαφορετικά θα επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 είναι ότι η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται με ημερομηνία ελέγχου την 16η εκάστου μήνα (και το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ).

Εργα και ημέρες του Νίκου Δένδια

Τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν λείψει στο υπουργείο Εξωτερικών οι φωνές κριτικής για ορισμένες επιλογές του Νίκου Δένδια. Η απόφασή του να μεταβεί στην Αφρική για να επισκεφθεί τη Σενεγάλη και το Πράσινο Ακρωτήρι (όπου ευτυχώς αποφάσισε να μην πάει, αλλά επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα) σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά – με δεδομένες τις πληροφορίες που συνέρρεαν τα τελευταία 24ωρα ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ισως βέβαια όλα αυτά να είναι το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς μοιάζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσθυμίας για τη γενικότερη στάση του υπουργού Εξωτερικών. Από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι πλέον ο κ. Δένδιας κινείται αποκλειστικά με κριτήριο την προσωπική του εικόνα και αποφεύγει επιμελώς διάφορες «καυτές πατάτες» που θα την «τσαλάκωναν». Η δε υπόθεση της καθυστέρησης αποστολής της απαντητικής επιστολής στα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τη σύνδεση αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών που προωθεί η Αγκυρα έχει ξενίσει, ενώ και η γενικότερη στάση του έναντι των διερευνητικών επαφών μοιάζει πολύ αμφίθυμη. Εσχάτως δε κυκλοφορεί ότι ο υπουργός συμβουλεύεται στενά καθηγητή που ανήκε στο καραμανλικό στρατόπεδο, έχει θητεύσει στο υπουργείο και το τελευταίο διάστημα ξιφουλκεί κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική. Ολα αυτά δεν διαφεύγουν προφανώς την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ηταν άνθρωπος ακέραιος. Εντιμος πολιτικός που είχε γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Πρωταγωνιστής του παπανδρεϊκού «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Ο Δημήτρης Τσοβόλας (φωτογραφία) από τους Μελισσουργούς της Αρτας ταυτίστηκε με αυτή τη φράση που Ανδρέα Παπανδρέου. Αγωνιστής και πεισματάρης. Οταν καταδικάστηκε το 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του. Ταμπουρώθηκε στη Χαρ. Τρικούπη. Ηταν αθώος και πεισματικά το έδειχνε, τόσο που εντυπωσίασε τους πάντες, ακόμα και τα μέλη του ΠαΣοΚ που έκαναν έρανο για να εξαγοράσουν την ποινή του. Η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη. Επανήλθε θριαμβευτικά στη Βουλή. Τον θεωρούσαν εκπρόσωπο της λαϊκής πτέρυγας του ΠαΣοΚ, κάτι που τον ώθησε να έρθει σε σύγκρουση με τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές και αποχώρησε από το κόμμα. Ιδρυσε το δικό του, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Το διέλυσε όμως το 2004 και ήταν τόση η εντιμότητά του που επέστρεψε τη χρηματοδότηση στο Δημόσιο. Από τότε είχε εγκαταλείψει την πολιτική και η μοναδική ασχολία του ήταν η δικηγορία. Από τις τελευταίες του υποθέσεις ήταν η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Πολλοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν την ημέρα που ο Τόλης Βοσκόπουλος «μπούκαρε» με μια Τζάγκουαρ στα γραφεία του ΠαΣοΚ για να τον υπερασπιστεί λίγο μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Αμέσως μετά ο Τόλης δήλωνε στις κάμερες: «Ο Τσοβόλας είναι σερνικό…» και έφυγε.