Νέα συνθήκη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο διαμορφώνει η πολεμική κρίση στην Ουκρανία και επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση αναθεωρήσεις των σεναρίων και αναπροσαρμογές των αποφάσεων σε όλα τα πεδία.Η ρωσική εισβολή προξενεί ανησυχία στην Αθήνα και ανατρέπει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μία «νέα ημέρα που ξημέρωσε, η οποία αλλάζει τα πάντα και παντού». Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη επαναπροσδιορίζονται, οι ελπίδες για έναν καλπασμό της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας μετριάζονται, ενώ τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα επιβάλλουν επανατοποθετήσεις και αποφάσεις με υπαρξιακή βαρύτητα, στο νέο ψυχροπολεμικό περιβάλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού επισημαίνουν τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας, ενδεικτικά, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Και παράλληλα υπογραμμίζουν τη βαρύτητα των πρόσφατων αποφάσεων της εξοπλιστικής ενίσχυσης της Ελλάδας, αλλά και άλλων παραμέτρων, όπως η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Σε αυτό το πεδίο, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείται πλέον η Τουρκία. Ειδικότερα, ο ρόλος που θα διεκδικήσει και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί ή και θα αντιδράσει στην πολεμική κρίση, δεδομένης της ιδιότυπης ισορροπίας την οποία επιχειρεί να τηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας τη διπλή ιδιότητα του ισχυρού μέλους του ΝΑΤΟ και του προνομιακού συνομιλητή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπό αυτή την έννοια, ο Πρωθυπουργός ανέμενε μία πρώτη εκδήλωση των διαθέσεων του τούρκου προέδρου στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ το απόγευμα της Παρασκευής.Στην ίδια τηλεδιάσκεψη πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και προς την Αγκυρα τονίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός από όπου κι αν προέρχεται.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί