Οργή εναντίον της Μόσχας επικρατεί σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τον θάνατο δέκα ομογενών από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχασαν χθες τη ζωή τους προέρχονταν από τα χωριά Σαρτανάς και Μπουγάς, ενώ τραυματίστηκαν και έξι ακόμα.

«Δέκα αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο θάνατος ομογενών» επισήμανε σε προηγούμενη ανάρτησή του, «προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους».

Για «απαράδεκτες εγκληματικές» και απερίφραστα καταδικαστέες ενέργειες έκανε λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Μόσχα «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών». «Σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία κοντά στην Μαριούπολη» τόνισε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Απάντηση και απειλές
Αφότου γνωστοποιήθηκαν οι πρώτοι θάνατοι ομογενών, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έσπευσε να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» της, διαβεβαιώνοντας ότι «οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές». Υποστηρίχθηκε, επιπλέον, ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχειρούσαν χθες στα περίχωρα του Σαρτανά και, πως το Κίεβο, ενδεχομένως «να χρησιμοποιεί την Ελληνική και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία για να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Μετά την ανακοίνωση της απώλειας επιπλέον ομογενών και της οργίλης αντίδρασης του πρωθυπουργού, η ρωσική πρεσβεία αποκάλυψε ότι… δέχεται απειλές κατά του προσωπικού της. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε χθες έντονο διάβημα (μέσω τηλεφώνου) στον Αντρέι Μασλόφ, ενώ κάλεσε σήμερα στο υπουργείο τον Ρώσο πρέσβη. Αυτό ήταν το τρίτο διάβημα που επιδίδεται στον κ. Μασλόφ τις τελευταίες μέρες.

Νέα «ψύχρανση»;
Το ζήτημα των ομογενών αναμένεται να αναπόφευκτα να επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, με την δυσαρέσκεια από πλευράς Ελλάδος να είναι εμφανής. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Νίκος Δένδιας, τόνισε στον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας. Μετά τα γεγονότα του 2014, τα ελληνικά χωριά της Ανατολικής Ουκρανίας πλήττονται σποραδικά. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» ένας από τους λόγους πλήρους επαναλειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, ήταν ο ρόλος του ως «ασπίδα» της ελληνικής κοινότητας και ως απαραίτητο «μάτι» της ελληνικής διπλωματίας.

 

Εξάλλου, η Αθήνα είχε επισημάνει αρμοδίως τόσο στον ρωσικό όσο και στον ουκρανικό παράγοντα την ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας, η οποία στην πλειοψηφία της βρίσκεται μια «ανάσα» από την γραμμή επαφής στα ανατολικά.

Ομογενείς
Η επίταση των συρράξεων στην Ουκρανία και δη στις περιοχές που διαμένουν ομογενείς έχει θέσει σε περεταίρω εγρήγορση τους μηχανισμούς των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Προ ημερών, ο κ. Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ διεξήχθη και συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

«Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν. Βεβαίως, το σχέδιο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως» υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές αναφορικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ομογενών.

 

«Είναι πολύ λίγα τα αιτήματα που έχουμε δεχθεί για απομάκρυνση ομογενών»  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (OPEN). Οπωσδήποτε, η σφοδρότητα των συγκρούσεων και ο αριθμός των ομογενών (περί τις 120.000) δυσχεραίνουν την κατάσταση, με το ΥΠΕΞ να εξετάζει διάφορα σενάρια.

Επικοινωνία με Ζελένσκι
Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικοινώνησε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την ελληνική στήριξη και επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας τάχθηκε από την αρχή υπέρ των πιο αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα συνδράμει την Ουκρανία με ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ φαίνεται ότι από την Αθήνα ζητήθηκε και αμυντικό υλικό όπως κράνη και γιλέκα.

 

Επιτυχής εκκένωση
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο απομακρύνονταν από την ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Η απομάκρυνση του προσωπικού και κάποιων Ελλήνων της πόλης έγινε οδικώς. Κατά την τελευταία ενημέρωση διπλωματικών πηγών, η ελληνική αποστολή κατευθύνονταν στην Ρουμανία. Τα Γενικά Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους.

Τέλος, συνεδριάζει σήμερα η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία για τον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας.