Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη, την οποία φέρεται να έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.
Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με την κατάρριψη -όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται ουκρανοί αξιωματούχοι- ενός ρωσικού αεροσκάφους, στην πόλη του Κιέβου.
Video filmed by someone on the Ground of what appears to be a Russian Aircraft getting shot down by Air Defense Systems over Kyiv about 30 minutes ago. pic.twitter.com/lQBRGGbI5X
— OSINTdefender (@sentdefender) February 25, 2022
Επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους
«Οι επιθέσεις στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους συνεχίζονται» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, σε συνέχεια των δηλώσεων του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Μοιάζουν, επίσης, να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.
Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας απέχουν περίπου 20 μίλια (32 χιλιόμετρα) από το Κίεβο, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Πληροφορίες που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για 9όροφο κτίριο το οποίο υπέστη ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για θύματα. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν, δε, πως κατέρριψαν ρωσικό αεροπλάνο στην πόλη του Κιέβου.
⚡️ A #Russian airplane was shot down in the vicinity of #Kyiv by the #Ukrainian armed forces – Alexei Goncharenko
— NEXTA (@nexta_tv) February 25, 2022
Δείτε εικόνες και βίντεο από τις εκρήξεις
Kyiv now (Source: Anton Geraschenko) pic.twitter.com/1ps0CmIwWV
— Anastasiia Lapatina (@lapatina_) February 25, 2022
Kyiv. Attacks by #Russian occupants continue. pic.twitter.com/bTbHQ8HRbS
— NEXTA (@nexta_tv) February 25, 2022
#Ukraine https://t.co/QMEobFEZfb
— Jenn (@Jenn3Chi) February 25, 2022
#kiev explosions near city center#ukraine #war pic.twitter.com/rELDfB496A
— Ted K (@Ted_Kac) February 25, 2022
🔴 #SONDAKİKA #Kiev de patlama ses ve görüntüleri gelmeye başladı. #Ukraine pic.twitter.com/jFmVrv4lCt
— Dijital Web Habercilik 🟢🇹🇷 (@dwhabercilik) February 25, 2022
#Kiev #Darnytskyi #Ukrayna #Ukrainian #Ukraine #UkraineRussie 🙁 pic.twitter.com/058XsSattY
— Can Tuncer (@kctncer) February 25, 2022
#kiev
Kievde bir noktayı vuruyorlar pic.twitter.com/TvFos4dhtU— Mariusjacob (@Mariusjacob11) February 25, 2022
A fire in an apartment building after an air attack on #Kyiv. pic.twitter.com/1TnRCHHYff
— NEXTA (@nexta_tv) February 25, 2022
Σχέδιο για κατάληψη του Κιέβου
Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, στα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να καταλάβει το Κίεβο με αλεξιπτωτιστές.
Όπως ισχυρίζονται, έως και 2.000 ειδικές δυνάμεις σχεδιάζουν να καταλάβουν ένα από τα δύο αεροδρόμια στο Κίεβο. Επιπλέον, έως και 10.000 ακόμη αλεξιπτωτιστές θα φτάσουν στην πρωτεύουσα μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ένας από τους στόχους των ρωσικών δυνάμεων είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση και μέσω εκβιασμού να την εξαναγκάσει να υπογράψει συμφωνίες με τους όρους της Ρωσίας.
Cruise ballistic missiles hit Kyiv. #StandWithUkraine
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) February 25, 2022
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης πως η Μόσχα θα «επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις». «Βλέπουμε δυνάμεις να έρχονται από τον βορρά, από την ανατολή, από τον νότο, και αυτό είναι το σχέδιο που επισημαίναμε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.
Μολαταύτα, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα επικρατήσει». «Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν» είπε.
Ζελένσκι: «Η Δύση μάς άφησε μόνους – Να συζητήσουμε τους όρους της Ρωσίας»
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να μιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ταυτόχρονα, δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία».
«Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία [του ΝΑΤΟ]. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.
«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, εντύπωση προκαλεί η δήλωσή του ότι το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για «ουδέτερο καθεστώς», υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.
Σημειώνεται πως, προ ολίγων ορών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, ενώ συγχρόνως δημοσιοποίησε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει ο Πούτιν.
«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι αναμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς». Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.