«Κόσμιο» χαρακτήρισε το κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο 64ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Όπως είπε «δεν υπήρξαν δραματικές εξελίξεις» στην διάρκεια των επαφών, υπογραμμίζοντας ότι ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί στην Τουρκία.
Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση: Ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες επαφές με μοναδικό θέμα την διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό, όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης τόνισε ότι δεν συζητήθηκε κάτι περαιτέρω.
Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν η τουρκική πλευρά ήγειρε κάποιο θέμα που άπτεται της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγορούσε την χώρα μας για καταπίεση και εκφοβισμό της «τουρκικής μειονότητας») ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπήρξε κάποια σχετική συζήτηση και αφετέρου ότι η Ελλάδα δεν συζητά τα εσωτερικά της ζητήματα με τρίτες χώρες.
«Η Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, «εφαρμόζει το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Προάγουμε την ευημερία της μειονότητας και την συνύπαρξη. Ο νόμος εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες». Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι η μουσουλμανική μειονότητα προσδιορίζεται στη βάση της θρησκείας, κάτι που όπως επισήμανε, είχε παραδεχθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2017.
Περιγράφοντας τις πρόνοιες της πολιτείας που σχετίζονται με την προώθηση και την ανάπτυξη της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα (μειονοτικά σχολεία, τεμένη, ιεροσπουδαστήρια, σπουδές Ισλαμικών σχολών), επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι θα ήταν «ευχής έργον αν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές επιδείκνυαν ανάλογο ενδιαφέρον για τα μη μουσουλμανικά στοιχεία». Τέλος, απέρριψε τις τουρκικές «μονομερείς καταγγελίες» ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες.
Ουκρανικό και ομογένεια
Σχετικά με την ουκρανική κρίση, επανέλαβε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενίσχυσε το Γενικό Προξενείο της στην Μαριούπολη . «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που λειτουργεί προξενική αρχή στην Μαριούπολη. Δεν έχουμε καμία διάθεση να κλείσουμε ή να αναστείλουμε τη λειτουργία της» σημείωσε.
Αναφορικά με το ελληνικό στοιχείου που ζει στην περιοχή, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι υπάρχει σχέδιο αποχώρησης των Έλλήνων πολιτών εφόσον παραστεί ανάγκη, αν και «οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι είναι αρκετά μικρός ο αριθμός των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, κατ’ επιταγή του έκτακτου προχθεσινού Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο θα συμβεί με τους πρέσβεις της Ρωσίας σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.