Την επιβολή νέων σκληρότερων αμερικανικών κυρώσεων στην Ρωσική Ομοσπονδία για την αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουχγκάνσκ άφησε ανοιχτή χθες Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε ενημέρωση που παρείχε σε δημοσιογράφους στην κατοικία του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα περιέγραψε ως «ρωσική εισβολή» την αναγνώριση των δύο ουκρανικών περιοχών ως αυτόνομες δημοκρατίες, χαρακτηρίζοντάς τις «ψευδοδημοκρατίες» (χρησιμοποίησε τον όρο ‘’fake republics’’.) Λίγες ώρες αργότερα, ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις αμερικανικές και εν γενεί τις δυτικές ανησυχίες.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο έμπειρος διπλωμάτης έκανε λόγο ότι η Ουκρανική κρίση είναι πρόκληση για ολόκληρη την περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες, 12 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι θα κατευθυνθούν από την αεροπορική βάση του Στεφανοβικείου στην Πολωνία.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Πάιατ εκτίμησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε μια τραγική παρανόηση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι η ομιλία του που «είχε πολλές ιστορικές αναφορές» ήταν «πλήρως αποσυνδεδεμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα της Ουκρανίας». Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία αμφισβητεί εν των συνόλω την ακεραιότητα και την ύπαρξη της Ουκρανίας, η οποία όπως είπε, είναι δημοκρατία.

Παράλληλα, επιχείρησε να αποδημήσει τα επιχειρήματα που εξέθεσε ο κ. Πούτιν στο διάγγελμά του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως ψευδές ότι η Ουκρανία θέλει να αναπτύξει εκ νέου πυρηνικά όπλα» όπως και ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ανάπτυξη οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ» στην συγκεκριμένη χώρα. «Οι Έλληνες καταλαβαίνετε τι βιώνουν οι Ουκρανοί. Ζούσατε αιώνες υπό κατοχή» πρόσθεσε.

Εντούτοις, συνέχισε, οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην διπλωματία και επιζητούν μια «διπλωματική λύση» για την ουκρανική κρίση.

Εύσημα σε Ελλάδα

Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «καθαρό και ισχυρό» μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέδωσε εύσημα για την ενισχυμένη παρουσία της ελληνικής διπλωματίας στην Μαριούπολη. Σημείωσε, δε, ότι ο Νίκος Δένδιας, είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την συγκεκριμένη ουκρανική πόλη -που βρίσκεται μια «ανάσα» από τη γραμμή επαφής – εν μέσω κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), μέσω του οποίου δίδεται στην δεύτερη η δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειάς της.