Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής) για την Ουκρανία, συγκεντρώνει μου λέμε από το Μαξίμου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας, αφού θα συζητηθούν και οι οικονομικές επιπτώσεις που έφερε η Ρωσο- Ουκρανική κρίση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Κατά την χθεσινή παραμονή του στην Ρουμανία ο Πρωθυπουργός μετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ, που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως και εκπρόσωποι ουκρανικών κομμάτων της Κεντροδεξιάς. Κυβερνητικές πηγές μου λένε, ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της οποίας έχει παραβιαστεί. Δεν μπορούμε, είπε συγκεκριμένα, να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
κατά την παρέμβασή του
***
12 αμερικανικά Απάτσι φεύγουν από τον Βόλο
Την ίδια ώρα 12 επιθετικά ελικόπτερα (Απάτσι) των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη βάση του Στεφανοβίκειου στο Βόλο θα πετάξουν μέσα στο επόμενο διήμερο για την Πολωνία στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και της σύγκρουσης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Πάντως για να ξέρετε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
***
«Ολος ο θίασος επί της σκηνής»
Μετά τον πολιτικό σάλο που έχει προκληθεί από το ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο φέρεται να προκύπτει εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, άρχισαν να ξυπνούν και πάλι μνήμες από την σκευωρία Νοβάρτις. Πολιτικοί όπως ο Ευάγγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακόμα και ένας πολιτικός με θεσμικό ρόλο θέλησαν να κάνουν δηλώσεις. Προτού πάμε σε αυτές απλώς υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, με τη ΝΔ να ζητεί από τον κ. Τσίπρα να μιλήσει.
Πάμε τώρα στους πολιτικούς που είχαν εμπλέξει στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Εις εξ αυτών με συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο ζήτησε να προβεί σε δήλωση, διατηρώντας όμως (σε αυτή τη φάση) την ανωνυμία του. Φαινόταν πραγματικά οργισμένος όταν άκουσε το ηχητικό ντοκουμέντο (από το site Iefimerida) και δήλωσε: «Εμείς τα γνωρίζαμε αυτά που συνέβαιναν, αφού τα είχαμε υποστεί. Απλά τώρα αποδεικνύεται πως όλος ο θίασος ανέβηκε επί σκηνής». Και δεν σταμάτησε εκεί, λέγοντας ότι και οι δέκα που είχαν κατηγορηθεί στην σκευωρία Νοβάρτις γνώριζαν τις συσκέψεις που γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιοι μετείχαν δια ζώσης σε αυτές. Γνώριζαν επίσης και τα σχέδια που έκαναν με στόχο την ενοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να σας πω ότι ο εν λόγω πολιτικός κατέθεσε ήδη στην Δικαιοσύνη.
***
Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο πάρα πέντε
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την ίδια υπόθεση δήλωσε: «Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων. Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής – αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον – προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική. Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε». Το ΚΙΝΑΛ για ηχητικό Βγενόπουλου αναφέρει: «Πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον Τσίπρα σε δίκτυο εκβιασμών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ακούει και φρίττει, όπως λέει, ο κάθε δημοκράτης. Παραθέτει μάλιστα αποσπάσματα από το βιβλίο του «Απόπειρα Δολοφονίας», το οποίο όπως αναφέρει έγγραψε χωρίς τότε να διαθέτει στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά, όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και ενώ η ΝΔ ζητεί απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα, η Βασιλική Θάνου απειλεί με μηνύσεις λέγοντας: «Για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο 6 χρόνων, κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρέα Βγενόπουλο;»
***
Η πατρίς κοντά στους ομογενείς της Ουκρανίας
Στις δύσκολες ώρες που περνούν οι ομογενείς στην Ουκρανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα στήριξης υπογραμμίζοντας ότι «τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε». Όπως αναφέρει: «Αυτές τις μέρες που η απειλή του πολέμου βαραίνει πάνω από την Ουκρανία, η σκέψη μας είναι στραμμένη στις ελληνικές κοινότητες της Αζοφικής, όλες εκείνες τις πόλεις και τα χωριά όπου ακούγεται ακόμα η γλώσσα μας, τα σχολεία όπου γίνεται μάθημα κάτω από την ελληνική σημαία, τους ομογενείς κάθε ηλικίας που κρατούν ζωντανό στην καρδιά τους τον δεσμό με τις ελληνικές τους ρίζες».
***
Η Δικαιοσύνη και οι ρυθμοί χελώνας
Έως τον Λευκό Οίκο έφθασε η χάρη μας για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να ρωτά ευθέως τον Πρωθυπουργό γιατί καθυστερεί η δίκη του νεαρού Αμερικανού που δολοφονήθηκε στη Ζάκυνθο. Άλλωστε οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Το έχει επισημάνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέδριο δικαστικών, το είχα, εάν ενθυμείστε, ζητήσει ακόμα και η τρόικα στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, το είχε επισημάνει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν διαπίστωσε πως παραβιάστηκε το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει; Έψαξα, έμαθα και σας μεταφέρω:
Στα διοικητικά δικαστήρια οι καθυστερήσεις μπορούν να φθάσουν έως και τα 7 χρόνια. Στα ποινικά δικαστήρια οι καθυστερήσεις μπορούν να φθάσουν έως και στα τέσσερα χρόνια για να ακουστεί για πρώτη φορά η υπόθεση και στα οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί, με κίνδυνο της παραγραφής. Μια αστική υπόθεση για να τελεσιδικήσει μπορεί να περάσουν ακόμα και έξι με επτά χρόνια. Υπό κανονικάς συνθήκας οι υποθέσεις τόσο οι ποινικές όσο και οι αστικές θα πρέπει να ολοκληρώνονταν έως τα τέσσερα χρόνια. Αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που είναι επείγοντος χαρακτήρα ολοκληρώνονται αντί των δύο μηνών που έπρεπε ακόμα και σε οκτώ μήνες (δηλαδή μιλάμε για προσωρινά μέτρα που ο άλλος καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει άμεσα το δίκαιό του). Να σκεφτείτε ότι αυτά τα θέματα τα έχει θέσει με ιδιαίτερη ένταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ελευθέριου Βενιζέλου Νίκος Δημητρακόπουλος, το 1911 στη Βουλή των Ελλήνων. Απ΄ότι θυμάμαι είχε τονίσει ότι στην Ελλάδα εκδίδονται πολύ αργά τα ασφαλιστικά μέτρα και ότι με την αργοπορία που έχουν οι αστικές υποθέσεις είναι επισφαλής η οικονομική ανάπτυξη.
***
Όταν τα άρματα μάχης έχουν…ταυτότητα
Σίγουρα θα το έχετε προσέξει βλέποντας από την τηλεόραση τα βίντεο με τα ρωσικά άρματα μάχης με το ευδιάκριτο κεφαλαίο Ζ που έχε βαφεί με λευκή μπογιά στη βαριά θωράκισή τους. Έτσι άρχισαν οι θεωρίες τι συμβολίζει αυτό το Ζ τη στιγμή που το γράμμα Ζ δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο των Σλάβων, και ο φθόγγος αυτός γράφεται με το 3 στα ρωσικά.
Οι θεωρίες λοιπόν για το Ζ της εισβολής ποικίλουν από μια απλή κωδική σήμανση για να μην προκαλείται σύγχυση μεταξύ των αντίπαλων τεθωρακισμένων, έως μια μακάβρια προσέγγιση περί… δρόμου χωρίς επιστροφή, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για το αρχικό του επωνύμου του Ρώσου υπερεθνικιστή ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, και άλλοι για… το σημάδι του Ζορό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι και τα ελληνικά άρματα μάχης χρησιμοποιούν διακριτικά για να ξεχωρίζουν (όταν και όποτε απαιτηθεί) από εχθρικά άρματα μάχης (που μπορεί να είναι του ίδιου τύπου) σε περίπτωση μάχης. Έτσι στα ελληνικά άρματα μάχης υπάρχει ανάλογα με τον τύπο και την ίλη αρμάτων είτε το πορτοκαλί τρίγωνο είτε το κόκκινο τρίγωνο. Σήματα στα άρματα έχουν και οι ισραηλινοί. Όλα τα άρματά τους φέρουν στο πλάι ένα πλαγιαστό V που μοιάζει σαν βέλος σήματα κατατεθέν του ισραηλινού στρατού.
***
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης στο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ
Η επικοινωνία του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ- ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη γίνεται συχνά, αφού οι δύο γνωρίζονται από παλιά. Αυτή τη φορά, όπως μαθαίνω ζητήθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλάκη να συμβάλει στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Κάτι, όπως λέει, που έκανε και στο παρελθόν. Αλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαθέτει και την εμπειρία και τη γνώση για τη σύνταξη οικονομικών προγραμμάτων βασισμένων στις ανάγκες της κοινωνίας.
***
Τα καλύτερα δώρα που έλαβε η Πρόεδρος
Σε μια γωνιά του γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας κοντά στο παράθυρο, βρίσκονται, όπως η ίδια λέει, τα ωραιότερα δώρο που έχει λάβει ποτέ απ΄όλες τις επίσημες επισκέψεις της. Πρόκειται δώρο από παιδιά, είτε είναι τα πορτρέτα της φτιαγμένα από μολύβι και κηρομπογιές, είτε είναι μπουκέτα από λουλούδια μαζεμένα από τα χεράκια τους, είτε όπως το Μεσολόγγι αντικείμενα που έχουν φτιάξει μόνοι τους. Ένας οκτάχρονος στο Μεσολόγγι, ο Σεραφείμ Κερασιώτης ζήτησε να δει την Πρόεδρο για να της κάνει ένα ρολόι τοίχου με τους ήρωες του 1821 που κατασκεύασε ειδικά για εκείνη. Ήταν, όπως έλεγε η Πρόεδρος από τις πιο τρυφερές στιγμές της συμμετοχής της στο εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου.
***
Η επιστολή από το 2ο ΕΠΑΛ που έφθασε στο Μαξίμου
Μια επιστολή από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου που έφτασε στο Μαξίμου και ζητούσε τη συνδρομή για την αποστολή λογοτεχνικών βιβλίων για τους μαθητές, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η επιστολή απευθυνόταν προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας παράκληση για τη βοήθειά του προκειμένου να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του σχολείου με λογοτεχνικά βιβλία στα οποία θα μπορούν οι μαθητές να προστρέχουν. Όπως έγραψαν τα τοπικά ΜΜΕ το Μαξίμου δια του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, απάντησε άμεσα στον διευθυντή του σχολείου και υπογράφοντα της σχετικής επιστολής σημειώνοντας πως πολύ άμεσα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου το αίτημα των μαθητών να υλοποιηθεί. Έτσι έγινε και μόλις δύο εβδομάδες αργότερα τα βιβλία έφτασαν στον προορισμό τους.