Ρωσική αποκάλυψη: Η Ουκρανία θέλει και διαθέτει όλα τα μέσα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποκάλυψε ότι η Ουκρανία διαθέτει όλα τα μέσα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας ότι η εκφρασμένη θέλησή της για αποχώρησή της από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης σηματοδοτεί βήμα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου (φωτογραφία, επάνω, kremlin.ru) πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει όλα τα μέσα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, αυτές οι ικανότητες φέρεται να είναι υψηλότερες από αυτές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, γράφει η ιστοσελίδα της Ουκρανίας RBC.

«Αυτό είναι επικίνδυνο»

Την εκτίμησή του αυτή κατέθεσε ο Σεργκέι Σόιγκου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη δήλωση (του προέδρου της Ουκρανίας) Ζελένσκι ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν στο καθεστώς μιας πυρηνικής χώρας. Αυτό είναι επικίνδυνο για διάφορους λόγους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια των μακρών ετών στην ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες εκεί για την κατασκευή τέτοιων όπλων και των φορέων τους… Υπάρχει εξοπλισμός, υπάρχουν ειδικοί και υπάρχουν ευκαιρίες, πολύ περισσότερες από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Σόιγκου.

Στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για την παραίτηση από το πυρηνικό δυναμικό της, σημειώνει η RBC.

Αυτό το έγγραφο εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού δυναμικού της, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία Vitaly Nosach, RBC-Ukraine)

«Για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού δυναμικού στον κόσμο, η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας. Δεν έχουμε αυτά τα όπλα, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Τίθενται υπό αμφισβήτηση

Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας και ειρήνης στην Ουκρανία.

«Από το 2014, η Ουκρανία προσπάθησε τρεις φορές να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Τρεις φορές και ανεπιτυχώς. Σήμερα η Ουκρανία θα το κάνει για τέταρτη φορά. Θα το κάνω για τελευταία φορά. Θα ξεκινήσω διαβουλεύσεις εντός το πλαισίου του Μνημονίου της Βουδαπέστης», δήλωσε.

Εάν οι διαβουλεύσεις για το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν πραγματοποιηθούν ή δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, όπως είπε ο κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία θα θεωρήσει πως δεν λειτουργεί και ότι όλες οι δέσμες αποφάσεων του 1994 τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης υπογράφηκε από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου 1994. Η Ουκρανία εκπροσωπήθηκε από τον τότε πρόεδρό της Λεονίντ Κούτσμα.

Η πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουκρανία Ανκα Φέλντχουζεν σημείωσε, ωστόσο, ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν περιέχει νομικές υποχρεώσεις.

Δεν έχει νομικές υποχρεώσεις

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές δυνάμεις ενεργούν ως εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν έχει νομικές υποχρεώσεις, επισήμανε η γερμανίδα πρεσβευτής, προσθέτοντας, όμως, ότι οι δυτικοί εταίροι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τον πόλεμο.


H γερμανίδα πρεσβευτής Ανκα Φέλντχουζεν (φωτογραφία Vitaly Nosach/RBC-Ukraine)

«Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης είναι πράγματι μια μορφή χωρίς νομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά νομίζω ότι τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Τι είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης

Αυτό το μνημόνιο του 1994 είναι διακρατικό έγγραφο σχετικό με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με αντάλλαγμα την προσχώρηση στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του, το Κίεβο μετέφερε τα πυρηνικά του όπλα στη Ρωσία, καταλήγει η ουκρανική ιστοσελίδα RBC.

«Η πιο αποσταθεροποιητική κίνηση»

«Γελοίο και επικίνδυνο» χαρακτηρίζει το ουκρανικό αίτημα για τα πυρηνικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, που μίλησε στο Sputnik, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «η πιο αποσταθεροποιητική κίνηση στην Ευρώπη από την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου».

Εν μέσω της κρίσης με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί επιθυμούν να γίνουν πυρηνική δύναμη, εντείνοντας τον διεθνή προβληματισμό για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί από το Κίεβο το μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα του δεν μπορεί να διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο, παρατηρεί το Sputnik και διερωτάται πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο;

«Δεδομένου των δυνατοτήτων της Ουκρανίας, αυτό είναι μια κούφια απειλή» τονίζει ο κ. Γρίβας.

Ωστόσο, θεωρεί ανυπολόγιστες τις συνέπειες για την ανθρωπότητα, αν η Ουκρανία θα έκανε τελικά το πρώτο βήμα προς την πυρηνικοποίηση.

Θα προκληθεί «ντόμινο»

«Ενα κομμάτι της σταθερότητας στον πλανήτη βασίζεται στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέες πυρηνικές δυνάμεις. Το «ντόμινο» που θα προκληθεί στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πυρηνικοποίηση των χωρών της Μέσης και της Απω Ανατολής» υπογραμμίζει ο έγκριτος καθηγητής.

Κατεστραμμένο σιλό πυραύλων στο έδαφος της Ουκρανίας (φωτογραφία Gleb Garanich/Reuters)

Παράλληλα, θεωρεί απίθανο να χτυπούσε η Ουκρανία με πυρηνικά όπλα τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες.

«Εκτός βέβαια αν ο Ζελένσκι είναι αποφασισμένος να κάνει γενοκτονία ή εθνοκάθαρση στην ίδια του τη χώρα, δολοφονώντας και διώκοντας τον πληθυσμό που έχει διαφορετικά εθνοτικά στοιχεία. Θα προωθούσε όμως μια ναζιστικού τύπου εκκαθάριση;» θέτει το ερώτημα ο κ. Γρίβας.

Από την άλλη, ο πολιτικός επιστήμονας Κονσταντίν Σιβκόφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ισβέστια αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, δεν αποκλείεται όμως και η αποχώρησή της από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, όπως και η ανάπτυξη ξένων πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στη χώρα, τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας, σύμφωνα με τη μετάφραση του Sputnik.

Πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ

«Για την κατασκευή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία δεν υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, δεν υπάρχουν κατάλληλα εργοστάσια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, διότι μία πυρηνική Ουκρανία με μια τόσο ασταθή κυβέρνηση θα απειλήσει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» προσθέτει.

Ο πολιτικός επιστήμονας επισημαίνει το γεγονός ότι η έλλειψη ικανότητας των Ουκρανών να κατασκευάσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στην Ουκρανία.

Και αναφέρει: «Στο έδαφος της Ουκρανίας οι Αμερικανοί μπορούν να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς που θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη Ρωσία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.