Ο εφιάλτης μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έχει αρχίσει να «ζωντανεύει». Η απόσυρση των μέτρων στήριξης μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας φέρνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αντιμέτωπους με την εξόφληση και τακτοποίηση των φορολογικών «λογαριασμών» τους.
Από το τέλος του μήνα «ξεπαγώνουν» τα χρέη της πανδημίας και αρχίζει να τρέχει η καταβολή των δόσεων (36 άτοκων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%). Από τον Μάρτιο μετρά αντίστροφα ο χρόνος εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ τον Απρίλιο έρχεται το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση από τις 10 μηνιαίες δόσεις να καταβάλλεται έως τα τέλη Μαΐου. Τον Ιούλιο ξεκινά η πληρωμή σε 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κυνηγάνε τις δόσεις. Δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δόση για πάγια ρύθμιση, δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος. Η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ένα θέμα που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει την τεράστια δεξαμενή των χρεών να “φουσκώνει”. Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άγγιξαν τα 111,4 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, έκλεισαν στο τέλος του 2021 στα 41 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 2 δισ. μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Αθροιστικά οι οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τα 152 δισ. ευρώ. Κάθε μήνας που περνάει η κατάσταση δυσκολεύει…
Αν και μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται σοβαρές αρρυθμίες στα κρατικά ταμεία με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η “τρύπα” στις φορολογικές εισπράξεις του Ιανουαρίου “κλείνει” το Φεβρουάριο και μάλιστα με τάση πλεονάσματος, ωστόσο τα αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους τους επόμενους μήνες.
Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η πληθωριστική καταιγίδα δεν θα κοπάσει τουλάχιστον έως το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι έντονες πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή την φορολογική τους συμμόρφωση.
Σημειώνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης της ρύθμισης των 36-72 δόσεων ενώ από το τέλος Ιουνίου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν στο δημόσιο τις ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι δεν θα αποπληρωθούν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ αφού από τα 3,1 δις. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,3 δις. ευρώ. Βέβαια οι χαμηλότερες εισπράξεις αποδίδονται και στην πρόβλεψη ότι ένα αριθμός οφειλετών θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό και θα κερδίσει έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.
Κορωνοχρέη
Πέραν όμως των παλαιών εκκρεμοτήτων από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το φετινό ΕΝΦΙΑ και από τον Ιούλιο η εξόφληση του φόρου εισοδήματος.
Η κυβερνητική βεντάλια των ρυθμίσεων έχει κλείσει μετά τα διαδοχικά πακέτα και δεν υπάρχει έδαφος για νέες ρυθμίσεις δεδομένης και της κατηγορηματικής θέσης των θεσμών ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών. Αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν τις εστίες κινδύνου για τα έσοδα επισημαίνοντας ότι σε περιόδους κρίσης παραδοσιακά ενισχύεται η τάση αθέτησης υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά δεν διαβλέπουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού εκτιμώντας ότι η όποια υποχώρηση των εισπράξεων θα είναι διαχείριση ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών.
ΚΙΝΑΛ: Βόμβα το ιδιωτικό χρέος στα θεμέλια της οικονομίας
Ως ‘’βόμβα’’ στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει το ιδιωτικό χρέος ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα, αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δισ. ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Πηγή: ΟΤ