Μπορεί με την κατάργηση της καραντίνας στα θετικά κρούσματα, η Βρετανία να τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα, καθώς με αυτή της την απόφαση ουσιαστικά γίνεται η πρώτη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επιτρέπει σε όσους γνωρίζουν πως έχουν κοροναϊό να μην περιορίζονται πουθενά στην καθημερινότητά τους, ωστόσο η κυβέρνηση Τζόνσον στοχεύσει και στην χαλάρωση άλλων τομέων.
Ουσιαστικά με την κατάργηση της καραντίνας, η Βρετανία στοχεύει και στην χαλάρωση των υποδομών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ιού, δηλαδή στις υποδομές για testing και ιχνηλάτηση.
Κόβουμε το εξονυχιστικό testing, εξοικονομούμε χρήματα
Ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί πως ήρθε ώρα να γίνουν κάποιες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για δωρεάν testing και απομόνωση με αποδοχές και αυτά τα χρήματα να δαπανηθούν σε άλλους τομείς.
Όπως αναφέρει η Guardian με αυτή την απόφαση, η Βρετανία θα εξοικονομήσει περισσότερα από 10 δισ. λίρες, παρά την προειδοποίηση των επικεφαλής υγείας ότι αυτό όμως θα μπορούσε να εμποδίσει την κρίσιμη έρευνα για αντιιικές θεραπείες.
Από την πλευρά του το BBC επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν διατεθεί περίπου 37 δισεκατομμύρια λίρες για το σύστημα ελέγχου και ανίχνευσης του κοροναϊού, το οποίο καλύπτει τα πάντα, από τα κέντρα και τα εργαστήρια ελέγχου PCR μέχρι τις δωρεάν ταχείες εξετάσεις που έκαναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους.
Το βρετανικό μέσο τονίζει πως ακόμη δεν έχουν δαπανηθεί όλα τα χρήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ποσό – περισσότερο, για παράδειγμα, από τον προϋπολογισμό για τη γενική ιατρική περίθαλψη.
Μοντέλο Ελβετίας: «Ναι» στην ελευθερία σας, «όχι» στην οικονομική στήριξη
Η στρατηγική «Living with Covid», περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές σε καραντίνα, τηλεργασία και δωρεάν testing.
Πρώτον σύμφωνα με την βρετανική στρατηγική, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις εάν είναι ασυμπτωματικοί.
Η κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να τερματίσει τις πληρωμές υποστήριξης αξίας 500 έως 750 λιρών για τα άτομα που απομονώνονται, αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, κάτι που ανακοίνωσε και η Ελβετία την Παρασκευή.
Επίσης σχεδιάζεται να μπει ένα τέλος και στην δωρεάν εξέταση PCR για άτομα με συμπτώματα. Από το μέτρο αυτό θα εξαιρεθούν τα νοσοκομεία, οι δομές υψηλού κινδύνου και τα ευάλωτα άτομα.
Από την πλευρά τους πάντως άτομα σε διευθυντικές θέσεις στο βρετανικό σύστημα Υγείας, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση ιχνηλάτησης, πλέον θεωρούν δικαιολογημένη κάποια μείωση στο testing, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά.
Ειδικοί: Κάντε το, αλλά με προσοχή
Ειδικότερα ο διευθυντής δημόσιας υγείας του Λίβερπουλ, Μάθιου Άστον, λέει στο BBC ότι θα πρέπει να γίνεται testing μέχρι ένα σημείο ώστε να ελέγχεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα, ενώ όπως τονίζει δεν πρέπει να μείνουν απροστάτευτα τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα φροντίδας.
Ο ειδικός αναφέρει επίσης πως ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να αυξήσει ξανά το testing σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, αλλά προσθέτει πως πλέον οι μαζικοί έλεγχοι στην κοινότητα δεν είναι αναγκαίοι.
Πάντως, όπως σε κάθε χώρα, έτσι κι εδώ υπάρχουν και οι ειδικοί που διατηρούν εποιφυλάξεις.
Συγκεκριμένα ορισμένοι βρετανοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη υποβόσκει ο κίνδυνος η κατάργηση του testing να επιφέρει αλλαγή στην συμπεριφορά των πολιτών, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν κάθε μέτρο αυτοπροστασίας.
Γι΄αυτό όπως τονίζουν ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί η νέα στρατηγική είναι εξίσου σημαντική με την κατάργηση μίας σειράς περιορισμών.