Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών
ISBN 978-618-5277-28-4,
σελ. 174, τιμή 10 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε σε τρίτη έκδοση του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου με τίτλο «Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών». Η νέα έκδοση είναι συμπληρωμένη και στα κείμενά της και στο φωτογραφικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει. Όπως επισημαίνει η συγγραφέας:
«Ο χρόνος ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη έκδοση αυτού του βιβλίου ήταν πολύ πυκνός σε εξελίξεις. Η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση σήμανε ένα μπαράζ επιθέσεων σε βάρος των γυναικών. Δολοφονίες και βιασμοί αναδείχθηκαν σε ζητήματα πρώτης γραμμής. Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Αλλά και οι αντιστάσεις πήραν άλλες διαστάσεις. Το κίνημα #metoo πέρασε τα σύνορα και απλώθηκε εδώ. Η 8 Μάρτη έγινε απεργιακή. Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών γίνεται υπόθεση που κανένας και καμιά δεν μπορεί να αγνοήσει.
Το κέρδος και όχι οι άντρες βρίσκεται στο κέντρο της γυναικείας καταπίεσης… Οι πλούσιοι (εκ)βιαστές είναι δημιούργημα του συστήματος. Με βάση αυτή τη συνειδητοποίηση μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Να θυμηθούμε τα λόγια της Ρόζας Λούξεμπουργκ που έλεγε ότι εκεί που φτιάχνονται οι αλυσίδες, εκεί μπορούν να σπάσουν και εξηγούσε στο κλασικό βιβλίο της Μαζική απεργία, κόμμα και συνδικάτα τη δύναμη των εργατών και των εργατριών όταν οργανώνονται και ξεσηκώνονται στους χώρους δουλειάς. Ο γιορτασμός της 8 Μάρτη με απεργία ενάντια στους πλούσιους εκβιαστές και την κυβέρνησή τους είναι άλμα στην πορεία για να ξηλώσουμε αυτό το σύστημα».
Είπαν για το βιβλίο:
“Οι διαρκείς αγώνες των γυναικών από κάθε γωνιά του πλανήτη, συναντιούνται και συνομιλούν σε αυτό το βιβλίο”.
Ειρήνη Λαγάνη, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
“Η ανάγνωση του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου γύρω από το ζήτημα της διαχρονικής πάλης για την απελευθέρωση των γυναικών, τόσο λόγω των επιμέρους θεμάτων που εξετάζει, όσο και λόγω της προσέγγισης που υιοθετεί, φέρνει στο μυαλό την κλασική και απαγορευμένη από τον Μακαρθισμό ταινία του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν «Το αλάτι της γης»”.
Χριστίνα Καρακιουλάφη, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ρέθυμνο
“Με μεγάλο ενδιαφέρον έμαθα για την έκδοση αυτού του βιβλίου από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, και με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση για την παρουσίασή του. Είναι πάντα χρήσιμο και σημαντικό να γράφονται και να κυκλοφορούν τέτοια βιβλία, να φωτίζονται ιδιαίτερες πτυχές των αγώνων των γυναικών, και να συζητιούνται οι διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα αίτια της γυναικείας καταπίεσης και τον δρόμο προς την γυναικεία χειραφέτηση και την πραγματική ισότητα των φύλων”.
Αλεξία Τσούνη, φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μωβ»
“Eίναι ένα βιβλίο που πραγματικά ρέει. Έχει πολύ απλή γλώσσα, με όλα τα στοιχεία για όσα συμβαίνουν μαζεμένα. Απαντά επίσης σε μεγάλα ερωτήματα που μπαίνουν γύρω από το ζήτημα. Όταν τελειώνει το ένα κεφάλαιο, έχει ήδη μπει το ερώτημα που θα απαντηθεί στο επόμενο”.
Άννα Κωνσταντακάκη, συνταξιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος στην τρίτη έκδοση………………… 7
Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση ………………22
Αντίσταση στον σεξισμό.
Από το ατομικό στο συλλογικό ………………32Οι ρίζες της γυναικείας καταπίεσης …………42
Η οικογένεια στον καπιταλισμό ……………..48
100 χρόνια αγώνες ……………………………57
1968 – Το νήμα ξαναπιάνεται ………………71
Η μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό…. 81
Η επανάσταση στη Ρωσία ……………………94
Είναι δυνατή η απελευθέρωση σήμερα; ….113
Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη
Συνεχίζουμε με έμπνευση και οργάνωση! ..123Σημειώσεις…………………………………. 139
Βιβλιογραφία………………………………. 147
Φωτογραφικό αφιέρωμα ………………… 153
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14 (πίσω από Τιτάνια-Ρεξ)www.marxistiko.gr, marxistiko@yahoo.gr, τηλ. 2105247584