«Μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσιγκτον με θύμα το Κίεβο

Τα διστακτικά διπλωματικά βήματα ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία συντηρούν την ένταση στην Ουκρανία που εξακολουθεί να είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις – Τα επικοινωνιακά παιχνίδια Λευκού Οίκου – Κρεμλίνου, η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και το σενάριο για πυρηνικά στη Λευκορωσία – Εκρυθμη η κατάσταση στο Ντονμπάς

Η σημερινή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία ήταν προδιαγεγραμμένη από τη δεκαετία του ’90, όταν η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στην Ουκρανία ότι θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ. Οταν στις αρχές του 2014, με την «επανάσταση του Μαϊντάν», οι Ουκρανοί έριξαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν μέρος των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Το περασμένο καλοκαίρι, ένα ακόμα στοιχείο για το πού οδηγούνταν η κατάσταση ήταν το άρθρο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «Περί της ιστορικής ενότητας Ρώσων και Ουκρανών», στο οποίο υποστήριξε ότι οι δύο λαοί αποτελούν «ένα έθνος».

Σήμερα, η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι 700.000 άμαχοι άρχισαν να εκκενώνονται από το Ντονέτσκ και να μεταφέρονται στη γειτονική Ρωσία. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν εισβολή στην Ουκρανία «εντός των επόμενων ημερών». Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι το προκαλεί στο Ντονμπάς για να αντιδράσει στρατιωτικά. Η Μόσχα δίνει μεικτά σήματα: από τη μια αρνείται ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία, από την άλλη ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα που, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς, φθάνουν πλέον τις 190.000.

Η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά (Ρωσία), στα βόρεια (Λευκορωσία) και στα νότια (Μαύρη Θάλασσα) – κινήσεις στις οποίες προχώρησε το Κρεμλίνο τους τελευταίους μήνες μετακινώντας, με μεγάλο οικονομικό κόστος, στρατό από την Ανατολική Σιβηρία. Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη (αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται στην Πολωνία, στους οποίους θα προστεθούν και Βρετανοί, ενώ Γερμανοί και Ολλανδοί θα ενισχύσουν τη νατοϊκή παρουσία στη Λιθουανία, η Δανία και η Ισπανία θα συμβάλουν με κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μια πολυεθνική δύναμη με επικεφαλής τη Γαλλία θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία).

Εν τω μεταξύ, το «επικίνδυνο πόκερ» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα συνεχίζεται. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί επανειλημμένως για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – για να την «κάψει», όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Λευκός Οίκος -, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν διαψεύδει οποιοδήποτε σχέδιο για εισβολή. Και όλα αυτά υπό την πίεση περιοδικών αναφλέξεων στο φιλορωσικό Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρόσχημα για ρωσική εισβολή.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.