Άλλη μία επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το φθηνό και ευρέως διαθέσιμο παρασιτοκτόνο φάρμακο ιβερμεκτίνη, που μερικοί εκθείασαν ως πολύ αποτελεσματικό κατά του κοροναϊού, στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κλινική δοκιμή, η οποία έγινε στη Μαλαισία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια covid-19, έδειξε ότι η ιβερμεκτίνη απέτυχε να αποτρέψει την επιδείνωση της νόσου σε σοβαρή.
Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με την ονομασία I-TECH (Ivermectin Treatment Efficacy in Covid-19 High-Risk Patients) πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια νοσοκομεία της Μαλαισίας το 2021 και συμμετείχαν συνολικά 490 ασθενείς άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέφεραν ότι από τους 241 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι πήραν ιβερμεκτίνη από το στόμα επί πέντε μέρες, οι 52 (το 22%) εμφάνισαν τελικά βαριά covid-19, έναντι ποσοστού 17% (οι 43 στους 249) μεταξύ όσων δεν είχαν πάρει το παρασιτοκτόνο αλλά τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή κατά της λοίμωξης από κορονοϊό, όπως κορτικοστεροειδή.
Ο επικεφαλής ερευνητής λοιμωξιολόγος δρ Στίβεν Τσι Λουν Λιμ του Νοσοκομείου Ράτζα Περμαϊσούρι Μπαϊνούν του Περάκ, δήλωσε στο πρακτορείο UPI ότι «ουσιαστικά τα ευρήματα της μελέτης μας απορρίπτουν την αντίληψη ότι η ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο-θαύμα κατά της covid-19. Οι άνθρωποι που μολύνονται από κορονοϊό, δεν θα πρέπει να καταφεύγουν μόνοι τους στη λήψη ιβερμεκτίνης, η οποία δεν μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης σε σοβαρή νόσο».
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή τού εν λόγω φαρμάκου παρουσίασαν περισσότερες παρενέργειες (όπως σοβαρή διάρροια και βαριά βλάβη στα νεφρά) σε σχέση με εκείνους που πήραν άλλα φάρμακα, γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Λιμ, «εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την ευρεία χρήση της ιβερμεκτίνης».
Παρά την έλλειψη επαρκών επιστημονικών στοιχείων, εδώ και καιρό η ιβερμεκτίνη έχει προβληθεί ως θεραπεία κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς σε διάφορες χώρες να αναζητούν μόνοι τους και να χρησιμοποιούν το φάρμακο αυτό που αρχικά αφορά την καταπολέμηση σκουληκιών στο σώμα.
«Παρά τις αρχικές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης ως θεραπείας κατά της covid-19, μεγάλες και καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, όπως η δική μας, έχουν δείξει συστηματικά ότι το φάρμακο αυτό παρείχε λίγα ή όχι σημαντικά κλινικά οφέλη. Πιστεύω ότι τα ευρήματα της μελέτης μας πιθανότατα θα κλείσουν την πόρτα στη χρήση της ιβερμεκτίνης ως θεραπείας για την covid-19 ανέφερε ο δρ Λιμ.
Πηγή: ΑΠΕ