Για ένα τραπέζι με φαγητό για τα παιδιά της

Τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και οι δύο αστυνομικοί θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τα 50 ευρώ που το κατάστημα κατηγόρησε την γριούλα ότι έκλεψε, πλην όμως υπάρχει η μήνυση που υπέβαλε το κατάστημα.

Όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σήκωσε χθες το τηλέφωνο και ζήτησε να μιλήσει με δύο αστυνομικούς ήταν για να τους δώσει συγχαρητήρια που άφησαν ελεύθερη την ηλικιωμένη γυναίκα που έκλεψε κρέας γιατί πεινούσε από γνωστό σούπερ μάρκετ. Ο υπουργός δεν το έκανε για να επιβραβεύσει την κλοπή, όπως έλεγε, αλλά για την «ανθρωπιά που υπέδειξαν οι δύο αστυνομικοί απέναντι σε μια ηλικιωμένη που πεινούσε».

Τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και οι δύο αστυνομικοί θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τα 50 ευρώ που το κατάστημα κατηγόρησε την γριούλα ότι έκλεψε, πλην όμως υπάρχει η μήνυση που υπέβαλε το κατάστημα κατά της γριούλας, η οποία και δεν έχει αποσυρθεί, προχωρεί αυτεπάγγελτα: «Είμαι βέβαιος ότι χιλιάδες άτομα θα ήταν πρόθυμα να πληρώσουν τα 50 ευρώ για την ηλικιωμένη κυρία, αλλά εκκρεμεί η μήνυση» έλεγε ο υπουργός.

Έτσι ο υπουργός αποφάσισε να συγχαρεί τους αστυνομικούς για την ανθρωπιά που υπέδειξαν να αφήσουν ελεύθερη την γυναίκα. Είπε όμως στους δύο αστυνομικούς (που τον άκουγαν έκπληκτοι από το τηλέφωνο) ότι καμία παράνομη πράξη, όσο μικρή κι αν είναι δεν μπορεί να συγχωρεθεί. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να στερήσουμε την ελευθερία σε μια γριούλα που πεινούσε για το κρέας που πήρε. Ο στόχος άλλωστε είναι το βαρύ έγκλημα».

***
Είχε να φάει κρέας δύο μήνες

Θα πρέπει να ξέρετε πως τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί, προς την ηλικιωμένη αυτή γυναίκα: «Εύχομαι να μην φτάσει στη θέση μου κανένας. Είναι κρίμα από τον Θεό. Η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται», είπε η γυναίκα μιλώντας στο LIVE NEWS στο Mega. Η γυναίκα βρέθηκε στο επίκεντρο, επειδή έκλεψε ένα κομμάτι κρέας και λίγο τυρί από γνωστή εταιρεία σουπερμάρκετ. Με την ντροπή και τις τύψεις να την βαραίνουν για αυτή της την πράξη, άνοιξε την καρδιά της στην τηλεοπτική κάμερα και εξομολογήθηκε τι την οδήγησε σε αυτό το σημείο: «Στάθηκα μπροστά στα ράφια και είδα τα κρέατα. Με έπιασε νοσταλγία, μεγάλη νοσταλγία, για να μαγειρέψω μία ημέρα με τα παιδιά μου…», είπε. Είχε, βλέπετε, να φάει κρέας δύο μήνες.

***
Οι πολίτες με στολή της διπλανής πόρτας

Χθες στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη ήταν ημέρα επιβράβευσης αστυνομικών για την ανθρωπιά που υπέδειξαν. Ήταν μια συγκινητική τελετή. Συνολικά βραβεύτηκαν 15 αστυνομικοί και όπως είπε, σε μια επίσης συγκινητική ομιλία, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος : «Αυτό που κάνατε εσείς σήμερα τιμάμε και επιβραβεύουμε: προσφέρατε χρήματα στη γιαγιά που είχαν ληστέψει, βουτήξατε σε παγωμένα νερά για να σώσετε μετανάστες, κινδυνέψατε για να προστατέψετε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σηκώσατε στους ώμους σας, στις πλάτες σας κυριολεκτικά, όσους κινδύνευσαν από την παγωνιά ή τον αποκλεισμό. Όπου και αν υπηρετείτε σε Αστυνομικό τμήμα, στην ΕΚΑΜ, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, στην ΥΑΤ. Εσείς είστε το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., το αληθινό της πρόσωπο. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για τους συνανθρώπους μας». Είστε, τους είπε, οι πολίτες με στολή, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είστε παράδειγμα για τους 56.000 αστυνομικούς.

***
Τι σχέση έχουν τα Δωδεκάνησα με την Σοβιετική Ένωση

Έχοντας εξ ευωνύμων του τον πανίσχυρο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τον Σεργκέϊ Λαβρόφ ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Τουρκία διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης». Αυτά είπε ο Νίκος Δένδιας στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε και τούτο: Τη συμφωνία αυτή συχνά αναφέρουν και οι επιτελείς του Πενταγώνου όταν συνομιλούν με Αμερικανούς. Και όταν ακούν οι Αμερικανοί Σοβιετική Ένωση και Ρώσους καταλαβαίνουν απόλυτα τι τους λέμε για τα νησιά και για την υποτιθέμενη αποστρατιωτικοποίησή τους.

***
Απρόοπτο με την αφωνία της διερμηνέως

Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησαν οι Δένδιας και Λαβρόφ, πλην όμως την παράσταση έκλεψε, έστω και για λίγο, η διερμηνέας. Όσοι παρακολουθούσαν από την ΕΡΤ τις δηλώσεις όταν πήγε να μιλήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, η διερμηνέας δυσκολεύτηκε να συνεχίσει να μεταφράζει καθώς ένας βήχας, και μάλιστα αρκετά επίμονος, την ανάγκασε για αρκετά δευτερόλεπτα σε αφωνία. Οι προσπάθειες της γυναίκας να συνεχίσει το έργο της ήταν μάταιες αφού ο βήχας την έκοβε κάθε λίγες λέξεις. Ήταν το δεύτερο περιστατικό μετά την διερμηνέα που… δεν κατάλαβε τι έλεγε ο Κροάτης πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη.

***
Στην Ελλάδα όταν διασκεδάζουν σπάνε… πιάτα

Θα σας πάω τώρα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των χωρών της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες και θα σας πω για ποιο πράγμα είμαστε ξακουστοί στην Γκάμπια. Υπήρξε, που λέτε, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια Μάμα Μπου Τανγκάρα, παρουσία και της πρεσβευτού της Γκάμπια. Έγινε συζήτηση για την covid και ο κ. Βαρβιτσιώτης ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της αφρικανικής αυτής χώρας εάν στην Γκάμπια πήραν μέτρα. Δύσκολη ερώτηση σε για μια πολύ φτωχή χώρα. Πάντως ο κ. Βαρβιτσιώτης του είπε ότι στην Ελλάδα πήραμε μέτρα και τώρα ορισμένα από αυτά αίρονται, όπως η μουσική στα κέντρα διασκέδασης. Το ακούει αυτό ο υπουργός της Γκάμπια και τι, νομίζετε ότι ρώτησε: «Δηλαδή έως τώρα δεν είχατε μουσική στα μπουζούκια; Δεν σπάγατε πιάτα;». Και αμέσως μετά γύρισε προς την πρεσβευτή της για να της εξηγήσει: «Ξέρεις ότι στην Ελλάδα όταν διασκεδάζουν σπάνε πιάτα», της είπε και η διπλωμάτης από την Γκάμπια έφυγε με μια τεράστια έκφραση απορίας στο πρόσωπό της.

***
Ένα λουλούδι στη μνήμη του Άλκη

Στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος άφησε ένα λουλούδι στη μνήμη του, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής. Τις προηγούμενες ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρέμβει με ανάρτησή της στο ζήτημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε και να δράσουμε σήμερα κιόλας».

***
Ο πόλεμος των τρακτέρ

Πάντα τέτοια εποχή δίνουν οι αγρότες το ραντεβού τους στα μπλόκα. Και τι δεν έχουν δει αυτά τα αγροτικά μπλόκα τόσα χρόνια. Πολιτικές καριέρες έχουν κτισθεί μέσα σε αυτά, πολιτικοί ανέβαιναν σε αγροτικά τρακτέρ, αστυνομικοί με εντολή πολιτικών ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ για να μην προχωρήσουν στην Αθήνα, πολύ συχνά τα ΜΑΤ ανελάμβαναν δράση για να εμποδίσουν να χωριστεί η Ελλάδα στη μέση. Ήταν ο πόλεμος των τρακτέρ που και εφέτος άρχισε στο Κάμπο. Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στα μπλόκα μετά από περίπου 9 χρόνια, όταν εκείνη την περίοδο ανέβαινε στα τρακτέρ και ξιφουλκούσε εναντίον της τρόικας και των μνημονίων. «Όσο υπάρχει μνημόνιο και τρόικα προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει», έλεγε χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο του 2013. Βεβαίως τον πρόλαβε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που πήγε πρώτος να συμπαρασταθεί στους αγρότες και τηλεφώνησε μάλιστα στον Πρωθυπουργό ζητώντας μια ομάδα υπουργών να συναντήσει τους αγρότες για να συζητήσουν τα προβλήματά τους, κάτι που ο Πρωθυπουργός δέχθηκε. Οι συναντήσεις θα γίνουν από Δευτέρα. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, που βλέπει να τον πλησιάζει δημοσκοπικά το ΚΙΝΑΛ και να έρχεται τρίτος σε δημοτικότητα πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη, προσπαθεί (και με τα μπλόκα των αγροτών) να κερδίσει πολιτικά οφέλη και παράλληλα να συσπειρώσει την κομματική του βάση ενόψει του συνεδρίου, ποντάροντας όμως στην πεπατημένη που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν.

***
Η Γιάννα και τα χρήματα από τις εκδηλώσεις για το 21

Ίσως οι περισσότεροι να μην το είχαν προσέξει, αλλά τις προάλλες υπήρξε μία άτυπη, πλην όμως σημαντική, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό για να συζητήσουν έναν πρώτο απολογισμό των δράσεων του «Ελλάδα 2021» και δεύτερον τις ενέργειες που δρομολογούνται ώστε να γίνουν στο προσεχές εξάμηνο. Λέω ότι η συνάντηση ήταν σημαντική και θα σας εξηγήσω γιατί. Η Γιάννα Αγγελοπούλου κατάφερε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Βέβαια στη συγκέντρωση των χρημάτων αυτών βοήθησε και το Εθνικό Νομισματοκοπείο με τα αναμνηστικά νομίσματα, αλλά και η Εθνική Ομάδα Πόλο με τη διαφήμιση που έκανε στην Ελληνική Επανάσταση. Πάνω απ΄όλα όμως βοήθησαν οι απλοί και ανώνυμοι πολίτες που κατέθεσαν τον οβολό τους για καλό σκοπό. Τα χρήματα που περίσσεψαν προγραμματίζονται, τώρα να πάνε στοχευμένα αφενός για την πυρόσβεση, αφού τα τραύματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι ακόμα νωπά και αφετέρου στους νέους. Έτσι προγραμματίζονται να αγορασθούν ειδικές αντισφυξιογόνες μάσκες, εξελιγμένα συστήματα ενδοεπικοινωνίας (χρήσιμα όταν πέφτουν τα συστήματα), ειδικά ευέλικτα οχήματα που μπορούν να κινούνται μέσα στα δάση μεταφέροντας νερό. Ένα μέρος όμως των χρημάτων θα διατεθεί και για το μέλλον. Μην απορήσετε εάν το Ινστιτούτο Τεχνικής Νοημοσύνης αναλάβει κάποιο πρότζεκτ για προγράμματα για τους νέους και για την κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο επιχείρημα πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα: Το κράτος να αναθέσει σε έναν ιδιώτη αφιλοκερδώς τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ίδρυσής του, που δεν ήταν μόνον εκδηλώσεις για την επανάσταση, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα να ενώσουν όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες. Και στις 78 πόλεις που πήγε η Γιάννα οι πάντες βοήθησαν, χωρίς κομματικές έριδες, όπως βοήθησαν και όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτά άκουσε εκείνη την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να υπάρξει και ένας δημόσιος επίσημος απολογισμός.

***
Η χειραψία Μητσοτάκη- Μπλίνκεν

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις. Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

***
Οι χαρουπιές στα καμένα

Ήταν η πρώτη δενδροφύτευση στα καμένα της Εύβοιας. Εκεί πάνω από τη Λίμνη Ευβοίας, εθελοντές (ανάμεσά τους και μαθητές) φύτευσαν περίπου 4.000 δένδρα. Ήταν εκεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που φύτευσε συμβολικά τα πρώτο δένδρο. Εάν ρωτάτε τι είδους δένδρα μπήκαν στα καμένα για να δώσουν πνοή στην περιοχή σας πληροφορώ ότι φυτεύτηκαν πλατύφυλλα, κυπαρίσσια, δάφνες, πεύκα και πολλές χαρουπιές (το νέο δάσος που ετοιμάζεται θα έχει πολλές χαρουπιές).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.