Το παρασκήνιο μιας άτυπης ελληνοτουρκικής συνάντησης

O Χουλουσί Ακάρ τρεις φορές έστειλε τον Τούρκο πρέσβη στο ΝΑΤΟ για να πει στον ημέτερο Νίκο Παναγιωτόπουλο να «βγει έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων για να κάνουν μια συζήτηση ως... φίλοι».

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας που έγινε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας, έχει πολύ παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πω ότι αυτός που ήθελε να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση ήταν ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τρεις φορές έστειλε τον Τούρκο πρέσβη στο ΝΑΤΟ για να πει στον ημέτερο Νίκο Παναγιωτόπουλο να «βγει έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων για να κάνουν μια συζήτηση ως… φίλοι».

Ο Ακάρ, ο οποίος του έχει γίνει έμμονη ιδέα η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το casus belli και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά, ήθελε τόσο πολύ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του που είχε ετοιμάσει και ειδική αίθουσα συνάντησης (με διερμηνείς, καθότι τα αγγλικά του δεν είναι ούτε… Elementary). Είχε φέρει μάλιστα μαζί του και ένα «δωράκι» στον Έλληνα υπουργό, που δεν ήταν άλλο από μια φωτογραφία των δύο από παλαιότερη (περυσινή) συνάντησή τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος με την ευκαιρία θέλησε να τσεκάρει εάν είχε τα σωστά τηλέφωνα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Μετά τον χαιρετισμό σε στυλ μπουνιάς, φορώντας τη μάσκα του, και με εντυπωσιακό θράσος ο κ. Ακάρ ρώτησε στην αρχή τον κ. Παναγιωτόπουλο πότε θα επισκεφθεί την Τουρκία ως προσκεκλημένος του, γιατί όπως είπε, τον είχε προσκαλέσει τόσες φορές και δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Αφήστε πού θέλει, όπως φάνηκε από το ύφος του να έρθει και αυτός στην… Αθήνα, ως επίσημος επισκέπτης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία και του είπε: «Πώς θα γίνει αυτό; Με όλα αυτά που συμβαίνουν; Με τις δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας; Σταματήστε τις δηλώσεις, σταματήστε τις παραβιάσεις, σταματήστε να μιλάτε πολύ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουμε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όταν μιλά ο κ. Τσαβούσογλου θα μιλήσει και ο κ. Δένδιας. Όταν μιλά ο Ερντογάν θα μιλήσει και η Αθήνα», του είπε. Εκείνη την ώρα ο κ. Ακάρ είπε κάτι για τον κ. Δένδια, ότι δηλαδή κάνει συνεχώς δηλώσεις για το casus bell, θέλοντας να πει ότι τέτοιους είδους δηλώσεις δεν ευνοούν το κλίμα καλής γειτονίας.

***
Σταματήστε πρώτα τις παραβιάσεις

Σας είπα έχουν θράσος οι γείτονες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος του είπε πως ο κ. Δένδιας το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και να απαντά σε αντίστοιχες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Εξήγησε στον κ. Ακάρ ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών βασίζονται στην χάρτα του ΟΗΕ και στο δίκαιο της θάλασσας. Αλλά ο κ. Ακάρ, έκανε λόγο για κούρσα εξοπλισμών: «Δεν αγοράσαμε φρεγάτες για να κάνουμε κούρσα εξοπλισμών, τις αγοράσαμε επειδή ο στόλος μας έχει ηλικία 40 ετών», του απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και ο Ακάρ τότε είπε: «Ξέρεις μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι λαοί μας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα». Για να λάβει την απάντηση: «Μπορείτε να σταματήσετε τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις; Μπορείτε να απέχετε από δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα; Σταματήστε τις ρητορικές προκλήσεις που έχουν διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος….». Ο κ. Ακάρ δεν απάντησε απλώς χαμογέλασε αμήχανα.

Αμέσως μετά ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό, πλην όμως ο κ. Ακάρ φάνηκε πως ήθελε και άλλη… μια συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ. Είδε, σε κάποια στιγμή τον κ. Παναγιωτόπουλο να κάθεται έξω από μια αίθουσα και τον πλησίασε λέγοντάς του πως θέλουν να συνεχίσουν την συζήτηση, αλλά ο Έλληνας υπουργός του είπε ότι περιμένει την νέα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και την νέα υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας για να συνομιλήσουν.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί ξαφνικά ο Ακάρ, ο οποίος όπως λένε οι φήμες είναι η φωνή του Ερντογάν (με την έννοια ότι αυτά που δεν θέλει να πει ο Τούρκος Πρόεδρος βάζει τον Ακάρ να τα πει), εμφανίζεται ότι επιθυμεί να τα βρει με την Ελλάδα; Τη στιγμή μάλιστα που όταν βρίσκεται στην Τουρκία κλιμακώνει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας; Μια εξήγηση είναι ότι και οι Τούρκοι προφανώς θέλουν και αυτοί ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί μας τώρα που όπως φαίνεται έχει χαλάσει ο δίαυλος επικοινωνίας Δένδια Τσαβούσογλου με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

***
Το χαμένο παλτό

Θα σας πάω τώρα στην Νορβηγία, για να σας περιγράψω ένα απίστευτο επεισόδιο των δοκιμαζόμενων από τουρκικές προκλήσεις ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πληροφορηθήκατε το θερμό επεισόδιο που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο πρεσβευτή; Εκείνο που ίσως δεν μάθατε είναι ότι ο Τούρκος πρεσβευτής, φεύγοντας πήρε και το… παλτό Έλληνα υπουργού. Τι είχε συμβεί; Στη Νορβηγία, στο ίδιο πάνελ με τον κ. Δένδια βρισκόταν και ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας κα Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης. Φεύγοντας από το πάνελ, δεν μπορούσε να βρει το παλτό του. Ποιος πήρε το παλτό του υπουργού; Ψάχνουν όλοι για το παλτό. Όλοι σας λέω. Οι Νορβηγοί τρελαίνονται. Δεν το πιστεύουν. Εξω κάνει υπερβολικό κρύο. Πώς θα φύγει ο κ. Φραγκογιάννης χωρίς παλτό; Οι Νορβηγοί απολογούνται. Και εκείνη τη στιγμή επιστρέφει ο Τούρκος πρέσβης, αυτός που προκάλεσε το επεισόδιο με τον κ. Δένδια. Κρατούσε το παλτό του κ. Φραγκογιάννη. Το πήρε, όπως είπε, από λάθος, από την αγωνία του προφανώς να φύγει άρον- άρον από το πάνελ με τον κ. Δένδια. Ακολουθεί ένας χαμός από γέλια. Ζητεί συγνώμη, επιστρέφει το παλτό. Ο κ. Φραγκογιάννης ευγενής όπως πάντα του δίνει το χέρι και χαμογελά… Μα είναι να μην γελάσεις;

***
Παράθυρο για αναβολή των διερευνητικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα (είχαν προγραμματισθεί συγκεκριμένα για τις 22 Φεβρουαρίου), άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις για τα νησιά και το casus belli. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως η Αθήνα πάντα πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα και τον παραλογισμό της Άγκυρας». Στο σημείο, αυτό, υποστήριξε πως όλα αξιολογούνται αφήνοντας «παράθυρο» για αναβολή των διερευνητικών επαφών.

***
Όταν ο Πάιατ συνάντησε τον Τσίπρα στη Βουλή

Ήταν το θέμα συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές η εμφάνιση του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στη Βουλή. Και όταν έγινε αντιληπτός πως ο πρέσβης Πάιατ βρέθηκε στη Βουλή ειδικά για να συναντήσει τον κ. Τσίπρα, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές άρχισαν τα σενάρια: Για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία θέλησε ο Αμερικανός να συναντήσει τον κ. Τσίπρα. Ή (άλλη εκδοχή) για να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό. Η αλήθεια είναι ότι κ. Τσίπρας ήταν αυτός που προκάλεσε τη συνάντηση και να γινόταν οπουδήποτε αλλού πέραν της Βουλής θα υπήρχε πρόβλημα και για τον Τσίπρα και για τον Πάιατ και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όντως στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας και στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Υπογράμμισε ότι μεσοπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε τη στήριξή του στην περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση. Επανέλαβε όμως τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, τόνισε την σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη.

***
Τα καλά και τα κακά νέα στην αξιολόγηση

Υπάρχουν μαθαίνω καλά, αλλά και κακά νέα για τους διευθυντές σχολείων όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρώτα τα καλά. Μου λένε πως η αξιολόγηση εφαρμόστηκε στο 99,2% των διευθυντών σχολείων. Τα κακά νέα είναι ότι στο 0,8% που οι διευθυντές αρνήθηκαν την αξιολόγηση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέβαλε κυρώσεις. Τι είδους κυρώσεις; Αναστολή της επαγγελματικής και μισθολογικής τους εξέλιξης. Και πόσοι νομίζετε ότι είναι αυτοί που αρνήθηκαν την αξιολόγηση; Από τους 13.000 διευθυντές μόνον οι 114 αρνήθηκαν, με την υπουργό Παιδείας αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο περί αξιολόγησης.

***
Γιατί ο Βαρουφάκης γράφει το όνομά του με ένα «ν»;

Τον λόγο για τον οποίο γράφει το όνομά του με ένα «ν» και όχι δύο, ως είθισται, εξήγησε για πρώτη φορά σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Το έχω κάνει για να τιμήσω τον Γιάνη Κορδάτο, τον μεγάλο ιστορικό που έγραφε το όνομα του με ένα «ν». Έτσι κι αλλιώς οι Γερμανοί το Johannes το γράφουν με δύο «ν» και το Ηans με ένα «ν» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στον ΑΝΤ1. Σημειώνεται πως ο Γιάνης Κορδάτος ήταν Έλληνας κοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός και νομικός, οπαδός του μαρξισμού. Παρότι αυτοδίδακτος ιστορικός, υπήρξε πολυγραφότατος μελετητής της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

***
Η covid του υπουργού Υγείας

Ιδού πως περιγράφει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πώς πέρασε τον κορωνοϊό. Είπε λοιπόν πως ήπια αλλά έντονα ήταν τα συμπτώματα, τις πρώτες ημέρες με Covid-19. Ανέφερε μάλιστα πως του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε ο ιός. Είπε πως είχε τρομακτικό πόνο στο λαιμό και βήχα, αλλά δεν εμφάνισε πυρετό: «Είχα συμπτώματα έντονης γρίπης και μου έκανε εντύπωση που άτομα πιο μεγάλης ηλικίας επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.