Βίντεο ντοκουμέντο από τις ασταμάτητες παρενοχλήσεις των τουρκικών ακταιωρών σε ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τα περιστατικά έγιναν αρκετά κοντά στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο και το βίντεο δείχνει σειρά τουρκικών παρενοχλήσεων καθ’όλη τη διάρκεια του 2020.
Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, υπήρξε δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», με το οποίο κατηγορείται η Ελλάδα για πνιγμούς σε επαναπροώθηση προσφύγων.
Στο δημοσίευμα αυτό, όπως και σε άλλα που έχουν υπάρξει κατά καιρούς και κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για push backs προσφύγων, απάντησε τόσο με το βίντεο, που δείχνει τις τουρκικές παρενοχλήσεις σε ελληνικά σκάφη, όσο και με δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν», επισημαίνει ο κ. Μηταράκης.
Και προσθέτει: «Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021, η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα».
Ακόμη ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους – δηλαδή «πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού μας».
«Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, είτε για οικονομικό όφελος, είτε για πολιτικούς σκοπούς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα, σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.
Τα στοιχεία για το 2021 είναι τα ακόλουθα:
Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%
Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%
Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%