Οι περιορισμοί της πανδημίας δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τη μεγάλη συναυλία που είχε προγραμματίσει το ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου – ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Μάρτη του 2021 – το ΚΚΕ κατάφερε τελικά να διοργανώσει το βράδυ της Τρίτης τη συναυλία παρουσίασης του έργου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Παρών ήταν και ο συνθέτης του έργου. Ανάμεσα στους καλεσμένους του ΚΚΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Τη συναυλία στην οποία συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, διηύθυνε ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ερμήνευσαν οι Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και η Έλενα Κελεσίδη. Αφηγήθηκε η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο τον συνθέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παππά. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία, όπως είπε γνώριζε όλα τα τραγούδια του έργου, έλεγε στους παραβρισκόμενους πως έχει στην κατοχή της το βινύλιο του 1977 (και το ακούει συχνά)..
***
Η χλαίνη του… Λένιν
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν αυτός που τηλεφώνησε στην Γιάννα Αγγελοπούλου ζητώντάς της να παραστεί στη συναυλία Μαρκόπουλου. Αλλωστε με τον 83χρονο μουσικοσυνθέτη η Γιάννα γνωρίζονται από παλιά και μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Μαρκόπουλος της ζήτησε να βγάλουν μαζί με την 8χρονη εγγονούλα του μία σέλφι. Πράγμα που η κυρία Αγγελοπούλου το έκανε ευχαρίστως. Η μικρή το διασκέδαζε και είπε στην κυρία Αγγελοπούλου ότι φορούν περίπου τα… ίδια ρούχα. Ξέρετε όμως τι φορούσε η Γιάννα; Την «χλαίνη του Στάλιν σε ελληνικά χρώματα», όπως ονομάζει ένα μαύρο παλτό με κόκκινα τελειώματα. Η Τασία σύζυγος του Δημήτρη Κουτσούμπα κάθισε μαζί με την Γιάννα και μιλούσαν για κοινωνικά θέματα, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έλεγε, στην εκδήλωση του ΚΚΕ, ιστορίες από τους κοινούς περιπάτους του με τον Ευάγγελο Αβέρωφ στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.
***
Η ακρίβεια καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
Η ανησυχία των γαλάζιων βουλευτών, κυρίως αυτών που ταξίδευσαν το Σαββατοκύριακο στις εκλογικές τους περιφέρειες, ήταν εμφανής. Είχε βεβαίως σχέση με την Ρωσο-Ουκρανική κρίση, αλλά περισσότερο φαίνονταν πως τους απασχολούσε και τους προβλημάτιζε η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των προϊόντων: Τι θα γίνει με την ακρίβεια; Μέχρι πού θα φθάσουν οι τιμές στα καύσιμα; Ρωτούσαν, λέγοντας πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί πλέον τους πολίτες και γενικά την κοινωνία είναι η ακρίβεια. Οι πάντες ανάμεναν κάποια στιγμή και σίγουρα πριν από το Πάσχα, μέτρα στήριξης, όλοι προέβλεπαν κυβερνητική πρωτοβουλία για ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων τάξεων. Γνώριζαν όμως πολύ καλά ότι η πολιτική αντιπαράθεση πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο καθώς η ακρίβεια μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις έως τις εκλογές. Και τούτο επειδή καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και μάλιστα κάνοντας ρεκόρ 25ετίας όταν σκαρφάλωσε στο 6,2% τον Ιανουάριο.
Άλλοι, βουλευτές πιο επιμελείς στις οικονομικές αναλύσεις θυμήθηκαν την πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για τον πληθωρισμό. Την έκανε, πριν από τρεις μήνες (σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα) λέγοντας συγκεκριμένα: «Βεβαίως γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και εκεί οφείλει να παρέμβει η πολιτεία με στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής». Τώρα λοιπόν, περιμένουν τα στοχευμένα μέτρα. Άλλοι όμως γαλάζιοι βουλευτές τόνιζαν πως δεν είναι τυχαίο, ότι πλέον η δημόσια πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει αρχίσει να θυμίζει τις εποχές της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της λιτότητας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι λόγω πανδημίας υπάρχει προσωρινή απαλλαγή από τον δημοσιονομικό κορσέ της προηγούμενης δεκαετίας.
***
Η σημασία της βαλκανικής περιοδείας Μητσοτάκη
Η βαλκανική περιοδεία Μητσοτάκη, έχει πολλαπλούς στόχους. Στο Βελιγράδι φεερ’ ειπείν στόχος της επίσκεψής του είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις υποδομές. Ας μην ξεχνάμε αυτό που έχει τονιστεί πολλές φορές από ελληνικής πλευράς ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να στείλει και μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και είναι άξιο σχολιασμού είναι ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και με τη ρωσική ηγεσία, καθώς η Σερβία προμηθεύεται ρωσικό αέριο σε προνομιακή τιμή. Είχε μάλιστα διαμηνύσει ότι δεν θα συντασσόταν με την Ευρώπη ως προς την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.
***
Διευρύνεται η ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο
Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές οι γραμμές ο Πρωθυπουργός θα ετοιμάζεται να ταξιδεύσει από το Βελιγράδι στις Βρυξέλλες. Εκεί θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικών χωρών. Τα νεότερα από τη Σύνοδο (που γίνεται με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία) θα σας τα περιγράψω αύριο, αλλά κρατείστε, στο μεταξύ, μια σημαντική συνάντηση που θα έχει στην βελγική πρωτεύουσα . Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, προς επίρρωσιν του κλίματος άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο τραπέζι έχει πλέον πέσει και η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με το βλέμμα και στην προμήθεια αερίου από τα αιγυπτιακή κοιτάσματα. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δει τους ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας και της Ρουάντα. Πάντως για να ξέρετε οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται προεδρεύσει σε κοινό πάνελ με Αφρικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
***
Ο Πούτιν μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου με ένα… τηλεφώνημα
Την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση απ’ όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στο κόσμο το 2022 είχαν οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο Economist World Ahead 2022 Gala που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Την ταραχώδη κατάσταση στην Ουκρανία περιέγραψε με γλαφυρότητα ο έμπειρος διπλωμάτης και Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην συζήτηση του με τον αρχισυντάκτη του Economist Αντριου Πάλμερ. Χαρακτηριστική μάλιστα της οριακής κατάστασης και της αβεβαιότητας ήταν η αποστροφή του κ. Πρέσβη σε ερώτηση για τις σκέψεις του προέδρου Πούτιν ο οποίος ανέφερε πως «μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου με ένα τηλεφώνημα».
***
Η Άνα με ένα (ν)
Περισσότερη αισιοδοξία και κατάθεση σχεδίων διάσωσης κι ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους επικράτησε στο τραπέζι των τριών κυριών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της Ισπανίδας υπουργού Οικονομίας και Ψηφιοποίησης Νάντια Καλβίνο, της Πορτογαλίδας υπουργού Εργασίας Άνα Μέντεζ Γκοτίνιο και της Ελληνίδας προέδρου της επιτροπής της Κομισιόν για το Κοινωνικό Κράτος Άννας Διαμαντοπούλου. Μάλιστα τις δύο Άννες χώρισε μόνο το ένα λιγότερο «ν» στο όνομα τους αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς είχαν θερμή πολιτική συζήτηση. Προβληματισμένος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, καθώς όπως ανέφερε οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας δυσκολεύονται να καλύψουν αναγκαίες θέσεις προσωπικού τεχνολογικών γνώσεων προσόντων στέλνοντας τα μηνύματα της αγοράς προς το εκπαιδευτικό σύστημα. Η βραδιά έκλεισε πάντως σε κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας μετά την ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τρόπο που αρκετοί από τους παριστάμενους να αναρωτιούνται ποια ακριβώς χώρα περιγράφει…
***
Ηλικιακός κόφτης;
Ενα θέμα, πιθανώς ανεπίκαιρο, πλην όμως σημαντικό απασχολεί πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Κυρίως τους νεο-εκλεγέντες. Έγινε βλέπετε ξαφνικά talk of the town το θέμα εάν το κόμμα τους επιβάλει στις επερχόμενες εκλογές ηλικιακά κριτήρια για τις υποψηφιότητες. Δηλαδή πάνω από μια ηλικία να μην μπορούν και να μην δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα. Ποια θα είναι αυτή η ηλικία; Απ΄ότι άκουσα από τους γαλάζιους βουλευτές, άλλοι την τοποθετούν στα 70 άλλοι στα 75 και άλλοι στα 80 ανάλογα με πόσους υποψηφίους έχουν σε αυτές τις ηλικίες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σου λένε οι μεγάλοι σε ηλικία είναι και πιο προβεβλημένοι άρα θα μπορούν πιο εύκολα να εκλεγούν. Αλλά εάν αποφασισθεί… «απαγορευτικό» για ορισμένες ηλικίες, τότε ανοίγει ο δρόμος για νεότερους και με την απλή αναλογική που έρχεται, το θεωρούν πολύ σημαντικό. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν λένε το παραμικρό, ωστόσο οι βουλευτές έχουν εντοπίσει τους «ηλικιωμένους» στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αλλά και οι λεγόμενοι «ηλικιωμένοι» έχουν εντοπίσει ποιοι διαδίδουν τέτοια σενάρια και προβλέπω ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση θα υπάρξει ένταση προτού ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές.
***
Το… υπαρξιακό πρόβλημα
Όταν άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, να κάνει λόγο για «υπαρξιακό ζήτημα» που έχουν οι αγρότες, στην αρχή νόμισα ότι κάποιο λάθος θα έκαναν οι λογογράφοι του. Ωστόσο πρόσεξα ότι εκείνη την ώρα δεν διάβαζε τα χειρόγραφά του. Το είπε απέξω. Πάλι προσπάθησα να τον δικαιολογήσω λέγοντας ότι το είπε εν τη ερήμη του λόγου. Αλλά θυμήθηκα ότι στο Twitter έγινε ένας μικρός χαμός όταν το είπε για πρώτη φορά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ που ήταν καλεσμένος. Είπε συγκεκριμένα ότι οι «αγρότες έχουν υπαρξιακό πρόβλημα». Άλλο όμως «υπαρξιακό πρόβλημα», κι άλλο «ζήτημα επιβίωσης». Υπαρξιακό πρόβλημα, νομίζω πως είχε ο Άμλετ του Σαίξπηρ όταν έλεγε «να ζει κανείς ή να μην ζει».