Προετοιμασία 30′, Μαγείρεμα 12′

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

8 κυδώνια με το κέλυφος

8 γυαλιστερές με το κέλυφος

8 μύδια με το κέλυφος

8 χτένια με το κέλυφος

8 αχηβάδες με το κέλυφος

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο + 1 κουτ. σούπας (για να σοτάρουμε το κριθαράκι)

1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό

1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μικρή ντομάτα, τριμμένη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί (ή τσίπουρο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινάμε καθαρίζοντας πολύ καλά τα όστρακα ως εξής: Πετάμε όσα έχουν ανοίξει γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό για να φύγει όλη η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια, τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς. Αφαιρούμε το «γένι» από τα μύδια, κρατώντας ερμητικά κλειστό κάθε μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση.

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κριθαράκι για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να «θωρακίσουμε» το κριθαράκι και να μη μας λασπώσει αργότερα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια άλλη, μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα για μερικά λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα όστρακα, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν είναι πολύ στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε με προσοχή λίγο νεράκι. Το κριθαράκι μας το θέλουμε al dente, οπότε προσέχουμε να μην παραμαγειρευτεί. Τέλος, τρίβουμε από πάνω μαύρο πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως.