Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 για διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Βουλή ανεβάζοντας εξ αρχής το πολιτικό θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να αγγίξει το «κόκκινο» (το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο Πέμπτη). Η ένσταση που ήγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησε στην «κόντρα» με το ΚΙΝΑΛ το οποίο πήρε αποστάσεις παρά τις διαφωνίες του με το νομοσχέδιο.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις παραβιάζεται η αρχή της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας, καθώς και η αρχή της ουδέτερης δημόσιας διοίκησης (για τον διορισμό μετακλητών από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ).
Το ΚΙΝΑΛ δια της Νάντιας Γιαννακοπούλου δήλωσε ότι η αντίθεσή του με το νομοσχέδιο είναι «βαθιά πολιτικά και ουσιαστική» και ότι «δεν χρειάζεται να εγείρουμε και ζητήματα αντισυνταγματικότητας». «Ας αφήσουμε το Σύνταγμα ήσυχο και ας μην κάνουμε κατάχρησή του», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «εγείρονται ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία», αλλά «η αποδόμηση του νομοσχεδίου θα γίνει από μας με ακλόνητα πολιτικά επιχειρήματα».
Έτσι το κόμμα της επέλεξε το «παρών», στάση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος είπε ότι στην κοινοβουλευτική μας ιστορία υπήρξαν «οι “ορεινοί” και οι “πεδινοί” και τώρα υπάρχουν και οι Ελβετοί, οι ουδέτεροι»! Και κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για αντιφατική στάση από την μια «να μιλάτε για το ΑΣΕΠ και όταν πρέπει να το υπερασπιστείτε να κάνετε την καλύτερη πάσα στη ΝΔ». Περνώντας στην αντεπίθεση η κυρία Γιαννακοπούλου είπε στον κ. Σκουρλέτη ότι «μαθήματα πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται». «Πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε μας δεν θα βρείτε», σημείωσε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο παρελθόν έναντι του ΠαΣοΚ: «Μας αποκαλούσατε γερμανοτσολιάδες και ακόμα σιωπάτε για την περίοδο Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντιλέγων βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας συντάχθηκε με το σκεπτικό του ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι «θα συμφωνήσω πως η όποια πολιτική αντιπαράθεση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών επιχειρημάτων», επικροτώντας την στάση του ΚΙΝΑΛ που όπως είπε «δεν συναινεί να εργαλειοποιήσει την διαδικασία ένστασης αντισυνταγματικότητας», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή χαρακτήρισε την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «νομικίστικη προσπάθεια λόγω των γνωστών ιδεοληπτικών αγκυλώσεών τους».
Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι «αν η έννοια της αντισυνταγματικότητας αποκτά πλήρες περιεχόμενο, είναι με τις διατάξεις που αφορούν τον σκληρό πυρήνα της δημόσιας διοίκησης, τον διορισμό σε θέσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων μετακλητών από τον ιδιωτικό τομέα» και έκανε λόγο για «πολλαπλή πατεντάτη αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν είναι μια αβλεψία, είναι συνειδητή επιλογή που εκπορεύεται από την αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος για το κράτος». «Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος», ανέφερε.
Απαντώντας στην κριτική ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την κατάσταση και να κλείνουμε τα μάτια μας. «Δεν θα κλείνουμε τα μάτια μας όπως δεν τα κλείνει και το Σύνταγμα», είπε, ενώ επικαλέστηκε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το κτηματολόγιο που προβλέπει προσλήψεις διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης αρνήθηκε ότι προβλέπονται συλλήβδην προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα: «προφανώς απευθυνόμαστε και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και σε στελέχη του ΕΦΚΑ», είπε, εξηγώντας ότι «πάμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα». «Δεν θα έρθουμε δογματικά να κάνουμε προσλήψεις μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό απαιτεί το συμφέρον των ανυπεράσπιστων Ελλήνων ώστε να δοθεί σε λίγους μήνες πρόσθετη ορμή στον πολύπαθο οργανισμό», ανέφερε, δηλώνοντας ότι «αυτό που κάνουμε είναι επιτομή της κοινωνικής πολιτικής».
Αναφερθείς εξάλλου στα πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπονται είπε ότι σε 7,5 χιλιάδες υπαλλήλους έχουμε πάνω από 1.100 καταγγελίες οι οποίες καθυστερούν δηλώνοντας ότι από την νέα τριμελή σύνθεση των πειθαρχικών θα απουσιάζει εκπρόσωπος των συνδικαλιστών: «Ναι, βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές, δεν είναι η δουλειά τους», σημείωσε, δηλώνοντας ότι «θέλω έναν ΕΦΚΑ που να υπηρετεί τους πολίτες». Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν (υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).