Ως μια από τις «Most Sustainable Companies in Greece» για το 2022 αναδείχθηκε η Nestlé Ελλάς από τον έγκριτο ανεξάρτητο οργανισμό QualityNet Foundation στις 7 Φεβρουαρίου. Η σημαντική διάκριση, ήρθε ως μια επιπλέον απόδειξη της διαχρονικής δέσμευσης της εταιρείας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της στο επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά και στα δεκάδες προϊόντα της που βρίσκουν κάθε μέρα το δρόμο τους προς τα καλάθια των καταναλωτών.

Οι εταιρείες που κατέκτησαν αυτή τη διάκριση αξιολογήθηκαν βάσει των επιχειρηματικών τους επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως ορίζονται από τα «κριτήρια ESG» (Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση). Πέραν των διαφόρων δράσεων που αναπτύσσουν στο πεδίο, οι εταιρείες αξιολογήθηκαν και βάσει της συστημικής παρακολούθησης της επίδρασής τους μέσα από πολιτικές, διαδικασίες και δείκτες.

.

Πάγια προτεραιότητα το περιβάλλον

Όσον αφορά τη Nestlé Ελλάς, είναι γνωστό πως η αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων ανήκει στις πάγιες προτεραιότητές της, όπως αποδεικνύεται και μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες της εταιρείας μέσα στο χρόνο. Θέτοντας στο επίκεντρο τη δύναμη της διατροφής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο για τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και για την προστασία και την ενίσχυση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία αξίας, η εταιρεία αξιοποιεί διαχρονικά τους πόρους και τη δυναμική της για να εκπαιδεύσει, να εισάγει σημαντικές καινοτομίες και να μετατραπεί σε παράδειγμα καλών πρακτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nestlé Ελλάς έχει ανακοινώσει τη δέσμευσή της να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, αλλά και να δημιουργήσει πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 – ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της μια σειρά από σημαντικές «πράσινες» επιτυχίες.

Πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα

Ήδη, το σύνολο των εγκαταστάσεων της Nestlé Ελλάς λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ από αυτές έχουν εξαλειφθεί τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και τα απορρίμματα προς χώρους υγειονομικής ταφής. Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει και υποστηρίζει πολλαπλές πρωτοβουλίες και προγράμματα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, μέσω των οποίων τόνοι πλαστικών απορριμμάτων έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις ελληνικές θάλασσες.

Η εταιρεία φροντίζει να προσφέρει «πράσινες» λύσεις για την καθημερινότητά μας, εξυπηρετώντας και τις δικές μας προσπάθειες να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η σειρά φυτικών προϊόντων Garden Gourmet που συνδυάζουν την εξαιρετική διατροφική αξία τους και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με την κατανάλωση σημαντικά λιγότερων φυσικών πόρων – αλλά και τα νέα μπουκάλια νερού ΚΟΡΠΗ που αποτελούνται από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Την ίδια στιγμή, το εργοστάσιο από το οποίο ξεκινούν το ταξίδι τους αυτά τα μπουκάλια, αποτελεί πρότυπο «πράσινων» πρακτικών. Αποδεικνύοντας την επιμονή της εταιρείας στην προστασία των υδάτινων πόρων, το εργοστάσιο νερού ΚΟΡΠΗ έχει εισάγει μεθόδους ορθής διαχείρισης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής, από την άντληση μέχρι και την εμφιάλωση, προκειμένου να μην υπάρχουν απώλειες και σπατάλη νερού. Όλες αυτές οι προσπάθειες επιβραβεύθηκαν το 2019, όταν το εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ έγινε το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα – αλλά και ένα από τα πρώτα της  Nestlé παγκοσμίως – που απέκτησε την πιστοποίηση AWS (Alliance for Water Stewardship). Πρόκειται για μια διεθνή πιστοποίηση από εξειδικευμένο, ανεξάρτητο φορέα, που λαμβάνει υπόψη της πολλαπλά αυστηρά κριτήρια και έρχεται κατόπιν μιας σειράς από ενέργειες και ενδελεχείς ελέγχους, προκειμένου να εξακριβωθεί η άρτια λειτουργία του εργοστασίου σε ό,τι αφορά την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν οι κοινωνίες ευημερούν»

Σχολιάζοντας την πιο πρόσφατη διάκριση της Nestlé Ελλάς ως μια από τις «Most Sustainable Companies in Greece», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, σημείωσε:

«Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στις επιχειρήσεις – πρότυπα που διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στην χώρα μας. Στη Nestlé Ελλάς έχουμε ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην λειτουργία μας και στο όραμα που έχουμε για το μέλλον. Ένα όραμα που καθοδηγείται από τον σκοπό μας να αναδεικνύουμε τη δύναμη της διατροφής, ενισχύοντας την ποιότητα της ζωής για όλους, σήμερα και στο μέλλον. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά, όπως η κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστούμε με τις προτεραιότητες και τις επιταγές του σύγχρονου περιβάλλοντος  ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε με υπευθυνότητα μακροπρόθεσμη αξία για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και για την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Διότι οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν οι κοινωνίες ευημερούν».