Συνεχίζονται οι συστάσεις – παραινέσεις των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ρωσία, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για εισβολή στην Ουκρανία.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.
Πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», είπε η Γερμανίδα υπουργός.
«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση», εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε: «η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».
Η αναζήτηση πεδίου συμβιβασμού
Η παρουσία Σολτς στο Κίεβο, ενόψει και της επίσκεψής του στη Μόσχα, αποτυπώνει την προσπάθεια να υπάρξει και μια διπλωματική διέξοδος. Με την ένταση να έχει κλιμακωθεί και κλίμα πολέμου να διαμορφώνεται, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας που να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές μια αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτό αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Γερμανία όπου θα έχουν μεγάλο κόστος σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία που θα μπορούσαν και να διακυβεύσουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μια συνέχιση του διαλόγου πάνω σε ζητήματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη μαζί με μια έμμεση παραδοχή ότι δεν επίκειται ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (θέμα που αποτελεί τη βασική «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας) θα μπορούσε να κατατείνει σε αυτή την κατεύθυνση.