Ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόσο ως προς την τύχη της ελληνικής ομογένειας όσο και των επιπτώσεων στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας και τις τιμές του φυσικού αερίου και φυσικά πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι οι λεπτές ισορροπίες στις οποίες καλείται να κινηθεί ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχας.
Μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αρμόδιους παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια επί του θέματος χωρίς πάντως να εκπέμπεται επισήμως κάποιο κλίμα πανικού.
Ταυτόχρονα θέμα ανέκυψε με τη δολοφονία δύο Ελλήνων ομογενών και τον τραυματισμό άλλων δύο από Ουκρανούς στρατιώτες με το υπουργείο Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κρατούν χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας συλλυπητήρια ενώ ο Νίκος Δένδιας επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα για να τονίσει εκ νέου, την ανάγκη προστασίας της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εκδώσει οδηγία καλώντας τους Έλληνες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν ενώ αποθαρρύνει και όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.
Προς ώρας πάντως δεν υπάρχει καμία μεταβολή σε ότι αφορά την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, ο οποίος πάντως έχει εκφράσει τη ρωσική δυσφορία για την χρησιμοποίηση Σούδας και Αλεξανδρούπολης, ειδικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.
«Στην κρίση της Ουκρανίας, η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και με τους εταίρους της. Από την άλλη, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Πάντοτε είναι χρήσιμο να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει ένα αυξημένο κύρος και μια αυξημένη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της και τις συνομιλίες της με τη ρωσική πλευρά. Πάντοτε ο δικός μας ρόλος θα έχει ως στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν εκεί».
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται η ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την προμήθεια των φρεγατών Belh@ra και των αεροσκαφών Rafale. Οι πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέρχονται στη Βουλή και να παρεμβαίνουν στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά με το βλέμμα στην Ουκρανία αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου με τις οποίες η Τουρκία εγείρει έμπρακτα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με τον ισχυρισμό της παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης και του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης.
Είναι από τα ερωτήματα που αναμένεται να τεθούν από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση είναι αν οι εξοπλισμοί αυτοί τελικά βοηθούν την άμυνα τις χώρες ή τις ανάγκες του δυτικού στρατοπέδου στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία, αν για παράδειγμα η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο στρατιωτικό επίπεδο αποτελεί αποτελεσματική απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα ή αν βάζει εν κινδύνω τις ελληνορωσικές σχέσεις όπως με την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στο βαθμό που οι πολιτικοί αρχηγοί και ο κ. Μητσοτάκης προσέλθουν αύριο στη Βουλή. Προς ώρας πάντως η θέση της κυβέρνησης κινείται στη λογική ότι ακολουθεί τις αποφάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ διεκδικώντας το ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή με τη Ρωσία λόγω των παραδοσιακά καλών ελληνορωσικών σχέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας είχε μια ακόμα συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ όπου συζήτησαν τόσο στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου όσο και ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης περιμένει που θα κατασταλάξει η κατάσταση και σε ότι αφορά την ΕΕ καθώς και εκεί φαίνεται να υπάρχει ασάφεια και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον Γερμανία και Γαλλία στο ουκρανικό ζήτημα δεν σηκώνουν τόσο τους αντιρωσικούς τόνους, όσο το κάνουν οι ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μέρος σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου στην τηλεδιάσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη.