Τις τελευταίες πινελιές στο κάδρο της ανασυγκρότησης του κόμματος αλλά και του προσωπικού του επιτελείου ετοιμάζεται να βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά ανακοινώσεων που θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης του κόμματος και θα αναδείξουν τα πρόσωπα τα οποία θα συμβουλεύεται σε κρίσιμους τομείς.
Ο σύμβουλος για τα διεθνή θέματα
Μία από τις πρώτες ανακοινώσεις θα αφορά τον σύμβουλο του κ. Ανδρουλάκη για διεθνή ζητήματα. Θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Σέρμπος έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες με έμφαση στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο LSE. Γνωρίζει σε βάθος τις ευρωατλαντικές σχέσεις, την αμερικανική και την τουρκική εξωτερική πολιτική. Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να έχει καταλήξει και στο πρόσωπο του συμβούλου του σε ζητήματα οικονομίας. Οι σχετικές επαφές έχουν γίνει και είναι θέμα χρόνου οι σχετικές ανακοινώσεις.
Η επιτροπή για την αυτοοργάνωση
Προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα τής, υπό τον Απόστολο Πάνα, επιτροπής για την αυτοοργάνωση. Στη σύνθεσή της θα περιλαμβάνονται στελέχη από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, κυρίως νέα πρόσωπα. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει το μήνυμα της ανανέωσης να είναι συνεχές και να εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα και στα όργανα του κόμματος. Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές των νέων οργάνων και τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα αποφασιστεί στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης των οργανώσεων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου και το συνέδριο, από το οποίο θα ξεπηδήσει το νέο κόμμα, προς τα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο.
Τα πρόσωπα και η προβολή στα media
Παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν και για την ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου. Ενα από τα θέματα που αντιμετώπιζε η Φώφη Γεννηματά ήταν η απροθυμία των καναλιών να ανοίξουν στις οθόνες τους ένα παράθυρο και για τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, συνήθως οι καλεσμένοι εκπροσωπούσαν τα δύο πρώτα κόμματα. Το σκηνικό, τώρα, έχει αλλάξει. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν τα πρόσωπα, από όλο το φάσμα της παράταξης, που θα την εκπροσωπήσουν και παράλληλα θα δίνουν το στίγμα της ανανέωσης, της συνέχειας και, κυρίως, του τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου στον οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Υπάρχουν σκέψεις για ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συντονίζει την παρουσία των στελεχών στους τηλεοπτικούς σταθμούς και, παράλληλα, να ενισχύσει την προσπάθεια του τομέα Επικοινωνίας και του γραφείου Τύπου να μεταφέρουν στα στελέχη, κωδικοποιημένα, τις θέσεις και τα μηνύματα που εκπέμπει το κόμμα.
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ΠαΣοΚ και τον νέο του αρχηγό. Η δημοσκοπική άνοδος δείχνει να μην είναι συγκυριακή, ένα νέος παίκτης διεκδικεί ρόλο, οι υφιστάμενες ισορροπίες ανατρέπονται. Το πολιτικό παιχνίδι έχει αρχίσει να αγριεύει, η πίεση αυξάνεται, οι πρώτες εσωκομματικές αιχμές εκτοξεύθηκαν. Ο δρόμος προς το συνέδριο είναι πιθανόν να αποδειχθεί κακοτράχαλος.
Τα δύο μέτωπα της Χαριλάου Τρικούπη
Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, αυτή την περίοδο, ρίχνουν το βάρος τους σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της κριτικής για ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλοντας να απαντήσει και στις βολές του Ανδρέα Λοβέρδου και της Εύας Καϊλή, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν κρατά ίσες αποστάσεις αλλά πορεύεται με βάση τη δική του πυξίδα. «Ισες αποστάσεις είδαμε να τηρούν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του με αφορμή την υπόθεση Δούκα – Λιβανού. Ούτε λέξη δεν βρήκαν να πουν για εκείνη την περίοδο, για τη δημοσιονομική κατάρρευση που οδήγησε τη χώρα στα βράχια των μνημονίων και της οικονομικής εποπτείας. Κανείς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να αγγίξει εκείνη την περίοδο – ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να πει και το όνομα του κ. Καραμανλή» αναφέρουν στελέχη του κόμματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το περιστατικό Δούκα – Λιβανού, παρά την αντίδραση του Πρωθυπουργού, έκανε ζημιά καθώς «έφερε στην επιφάνεια τη μικροκομματική εκμετάλλευση μιας φυσικής καταστροφής, για τη διάσωση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, μέσω του εκμαυλισμού των συνειδήσεων των ψηφοφόρων, μια νοοτροπία που συνεχίζεται ως σήμερα σε όλα τα επίπεδα».
Η επέρβαση του κλίματος πόλωσης
Το δεύτερο μέτωπο συνδέεται με τη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη να υπερβεί το πολωτικό κλίμα που δημιουργεί η σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να δώσει απαντήσεις για το στίγμα και τις πολιτικές του θέσεις. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη τακτική. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει έναν κλειστό, σταθερό κύκλο συνομιλητών. Για κάθε θέμα που θέλει να αναδείξει, όπως για παράδειγμα αυτό της ακρίβειας, επιλέγει αρχικά να συνομιλήσει με στελέχη του κόμματος, από όλες τις πλευρές, που γνωρίζουν το θέμα. Ακούει τις απόψεις τους, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητεί συγκεκριμένες απαντήσεις. Θέλει να έχει ένα έτοιμο πλαίσιο θέσεων για το δεύτερο βήμα, τις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Το τελικό βήμα ήταν η κατάθεση μιας επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή η οποία εμπεριείχε συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες και βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολουθήθηκε και με τους αγρότες, με τους οποίους το κεντροαριστερό σχήμα θέλει να ενδυναμώσει τη σχέση του.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πρόταση για μια νέα μορφή ΕΚΑΣ που θα δίδεται με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά, όπως λέγεται, αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται, όπως τονίζεται, «για απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία που κοστολογείται σε 650 εκατ. ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό».