Συναγερμός για το αέριο και την Ουκρανία

Τι θα κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που η Μόσχα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου;

Η σημαντικότερη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου επρόκειτο να απαντήσει στο ερώτημα: Τι θα κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που η Μόσχα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου; Η σύσκεψη ήταν σημαντική (με τη συμμετοχή πλειάδας στελεχών και ειδικών) και η αγωνία για το αέριο ήταν εμφανής. Όπως ειπώθηκε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο, μου λένε οι παράγοντας, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη εξηγήθηκαν οι δυνατότητες κάλυψης, με διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, των ενεργειακών αναγκών τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι οι ποσότητες του ρωσικού αερίου καλύπτουν περί το 40% με 45% της εγχώριας κατανάλωσης. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να κινείται και στη δέσμευση κι άλλων φορτίων LNG. Μαθαίνω επίσης ότι εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί περισσότερο πετρέλαιο αντί φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τα σενάρια που εξετάσθηκαν στο Μαξίμου δεν σταμάτησαν εδώ, έως και η χρησιμοποίηση περισσότερου λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας έχει εξετασθεί.

Προτού όμως πάμε στην άλλη τηλεδιάσκεψη που έγινε για το Ουκρανικό ήρθε η τραγική είδηση για την δολοφονία δύο ομογενών από Ουκρανούς στρατιώτες στο Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία. Από τα πυρά τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Όπως καταλαβαίνετε σήμανε συναγερμός στις ελληνικές διπλωματικές αρχές. Λίγη ώρα νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τους περίπου 2.000 Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και παράλληλα αποθάρρυνε όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Μετά την ανακοίνωση τις ψυχρής δολοφονίας των δύο ομογενών ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, για να του τονίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία. Υπάρχει όμως σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων εκτός Ουκρανίας, εάν απαιτηθεί;

***
Έτοιμο και σχέδιο εκκένωσης

Οι πηγές μου στο ελληνικό Πεντάγωνο, λένε πως εάν απαιτηθεί υπάρχει σχέδιο και θα εφαρμοστεί αμέσως. Υπενθυμίζουν μάλιστα και τα άλλα σχέδια εκκένωσης πολιτών από εμπόλεμες περιοχές στα οποία ενεπλάκησαν με επιτυχία Έλληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες (Λιβύη, Αφγανιστάν) χωρίς να ανοίξει μύτη. Όλα είναι έτοιμα, εάν απαιτηθεί μου λένε οι επιτελείς στο Πεντάγωνο.

***
Τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ηγέτες

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ηγετών της Ε.Ε. το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανάγκη κυρίως να συντονίσουν οι χώρες της ΕΕ την πολιτική τους έναντι της κρίσης οδήγησε σε αυτή την έκτακτη σύσκεψη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

***
Ο Χουλιαράκης επί το έργον

Σήμερα, Τρίτη, (εκτός απροόπτου) εγκαθίσταται στο γραφείο που του έχει ετοιμάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στον 2ο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και πιάνει δουλειά. Από σήμερα ο κ. Χουλιαράκης θα είναι οικονομικός σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη και αναλαμβάνει την πρώτη του αποστολή για την οποία θα σας κρατήσω ενήμερους προσεχώς. Να σημειώσω ότι ο κ. Χουλιαράκης παραμένει και σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει άραγε θέμα επειδή είναι ταυτόχρονα σύμβουλος και Τσίπρα και Στουρνάρα; Μου λένε ότι όταν ετέθη το ερώτημα αυτό αρμοδίως στην Τράπεζα η απάντηση ήταν: «Δεν μας απασχολεί τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του».

***
Γιατί οι Μητσοτάκης και Τσίπρας πήγαν σε πρωινές εκπομπές

Αν δεν υπήρχε η συνεχής πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος τετραετίας, ότι δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος και ότι το κύμα ακρίβειας, που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά είναι πιθανόν να κρατήσει πολύ ακόμα, τότε θα έλεγα ότι εισήλθαμε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Γιατί το λέω αυτό; Για τις εμφανίσεις που έκαναν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Συνήθως όταν οι πολιτικοί αρχηγοί πηγαίνουν στα «πρωινάδικα» , βρισκόμαστε λίγο χρόνο πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην προεκλογική περίοδο οι πολιτικοί (και οι υποψήφιοι βουλευτές) πηγαίνουν σε όποια εκπομπή τους καλέσουν, αφού λόγω των περιορισμών έχουν συγκεκριμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Να σημειώσω ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και κ. Τσίπρας εμφανίστηκαν στις πρωινές εκπομπές συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έσπασε τοπ εμπάργκο με τον συγκεκριμένο σταθμό και εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του. Τι είπε χθες ο κ. Τσίπρας; Ό,τι από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά έκανε και αυτοκριτική. «Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους». Όσο για την συμπεριφορά του Πολάκη, ξέρετε τι απάντησε; Στον ΣΥΡΙΖΑ ανθίζουν όλα τα λουλούδια. Μου λένε αυτοί που παρακολουθούν τις θεαματικότητες ότι περίμεναν περισσότερο από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Τι να φταίει άραγε;

***
Η ενόχληση των Τούρκων για τον Χαρδαλιά

Η επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περιοδεύοντας σε φυλάκια και μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων. Ως «εχθρική» στάση απέναντι στην Τουρκία, ερμηνεύουν την επίσκεψη Χαρδαλιά σε ακριτικά νησιά μας τα Μέσα Επικοινωνίας της γειτονικής χώρας, κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά «Προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίου από τον Έλληνα Υφυπουργό Άμυνας». Σας υπενθυμίζω ότι ανάλογη ενόχληση είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε επισκεφθεί το Καστελόριζο.

***
Η Πρόεδρος σε εκδήλωση του ΚΚΕ για τον Διονύσιο Σολωμό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Δήμαρχος Αθηναίων έχουν προσκληθεί σήμερα (στις 8.30 μ.μ. ) στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Θα γίνει στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (πρώην «Ολύμπια») και είναι μια συναυλία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου αφιερωμένη στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μία τις από τις κορυφαίες συνθέσεις του Διονύσιου Σολωμού, έργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση του ΄21 το οποίο απασχόλησε τον εθνικό μας ποιητή έως το τέλος της ζωής του. Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

***
Times: Κάντε αντίγραφα, δώστε τα γλυπτά στην Ελλάδα

Ίσως το πιο σημαντικό στην ιστορία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα να είναι η αλλαγή στάσης των Times στο θέμα αυτό. Αυτή ακριβώς την αρθρογραφία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή στην Αθήνα και συντονίζουν τις κινήσεις τους. Αυτή τη φορά οι Times έθεσαν ένα νέο, καθαρά τεχνολογικό τρόπο, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να μπορέσει να επιστρέψει τα γλυπτά. Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει λύση στη μακροχρόνια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα,. Η εφημερίδα, με την τεράστια παρεμβατικό ήτα προβάλλουν τη λύση που δίνει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει ακριβή τρισδιάστατα αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων που κινδυνεύουν. Σύμφωνα, με την εφημερίδα, θα μπορούσε το Ινστιτούτο να δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη συνέχεια να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Καράρα στην Ιταλία και τελικά να παραχθούν Γλυπτά, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών με ακρίβεια χιλιοστού, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εφημερίδα Times.

***
Όταν ο ουρανός γέμισε Απάτσι

Γέμισε ο ουρανός με επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» και με τους φονικούς για τα τανκς πυραύλους τους, Helfire. Η τακτική άσκηση ελικοπτέρων μετά στρατευμάτων «Ζευς» διεξήχθη από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου στο πεδίο βολής «Κραναίας» μεταξύ μονάδων ελικοπτέρων της Ελλάδας από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και των ΗΠΑ από την 7th Squadron 17th Cavalry Regiment. Όπως ανακοινώθηκε, η 7th Squadron 17th Cavalry Regiment έχει αναπτυχθεί στη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Atlantic Resolve». Η στάθμευση των αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο προβλέπεται από την πρόσφατη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ζευς» εκτελέστηκαν εικονικές βολές κατά επίγειων στόχων, σενάρια σχεδίασης και διεξαγωγής τακτικών αποστολών ελικοπτέρων Απάτσι σε μεικτούς σχηματισμούς, καθώς και σενάρια ανεφοδιασμού από προκεχωρημένα σημεία ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων των δύο χωρών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.