Κι ενώ τα τύμπανα πολέμου… ηχούν στην Ουκρανία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. – ανάμεσα τους και η Αθήνα – να ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των πολιτών τους, ένα μήνυμα για τη σημασία των εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, εστάλη χθες από το Κάιρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας διοργάνωσης του EGYPS 2022, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα. Παρουσία του προέδρου της χώρας Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, 2.000 συνέδρων από 65 χώρες και στελεχών των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, ο υπουργός μίλησε μεταξύ άλλων και για το μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν το περασμένο Φθινόπωρο με την Ελλάδα για την κατασκευή ενεργειακών υποδομών. Όπως είπε Τάρεκ Ελ Μόλλα το συμφωνητικό ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές, τονίζουν τη σημασία της σχετικής παρέμβασης του υπουργού Πετρελαίου υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα μήνυμα της βαρύτητας που προσδίδει το Κάιρο στην ανάπτυξη του αγωγού. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο MoU υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Κάιρο ανάμεσα στον Τάρεκ Ελ Μόλλα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το έργο αυτό σε συνδυασμό και με το άλλο συμφωνητικό συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρίας για την Αθήνα ώστε να αναλάβει το ρόλο της διασφάλισης μίας ακόμη εναλλακτικής πηγής ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. Το έργο μάλιστα του καλωδίου – οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τις μελέτες – τρέχει πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και EETC.
Στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου περιλαμβάνεται και η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να κινείται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα σενάρια τρόμου
Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ενεργειακού τους εφοδιασμού σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Η πλειονότητα των αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, από το οποίο η Ευρώπη καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών, διασχίζει τα ουκρανικά εδάφη. Τα ακραία σενάρια δεν αποκλείουν τη Μόσχα να κλείσει τις βάνες προκαλώντας ενεργειακή ασφυξία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τα γεγονότα της Ουκρανίας κατέδειξαν την απουσία εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου που θα περιορίσουν την εξάρτηση από τη Gazprom.
«Η συνεργασία Αθήνας –Καΐρου αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη» σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες της διπλωματίας και της αγοράς ενέργειας. Η Αίγυπτος έχει σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φτάνει στη χώρα μας.
Οι χώρες της Ε.Ε. όπως και η Αθήνα έχουν αναπτύξει σενάρια για την αντιμετώπιση πιθανών αναταράξεων στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή σενάρια τρόμου δίνουν και παίρνουν για την πορεία των τιμών ενέργειας στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη το αργό πετρέλαιο κινείται προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το φυσικό αέριο οι εκτιμήσεις δείχνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 180 ευρώ/MWh.
Κοινή εκτίμηση στελεχών της αγοράς είναι πως οι τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη ανακόπτονται με δυσμενείς τις επιπτώσεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Πηγή: ΟΤ