Υπέρ της διατήρησης των επιδομάτων τριετίας ύψους 198,9 ευρώ – κατ΄ ανώτατο όριο για όσους είχαν τρεις τριετίες το 2012 – τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων, συγκεκριμένα του ΣΕΒ και έξι περιφερειακών συνδέσμων – Ενώσεων.
Η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό – για όσους τις δικαιούνται – κρίθηκε από την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (Συμβουλίου της Επικρατείας), μετά από 2,5 χρόνια. Τα επιδόματα των τριετιών, δικαιούνται – σύμφωνα με παλιότερο μνημονιακό νόμο – μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Οι μισθωτοί αυτοί, λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 το νέο κατώτατο μισθό (αυξημένο κατά 2%), ενώ μαζί με το βασικό ποσό θα αυξηθούν και τα επιδόματα προϋπηρεσίας για όσους τα δικαιούνται. Αντιθέτως δεν διέθεταν την απαραίτητη προϋπηρεσία – από τον Φεβρουάριο του 2012 και ακολούθως – δεν δικαιούνται την προσαύξηση των τριετιών.
Σημειώνεται ότι ο μνημονιακός νόμος με τον οποίο πάγωσαν οι τριετίες για όσους δεν είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία το 2012, προβλέπει ότι θα επανέλθουν για όλους όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.
Στο μεταξύ κατά των επιδομάτων προυπηρεσίας (τριετίες), προσέφυγαν στο ΣτΕ, ο ΣΕΒ και έξι άλλοι σύνδεσμοι βιομηχανιών της χώρας. Ωστόσο η τελική απόφαση του ΣτΕ – που εκδόθηκε μετά από 2,5 χρόνια – δικαίωσε την πλευρά των εργαζομένων.
Η προσφυγή εστρέφετο κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία – στις 18 Φεβρουαρίου 2019 – δίνονταν οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού των «παγωμένων» τριετιών, κατά την διαδικασία εφαρμογής του – τότε – νέου κατώτατου μισθού (των 650 ευρώ).
Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζητούσαν να εφαρμοστεί «ένας κατώτατος μισθός γυμνός για όλους». Δηλαδή χωρίς τις 3ετίες, ούτε για όσους είχαν τις προϋποθέσεις το 2012.
Υποστηρίζουν πως οι προσαυξήσεις καταργήθηκαν, από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος Βούτση, με το οποίο προσδιορίζεται ο νέος τρόπος καθορισμού των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Κι αυτό γιατί με τον νόμο Βρούτση – σύμφωνα με την ερμηνεία του ΣΕΒ – ως κατώτατος μισθός νοείται «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».
Διαβάστε επίσης: Απόφαση «βόμβα» από το ΣτΕ – «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες
Ωστόσο το ΣτΕ αποφάνθηκε, και τα επιδόματα τριετίας θα συνεχίζουν να υφίστανται.
Υπέρ της διατήρησης των τριετιών είχε ταχθεί επισήμως και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επισημαίνει ότι «η θέση είναι γνωστή και διατυπωμένη ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου παρενέβη υπέρ της διατήρησης των τριετιών».
Τι λέει η απόφαση
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, η αίτηση των εργοδοτικών Οργανώσεων απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, καθώς το ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας που παρείχε οδηγίες «για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας», είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Δηλαδή, ο ΣΕΒ στρεφόταν, όπως λέγεται στην νομική επιστήμη, «κατά πράξης μη εκτελεστής».
Η εργοδοτική πλευρά υποστήριζε ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά ή σιωπηρά η κατάργησή τους.