Σε μία εποχή που άλλες χώρες στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Γαλλία επιμένει στην αφοσίωσή της στην πυρηνική ενέργεια. Και όχι μόνο επιμένει, αλλά εξαγγέλλει την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2050. Επιπλέον, εξετάζει την κατασκευή άλλων οκτώ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρόγραμμα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σε όλον τον κόσμο. Οι εξαγγελίες Μακρόν έγιναν στην κωμόπολη του Μπελφόρ, στην Αλσατία. Το παρών στην εκδήλωση, δίπλα στον γάλλο πρόεδρο, έδωσε ο Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, πρώην υπουργός Τεχνολογίας, από τους συνοδοιπόρους του Φρανσουά Μιτεράν και φανατικός οπαδός της ατομικής ενέργειας στη δεκαετία του ’80.
«Στόχος μας είναι να γίνει η Γαλλία σε τριάντα χρόνια η πρώτη χώρα που δεν θα εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, δεν θα εξαρτάται από άλλους και θα ηγείται στην εκπλήρωση των στόχων για την προστασία του κλίματος», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για την ίδια λογική, που ώθησε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εμφανή επιρροή της Γαλλίας, να συμπεριλάβει την ατομική ενέργεια στις «βιώσιμες επενδύσεις» που θα βοηθήσουν στην εκπλήρωση των κλιματικών στόχων, τουλάχιστον σε μία μεταβατική περίοδο. Και αυτό γιατί η ατομική ενέργεια δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, όπως συμβαίνει με τον λιγνίτη, για παράδειγμα. Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτή την προσέγγιση. Η Γερμανία, που έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις, ενώ η Αυστρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κομισιόν.
Το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη
Σήμερα η Γαλλία διαθέτει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη, αλλά και τα περισσότερα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Συνολικά λειτουργούν στη Γαλλία 56 πυρηνικά εργοστάσια. Ο Μακρόν δηλώνει ότι όχι μόνο θα κατασκευαστούν καινούρια, αλλά και θα παραταθεί η λειτουργία των παλαιών για 50 ολόκληρα χρόνια, εφόσον το επιτρέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η ατομική ενέργεια στη Γαλλία έχει στρατηγική σημασία, όπως επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμων Μαρκ Αντουάν Έιλ Ματσέγκα, στέλεχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI). «Ο κλάδος της πυρηνικής ενέργειας συντηρεί 200.000 θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο γαλλογερμανός ερευνητής. «Η Γαλλία κατέχει την τεχνογνωσία για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και επιπλέον διαθέτει πυρηνικά υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και πυρηνικά όπλα».
Εμφανώς ικανοποιημένος ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για μία «αναγέννηση της ατομικής ενέργειας στη Γαλλία». Κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν για «προεκλογικούς ελιγμούς», καθώς όλα αυτά γίνονται μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν να μην έχει καν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, η οποία ωστόσο θεωρείται βέβαιη. Την οργή τους για το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα εκφράζουν και πολλές οικολογικές οργανώσεις, αλλά ο Μακρόν προσπαθεί να τις εξευμενίσει, εξαγγέλλοντας παράλληλα και κατασκευή 50 νέων αιολικών πάρκων, την επέκταση των ήδη υφιστάμενων, αλλά και τον δεκαπλασιασμό (!) της εγκατεστημένη ισχύος των φωτοβολταϊκών μονάδων. Σήμερα η Γαλλία υφίσταται κριτική, καθώς δεν έχει εκπληρώσει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αιολική ενέργεια καλύπτει σήμερα μόλις το 19% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Παρατείνεται η λειτουργά παλαιών εργοστασίων
Το 2035 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο νέας τεχνολογίας, πιθανότατα στις βόρειες ακτές της χώρας, κοντά στον οικισμό Γκραβλίν, όπου ήδη λειτουργεί το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφοπλίζονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παλαιότερης τεχνολογίας. Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τα παλαιά πυρηνικά εργοστάσια παίρνουν παράταση λειτουργίας για περίοδο έως …50 ετών, εφόσον το επιτρέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους. Σχετικές οδηγίες έχει ήδη λάβει ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός EDF, προκειμένου να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους.
Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA)