«Παρακολουθώντας την αντιπολίτευση να μιλά για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, διερωτώμαι αν πρόκειται για ακόμη μια έκφραση λαϊκισμού ή απλώς βρίσκεται στον κόσμο της, αφού ενώ καταγγέλλει την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, στην πραγματικότητα ζητά να παραμείνουμε στην κατάσταση που καταγγέλλει», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.
«Από τη μια μεριά έχουμε προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ και από την άλλη εμμονή στον λαϊκισμό και τα αραχνιασμένα δόγματα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε στον ΕΦΚΑ και τους προκατόχους του από όλες τις κυβερνήσεις έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και γι’ αυτό ο Φορέας συγκεντρώνει μόνος του το 48% των παραπόνων που αφορούν σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που παρέλαβε.
225.000 συντάξεις το 2021
«Παραλάβαμε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βουνό εκκρεμών συντάξεων. Σας ενοχλεί, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα Από 123.000 κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν το 2019 και 161.000 το 2020, φτάσαμε στις 225.000 το 2021 που είναι ρεκόρ όλων των εποχών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής και μάνατζμεντ αλλά και τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που έχον αρχίσει να βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε επίσης την ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων με τον Ενιαίο Αριθμό 1555, που έχει υποδεχθεί σε λίγους μήνες 1 εκατομμύριο κλήσεις με ποσοστό εξυπηρέτησης των πολιτών πάνω από 80%.
«Δεν μας αρκούν όμως αυτά τα αποτελέσματα, ούτε στις συντάξεις, ούτε στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό στους 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Η προτεραιότητά μας είναι ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης ! Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους πολλούς, τους ανυπεράσπιστους πολίτες !» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Τρεις βασικοί άξονες του νομοσχεδίου
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέλυσε τους τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου:
Πρώτον, την χορήγηση κινήτρων και ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Όπως εξήγησε, «Δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση ικανών στελεχών στον ΕΦΚΑ και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ελέγχουμε τα στελέχη, και αυτούς που θα έρθουν και αυτούς που είναι εκεί. Γιατί αυτό ζητάει ο ασφαλισμένος. Να μπορεί να επιβραβευθεί αυτός που επιτυγχάνει τους στόχους και παράλληλα να ελέγχεται αυτός που δεν κάνει καλά τη δουλειά του και είναι αδιάφορος απέναντι στον πολίτη. Πάμε κόντρα στη λογική της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού και του χαϊδέματος αυτιών !»
Δεύτερον, την επιτάχυνση των μακρόσυρτων διαδικασιών που εμποδίζουν μεταξύ άλλων την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων ταλαιπωρώντας υπαλλήλους και ασφαλισμένους
Και τρίτον, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, το πιο πολύτιμο κομμάτι της οποίας έχει αφεθεί να ρημάζει, προς όφελος των ασφαλισμένων αφού θα παράγει περισσότερα έσοδα για τον Φορέα.