Ανασχηματισμός και το ποτήρι που ξεχειλίζει

Τι ειπώθηκε για τον ανασχηματισμό μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού.

Προτού σας πω τι έλεγαν οι βουλευτές της ΝΔ στα «πηγαδάκια» στη Βουλή, θα σας πάω στο Μέγαρο Μαξίμου και θα σας μεταφέρω τι ειπώθηκε για τον ανασχηματισμό μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού. Όπως, λοιπόν με πληροφορούν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενοί δεν γίνεται) ο κ. Μητσοτάκης τους είπε πως γνωρίζει τι ακριβώς συζητείται για τον ανασχηματισμό. Αλλά, όπως τους τόνισε, ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει. Με την προσθήκη όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όταν ένας υπουργός «ξεχειλίζει το ποτήρι» θα τον αφήσει τη θέση του! Και εκεί έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Η αγωνία των γαλάζιων μετά τον Χιονιά

Τα γαλάζια «πηγαδάκια», λοιπόν έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στη Βουλή, μετά το χάος που επικράτησε με τον χιονιά. Με την ευκαιρία της ψηφοφορίας για άρση ασυλιών, βουλευτές της ΝΔ συγκεντρώθηκαν στο Εντευκτήριο της Βουλής και είχαν όρεξη για… κουβέντα. Όχι όμως όπως άλλες φορές. Απουσίαζε από τους περισσότερους βουλευτές αυτή, η διάθεση που είχαν έως τώρα ότι το κόμμα τους δεν έχει αντίπαλο και ότι είναι κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Αυτή τη φορά, πρόσεξα πως ήταν πιο μετρημένοι και πιο μαζεμένοι. Τι άλλαξε; Προφανώς τα γεγονότα με τον χιονιά, η ακρίβεια, ορισμένες δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν φθορά του κυβερνώντος κόμματος, η αύξηση που παρατηρείται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και βεβαίως αυτή η ιστορία με τον δήμαρχο Σπάρτης και τα τριχίλιαρα που έλεγε πως μοίραζε η κυβέρνηση Καραμανλή στις φονικές φωτιές της Ηλείας για να αναστρέψει το κακό πολιτικό κλίμα, εκείνης της εποχής.

***
Γιατί δεν έγινε ανασχηματισμός

Εκείνο που κάνει εντύπωση με τους γαλάζιους βουλευτές, χωρίς όμως να γνωρίζουν τα παραπάνω από τις πρωθυπουργικές επισημάνσεις περί ανασχηματισμού είναι: Ό,τι συζητούσαν μεν για τον… ανασχηματισμό, όχι όμως για επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά γιατί δεν έγινε ανασχηματισμός μετά την αποπομπή του Λιβανού. Ειπώθηκαν διάφορα σενάρια, από το ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ΚΟ και στην κυβέρνηση (αυτός ήταν και ο λόγος που μετακίνησε τον κ. Γεωργαντά σε άλλη θέση), έως σενάρια για πρόωρες εκλογές αν και το Μαξίμου εξακολουθεί να τις αποκλείει κατηγορηματικά. Το δεύτερο πράγμα που ρωτούσαν ο ένας τον άλλο οι γαλάζιοι βουλευτές, σε αυτά τα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν στο Εντευκτήριο ,ήταν εάν είχαν εντοπίσει κάποιο καινούργιο υποψήφιο ενδιαφερόμενο βουλευτή στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το σημείο αυτό κέντρισε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και ξέρετε γιατί;

***
Οι υπουργοί που δεν παίρνουν το ρίσκο της φθοράς

Υπάρχει μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ που «γκρινιάζει» για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που αισίως έφτασαν τους 24 στην κυβέρνηση. Γκρινιάζει με την έννοια ότι τους θέλουν πιο ενεργούς στη στήριξη του κυβερνητικού έργου και τους θέλουν να ξεκαθαρίσουν από τώρα σε ποια εκλογική περιφέρεια θα πολιτευθούν ώστε να κάνουν το… κουμάντο τους. Υπήρξε ωστόσο συγκεκριμένη «γκρίνια» για δύο υφυπουργούς (τους οποίους ονομάτισαν) επειδή δεν εμφανίστηκαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού και στο χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό. Έγιναν ακόμα παράπονα από τους λεγόμενους «τηλεοπτικούς» βουλευτές (δηλαδή από βουλευτές που εμφανίζονται στην τηλεόραση για να στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος), κατά υπουργών και υφυπουργών που αποφεύγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να αναμετρηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, γλιτώνοντας έτσι την όποια φθορά και το πολιτικό κόστος.

***
Η «Γραμμή Μωρού» και η «Γραμμή Πατέρα»

Εκεί όμως που το τερμάτισαν δυο- τρεις βουλευτές είναι όταν επιχείρησαν να «ονοματίσουν» τις γραμμές που υπάρχουν αυτή την περίοδο στη ΝΔ. Την μια γραμμή την βάφτισαν συγκεκριμένα ως… «Γραμμή Μωρού», και περιλαμβάνουν σε αυτήν μερίδα βουλευτών που γκρινιάζουν συνεχώς για τα πάντα, αλλά στην ουσία γκρινιάζουν επειδή δεν έγιναν ακόμα μέλη του κυβερνητικού σχήματος. Την άλλη την βάφτισαν ως… «Γραμμή Πατέρα» και περιλαμβάνουν σε αυτήν μερίδα βουλευτών που ό,τι κι αν γίνει με όποιο τίμημα πολιτικού κόστους, βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα δίνοντας τη μάχη στηρίζοντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Υπήρξε ακόμα, όπως ειπώθηκε, «γκρίνια» για συγκεκριμένη βουλευτή που, όπως όπως έλεγαν οι συνάδελφοί της βουλευτές, κάνει συχνά εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά εκ του… ασφαλούς. Δηλώνει, δηλαδή κάτι, η συγκεκριμένη βουλευτής και όταν δημιουργηθεί θέμα, απαντά ότι οι δηλώσεις διαστρεβλώθηκαν (ή το σύνηθες) ότι «φταίνε οι δημοσιογράφοι που δεν τις απέδωσαν σωστά».

***
Θα αλλάξει ή όχι ο εκλογικός νόμος;

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε από μερίδα βουλευτών είναι εάν θα αλλάξει ή όχι ο εκλογικός νόμος. Αν και υπάρχει σαφή κυβερνητική βεβαίωση πως δεν πρόκειται να αλλάξει, πολλοί βουλευτές άφηναν ένα παραθυράκι να τροποποιηθεί σε συνδυασμό με την πρόταση που ήδη υπάρχει στο Μαξίμου για επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές. Ίσως, έλεγαν, να σκεφτούν μαζί με τη λίστα και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, κατεβάζοντας το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

***
Τα λαϊκά αιτήματα

Παρατήρησα ακόμα ότι μόλις εμφανιζόταν ένας υπουργός στο Εντευκτήριο, αμέσως περικυκλωνόταν από βουλευτές προφανώς για να μάθουν για την πορεία των λαϊκών τους αιτημάτων που του έθεσαν. Να σκεφτείτε ότι σε ένα από τα πηγαδάκια αυτά πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξηγούσε σε πλειάδα υπουργών τη σημασία της αλλαγής στάσης των Times για τα γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας που δεν είναι τυχαία αυτή η μεταστροφή των Times.

***
Όταν ο Λιβανός βρέθηκε με Συριζαίους

Μπορεί να ήταν τυχαίο ή ακόμα μπορεί να ξέχασε, (τόσο καιρός υπουργός) ποια είναι η είσοδος των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά ο αποπεμφθείς Σπήλιος Λιβανός εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας από την είσοδο που μπαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασαν την ευκαιρία και έτρεξαν να τον χαιρετήσουν. Αλλά ο κ. Λιβανός από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε έναν και πήγε να τον χαιρετήσει, αφήνοντας τους Νεοδημοκράτες βουλευτές έκπληκτους. Χαιρέτησε τον Γιώργο Βαρεμένο, όχι μόνον επειδή είναι «συντοπίτες» (εκλέγονται και οι δύο στην Αιτωλοακαρνανία), αλλά επειδή ο κ. Βαρεμένος ανέβασε κάτι στο Twitter που άρεσε στον κ. Λιβανό.

***
Τι γύρευε στο Α Νεκροταφείο ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Dukanovic;

Πήγε να καταθέσει ένα στεφάνι στο τάφο του Βάσσο Μαυροβουνιώτη αγωνιστή του ‘21 από το Μαυροβούνιο. Πέθανε από πνευμονία στις 9 Ιουνίου 1847, σε ηλικία 50 ετών και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Από το γάμο του με την Ελένη απέκτησε δύο παιδιά, που ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα: τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Βάσσο (1831- 1913) και τον αντιστράτηγο Τιμολέοντα Βάσσο (1836-1929), νονό του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο Βάσσο Μπράγεβιτς (Vaso Brajević, Васо Брајевић), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν σερβικής καταγωγής και γεννήθηκε το 1797 στο Μόιντεζ του Μαυροβουνίου. Σε ηλικία 20 ετών μετέβη, άγνωστο για ποιο λόγο, στη Σμύρνη, όπου γνωρίστηκε στη φυλακή με τον Ευβοιώτη Νικόλαο Κριεζώτη. Ο μεν Κριεζώτης κατηγορείτο για φόνο ενός Τούρκου, ο δε Μαυροβουνιώτης για απαγωγή. Ανέπτυξαν στενή φιλία και αργότερα έγιναν αδελφοποιητοί (βλάμηδες).

***
Οι τενόροι και ο Καποδίστριας

Στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εντυπωσιάστηκε από τους τρεις τενόρους του Πολεμικού Ναυτικού: «Αυτοί είναι οι Παβαρότι του Πολεμικού μας Ναυτικού», του είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο Μαυροβούνιος ηγέτης έδειξε να ενθουσιάζεται. Αυτό όμως που τον εντυπωσίασε περισσότερο είναι όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας του είπε κάτι που δεν γνώριζε. Ό,τι ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Μαυροβούνιος γνώριζε τον Καποδίστρια δεν γνώριζε όμως ότι ήταν και υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου.

***
Η παράδοση και η παραλαβή

Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης. » Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για μένα και μια καλή και αισιόδοξη για τον Γιώργο » Ανέφερε υπό δεχόμενος τον νέο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, ο απερχόμενος Σπήλιος Λιβανός, οποίος, να σημειώσω, παραδέχθηκε το λάθος του, πλην όμως είπε πως απάντησε με ειρωνικό τρόπο. Σύμφωνα με τις αναφορές των Γεωργαντά και Λιβανό, θα διατηρηθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ τους λόγω της καλής σχέσης τους αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτήν τη περίοδο οι αγρότες ένεκα της αύξησης στις τιμές της ενέργεια και των πρώτων υλών.

***
Όταν η Κουντουρά συνάντησε χαρούμενους Κουβανούς

Αφήνοντας το διεθνές μόντελινγκ, στο οποίο διακρίθηκε, η Έλενα Κουντουρά ασχολήθηκε με την πολιτική. Στην αρχή με τη ΝΔ (προερχόμενη από φιλοβασιλική οικογένεια), εν συνεχεία με τους ΑΝΕΛ και έγινε υπουργός Τουρισμού όταν το κόμμα της συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκατέλειψε εντελώς τους ΑΝΕΛ και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημαία του οποίου είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής. Ως ευρωβουλευτής, στην Επιτροπή Ισότητας επισκέφθηκε την Κούβα. Και τι νομίζετε ότι της έκανε περισσότερο εντύπωση από την χώρα του Κάστρο; Τα… δημοψηφίσματα και οι «πειθαρχημένοι Κουβανοί», όπως έλεγε. Υπάρχουν όντως πειθαρχημένοι Κουβανοί; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Έλενα Κουντουρά, ταξίδευσε, λοιπόν, στην Κούβα για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι αλλά και για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, πως λειτουργούν οι νομοθετικές λειτουργίες για την οικογένεια και την ισότητα των φύλων στην Κούβα. Επρόκειτο, βλέπετε, να ψηφιστεί ένας κουβανικός νόμος για αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου και η κάθε διάταξή του, όπως έλεγε η ευρωβουλευτής, περνούσε πριν πάει στη Βουλή από τοπικά δημοψηφίσματα.

Αυτό που επίσης εντυπωσίασε την Έλενα Κουντουρά ήταν ότι σε κάθε πόλη της Κούβας και σε κάθε μεγάλο χωριό υπάρχει και ένας βουλευτής αντιπρόσωπος στο Κοινοβούλιο. Καλά, θα πείτε, πόσους βουλευτές υπάρχουν στην Κούβα; Κάπου 600 λέει η κυρία Κουντουρά: «Είδα Κουβανούς, χαρούμενους, χαμογελαστούς και πειθαρχημένους (με τα μέτρα υγιεινής προστασίας), αλλά και να εκτοξεύουν κατάρες εναντίον του εμπάργκο», είπε. Δεν άφησε επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μέσα στο Κουβανικό Κοινοβούλιο είδε ένα άγαλμα της Θεάς Αθηνάς (που συμβολίζει τη Σοφία), αλλά και στα παράλια της Κούβας ένα άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Φιντέλ Κάστρο, βλέπετε για να τιμήσει την Κύπρο (επειδή με κυπριακή σημαία ήταν το πρώτο πλοίο που έσπασε το εμπάργκο) τοποθέτησε το άγαλμα του Μακαρίου. Στους δρόμους της Αβάνας κυκλοφορούν ακόμα μερικές Σεβρολέτ, Φορντ και Κάντιλακ (κυρίως ως ταξί για τους τουρίστες) προτού έρθουν τα ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητα. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αληθινή Δημοκρατία» στην Κούβα, ότι οι Κουβανοί έχουν παρασκευάσει όχι έναν αλλά πέντε εμβόλια για την Covid και ότι ο τουρισμός ήταν αυτός που τους έφερε αυτόν ιό. Αυτά λέει μια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την Κούβα. Ωστόσο αυτό που θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας όταν ήταν Πρωθυπουργός πήγε στην κηδεία του Κάστρο, αλλά μάλλον πολλοί που επισκέπτονται την Κούβα δεν βλέπουν (ή δεν θέλουν να βλέπουν) ότι στις φυλακές βρίσκονται εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, τα ΜΜΕ ελέγχονται ασφυκτικά από το κράτος και ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι περιορισμένη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.