Τα πρώτα κρούσματα της «Όμικρον» του κορωνοϊου εντοπίστηκαν ανάμεσα σε άγρια ζώα στις ΗΠΑ, καθώς ερευνητές ανίχνευσαν το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος σε αρκετά ελάφια με λευκή ουρά στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα ευρήματά τους, ο εντοπισμός της Όμικρον σε ελάφια, εγείρει ανησυχίες ότι η μετάδοση του ιού ανάμεσα στα συγκεκριμένα ζώα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες ίσως μολύνουν και τους ανθρώπου. Άλλωστε, η Covid-19 είναι ζωονοσογόνα νόσος, που σημαίνει ότι μεταδόθηκε αρχικά από τα ζώα στους ανθρώπους.
«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ατέρμονο κύκλο, όπου ο ιός θα μεταδίδεται συνεχώς από το ένα ελάφι στο άλλο και θα δημιουργούνται νέες παραλλαγές», αναφέρει στους New York Times ο Σουρές Κουτσιπούντι, μικροβιολόγος κτηνίατρος, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών.
Τα ελάφια θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα προβληματικός φορέας του ιού. Πρόκειται για ζώα που περιπλανιούνται σε πολλές περιοχές και φαίνονται σε γενικές γραμμές να είναι ασυμπτωματικά, ενώ οι άνθρωποι συνήθως επιθυμούν να πλησιάσουν αυτά τα φαινομενικά ήμερα πλάσματα (σίγουρα περισσότερο από ό,τι έναν αρουραίο ή έναν ορεινό λέοντα).
Επιπλέον, τα άγρια ελάφια αποτελούν θηράματα και καταναλώνονται ως τροφή στις ΗΠΑ. Κάποιες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κυνηγούς να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας όταν μεταφέρουν τα πτώματα των ελαφιών, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να φορούν πλαστικά γάντια ή ακόμα και προστατευτικές μάσκες.