Δημόσια πρόσκληση στους πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανασυγκρότησης των οργανώσεων του κόμματος που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαρτίου με την εκλογή οργάνων, αναμένεται να απευθύνει το επόμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η αναθέρμανση των σχέσεων με την «εκλογική βάση του Δεκεμβρίου» εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων που έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προκειμένου να απαντήσει στη διπλή, αυξανόμενη πίεση που δέχεται το κόμμα του από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έλαβε νέα χαρακτηριστικά μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να αφήσει αναξιοποίητη τη δεξαμενή των 270.000 πολιτών που πήραν μέρος στην εκλογή προέδρου. Θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα από τα καθοριστικά λάθη που έγιναν μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2017. Εκτιμά ότι η αναθέρμανση των σχέσεων με αυτό το κοινό σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εξαγγελίες για ένα θεσμικό και ανοιχτό κόμμα που θα εκφράσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας δεν είναι κενές περιεχομένου, θα συμβάλουν στη διατήρηση και της δημοφιλίας του αλλά και των ποσοστών του κόμματος στα σημερινά δημοσκοπικά επίπεδα, τα οποία δείχνουν ότι δημιουργούνται, μια δεκαετία μετά τον «εκλογικό σεισμό του 2012», συνθήκες αλλαγής του πολιτικού χάρτη της χώρας.
Τα μέλη, οι φίλοι και η ψηφιακή κοινότητα
Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι να αποκτήσουν χαρακτήρα μεγάλου γεγονότος για τις τοπικές κοινωνίες οι συνελεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο δήμων, ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή αλλά και πολλές νέες υποψηφιότητες στις διαδικασίες για την εκλογή των μελών των νέων οργανώσεων. Ο δεύτερος αφορά το κοινό που δεν συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες και δεν θέλει να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος αλλά θέλει να διατηρήσει αυτή του φίλου. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη γνωρίζουν ότι στις κάλπες θα προσέλθουν ηλικίες, που στην πλειοψηφία τους θα είναι πάνω από 35-40 ετών. Για τους άλλους η απάντηση είναι το «ψηφιακό κόμμα». Πρόκειται για τη δυνατότητα που θα προσφέρεται και στα μέλη και στους φίλους, σε κάθε πολίτη της προοδευτικής όχθης, να συμμετέχει σε μια ψηφιακή κοινότητα καταθέτοντας τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του, στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και με τα οποία ασχολείται.
Στόχος η διατήρηση του momentum
Ολη αυτή η κινητοποίηση έχει έναν ακόμα στόχο. Να δείξει ότι όλη αυτή η αλλαγή σκηνικού που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ούτε υπερβολική ούτε κατασκευασμένη, αλλά αντιστοιχεί στο κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. Επί της ουσίας, το επόμενο δίμηνο θα υπάρξει στο πεδίο της κοινωνικής βάσης ένα «μπρα ντε φερ» του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδεύει προς το δικό του συνέδριο. Εκδηλώσεις και συμμετοχή, αναπόφευκτα θα συγκριθούν. Στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι αυτή η σύγκριση θα αποβεί υπέρ τους. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, «ακόμα και το αποδεκατισμένο ΠαΣοΚ είχε ισχυρότερες κοινωνικές αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ». Η διαδικασία της αυτο-οργάνωσης είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα προς το συνέδριο, που προγραμματίζεται περί τα τέλη Μαΐου και στο οποίο θα επισφραγιστεί η στρατηγική για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά και για τις αλλαγές στα σύμβολα του κόμματος.
Σύγκρουση με την κυβέρνηση – «Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη»
Η παρατήρηση του Κώστα Σκανδαλίδη, σε μια από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα στο κόμμα και στη Βουλή, ότι «τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη», αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κεντροαριστερός φορέας. Η κλεψύδρα του μήνα του μέλιτος έχει αρχίσει να αδειάζει, το πολιτικό παιχνίδι γίνεται ολοένα και πιο σκληρό, η αδυναμία αντίδρασης, σε πρώτο χρόνο, στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Novartis, έφεραν την πρώτη εσωκομματική κριτική.
Στην αρχή της τριήμερης διαδικασίας, το ερώτημα που έθετε ο Νίκος Ανδρουλάκης στους συνεργάτες του ήταν «τι ήθελε και τι μπορεί να πετύχει με την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας;». Το βράδυ της Κυριακής στο μικροσκόπιο των επιτελών του κόμματος μπήκαν τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός επί της ουσίας κήρυξε την έναρξη των εχθροπραξιών με το Κίνημα Αλλαγής. Στην τακτική του πολέμου που έχει επιλέξει εντάσσονται, σύμφωνα με την ανάγνωση που υπάρχει, η στάση του Κώστα Τασούλα στο θέμα της παραχώρησης αίθουσας για να συνεδριάσει η ΚΟ του ΠαΣοΚ, η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στην «επιτηδευμένη ασάφεια» του Νίκου Ανδρουλάκη και η «απρεπής» συμπεριφορά του στον Κώστα Σκανδαλίδη.
Κίνδυνος για την αυτοδυναμία
Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει «μια συστηματική προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να ταυτίσει το Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ». Και θεωρεί ότι η επίθεση αυτή πηγάζει από τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος. Το Κίνημα Αλλαγής υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι, όπως λέγεται, η επιθυμητή αντιπολίτευση όπως κακώς υπολόγιζε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ένας θανάσιμος κίνδυνος για τον κύριο πολιτικό του στόχο, την αυτοδυναμία. «Γιατί μας επιτίθενται; Οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ μειώνονται και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν μας θέλει σωσίβιο της ύπαρξής του. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΠαΣοΚ παίρνει 3,5% από τη ΝΔ και 3,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ακριβώς στήνουν και συντηρούν ακραία πόλωση με κάθε ευκαιρία ακόμη και μέσα στη Βουλή» μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη.
Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν έχουν αμφιβολία για τη διάθεση της ΝΔ να κρατήσει υψηλά τους τόνους. Φάνηκε, όπως λένε, και από τη στάση του Αδωνη Γεωργιάδη, που κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον Νίκο Ανδρουλάκη «να ξεστραβωθεί». Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει διάθεση να ακολουθήσει τον δρόμο της όξυνσης. «Υπερβαίνουμε την τοξικότητα, επιμένουμε στην Πολιτική» είναι το δίπτυχο που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν διακατέχονται από τη λογική ενός μικρού κόμματος που αποζητεί συμπάθειες, αν χρειαστεί θα δείξουν τα δόντια τους. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το ύφος της απάντησης στις αιτιάσεις του κ. Γεωργιάδη. «Μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας και κομματικού πατριωτισμού από τον κ. Γεωργιάδη, που το κόμμα του οποίου είναι σήμερα αντιπρόεδρος το αποκαλούσε πριν από μερικά χρόνια “κόμμα κλεφτών”, εμείς δεν δεχόμαστε». Είναι φανερό ότι το (άγριο) παιχνίδι μόλις αρχίζει.