Σοκ, τεράστια θλίψη αλλά και σημαντικά ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι διαδοχικοί θάνατοι, μέσα σε 32 μήνες, τριών κοριτσιών, ηλικίας 6 μηνών, 3,5 και 9 ετών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα. Με γιατρούς αλλά και ιατροδικαστές που ερευνούν ήδη τα αίτια αυτής της τραγωδίας να μιλούν για ιδιόμορφα και δυσεξήγητα σημεία και στους τρεις θανάτους των κοριτσιών που πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά και μία έρευνα που θα συνεχισθεί.
Μιλώντας για τρία συμβάντα στην ίδια οικογένεια στα όρια του νόμου των πιθανοτήτων, με την ανάγκη αρχικά για νέους γονιδιακούς ελέγχους για θέματα κληρονομικότητας για «αφανείς νόσους», όπως και για περαιτέρω εξετάσεις για άλλες παραμέτρους των τριών συμβάντων μεμονωμένα αλλά και συνολικά. Με κύρια εστίαση του ενδιαφέροντος στον θάνατο του τελευταίου από τα κορίτσια, της 9χρονης Τζωρτζίνας, στο νοσοκομείο Παίδων που φαίνεται να σχετίζεται με ανακοπή καρδιάς. Οπου και πάλι όμως διατυπώνονται σημαντικά ερωτήματα. Με τη μητέρα των τριών κοριτσιών να δηλώνει σπαρακτικά στο προφίλ της στο Facebook «σας γέννησα, σας έδωσα ζωή!! Ομως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε την αγκαλιά μου άδεια!! Ησουν το στήριγμά μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω. Καλό ταξίδι, μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου. Για μένα δεν φύγατε και δεν θα φύγετε ποτέ!!! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα». Σε μια ανάρτηση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.
Οι δύο πρώτες απώλειες
Ο πρώτος θάνατος ήταν αυτός του δεύτερου κοριτσιού της οικογένειας, της Μαλένας, σε ηλικία 3,5 ετών τον Απρίλιο του 2019, που νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία. Με γιατρούς ωστόσο που γνώριζαν το ιστορικό του άτυχου κοριτσιού να αναφέρουν ότι η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί, βελτιωνόταν και δεν δικαιολογείτο σε καμιά περίπτωση ο αιφνίδιος θάνατός της. Η εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας οδήγησε στο αμφιλεγόμενο – σύμφωνα με ιατροδικαστές – συμπέρασμα ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε «ηπατική ανεπάρκεια» με βάση και τα δεδομένα ιστολογικής εξέτασης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πατέρας των κοριτσιών στράφηκε αργότερα δικαστικά εναντίον του ιατροδικαστή και του παθολογοανατόμου της Αθήνας για «ασαφές συμπέρασμα» και λάθος προσδιορισμό της αιτίας θανάτου.
Τον Μάρτιο του 2020 η μητέρα βρήκε χωρίς σφυγμό το 6 μηνών κοριτσάκι τους (γεννήθηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Μαλένας) μέσα στην κούνια του. Η οικογένεια του κοριτσιού απέφυγε τότε να απευθυνθεί για ιατροδικαστική εξέταση (με ενδιαφέρον στην ιστολογική) στην Αθήνα λόγω των προηγούμενων διαφωνιών και ζήτησε σχετική διάγνωση από εργαστήριο των Ιωαννίνων. Το σχετικό πόρισμα προσδιόριζε ότι ο θάνατος του μωρού οφειλόταν σε σπάνια «αγενεσία βλεφοκόμβου».
Η «αγενεσία βλεφοκόμβου»
Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές «η φλεβοκομβική δυσλειτουργία (ή νόσος φλεβοκόμβου) συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αδυναμία, ζάλη ή συγκοπή. Στις περιπτώσεις αυτές ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς, ο φλεβόκομβος, λόγω εκφυλισμού των κυττάρων που τον αποτελούν, κάτι που συνήθως συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην πρέπουσα συχνότητα. Ετσι η καρδιά μπορεί να λειτουργεί με βραδεία συχνότητα στην ηρεμία και με ελλιπή άνοδο των σφίξεων στην προσπάθεια. Επίσης μπορεί εν αιθρία να συμβαίνουν καρδιακές παύσεις, δηλαδή σταμάτημα της παραγωγής ερεθισμάτων για διάστημα μερικών δευτερολέπτων, που όμως είναι ικανά να προκαλέσουν ζάλη, ακόμα και συγκοπή». Ομως αυτή η αναφερόμενη «αγενεσία βλεφοκόμβου», στην οποία αποδόθηκε τελικώς ο θάνατος του 6 μηνών κοριτσιού, θεωρήθηκε από άλλους ιατρούς και ιατροδικαστές ως ιδιότυπο συμπέρασμα με βάση και την απειροελάχιστη πιθανότητα εντοπισμού του σε μωρά, αφού κυρίως πρόκειται για εκφυλιστικό νόσημα.
«Δεν προμήνυε κάτι τον θάνατό της» λένε οι επιστήμονες
Η κορύφωση του δράματος υπήρξε με τον πρόσφατο θάνατο στο νοσοκομείο Παίδων της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, του πρώτου δηλαδή παιδιού της οικογένειας. Το κορίτσι φέρεται να είχε καρδιολογικό πρόβλημα που φαίνεται να συνδέθηκε με αιφνίδιο συμβάν που του προκάλεσε εγκεφαλοπάθεια. Κι αυτό με δεδομένη την ευαισθησία που υπήρχε στους γιατρούς μετά τον προσδιορισμό της εξαιρετικά σπάνιας «αγενεσίας βλεφοκόμβου» που εντοπίστηκε στο 6 μηνών μωρό που πέθανε προ διετίας.
Το εννιάχρονο κορίτσι είχε εξετασθεί την τελευταία διετία από γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ωνάσειο (είχε πραγματοποιηθεί και «ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος») αλλά και σε τρίτη φάση νοσηλεύθηκε και στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, χωρίς πλήρη αποσαφήνιση της ύπαρξης σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος. Με πολλές από αυτές τις εξετάσεις, σύμφωνα με γιατρούς, να είναι αρνητικές και να μη δικαιολογούν τον μεταγενέστερο θάνατό του. Αρνητικός για ύπαρξη κληρονομικού νοσήματος ήταν και ο ενδελεχής γενετικός έλεγχος στους γονείς των τριών κοριτσιών, ούτε είχε εντοπισθεί οποιαδήποτε σύνδεση με τη «νόσο βλεφοκόμβου» από την οποία φαίνεται να απεβίωσε το 6 μηνών κοριτσάκι. Δεν εντοπίστηκε καμιά σχετική προδιάθεση.
Οπως δήλωσε ήδη ενδεικτικά στα ΜΜΕ ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου κ. Ανδρέας Ηλιάδης «πιστεύαμε ότι το είχαμε “ασφαλισμένο” αυτό το παιδί. Την περασμένη άνοιξη η Τζωρτζίνα είχε νοσηλευθεί στη ΜΕΘ. Η Τζωρτζίνα τότε με τη βοήθεια των γιατρών τα είχε καταφέρει. Προ ημερών μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και απεβίωσε». Οπως συμπλήρωσε δε ενδεικτικά ο κ. Ηλιάδης «δεν προμήνυε κάτι τον θάνατο της Τζωρτζίνας Τι να πω. Ακόμη και ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στην οικογένεια δεν έδειξε κάτι. Δεν βρήκαν στο εξωτερικό κάποια γενετική προδιάθεση. “Αιφνίδιο συμβάν”, αυτή είναι η αιτία, όμως το περίεργο είναι ότι έχουμε τρία “αιφνίδια συμβάντα” σε τρία παιδιά, με τραγική κατάληξη στην ίδια οικογένεια» συνέχισε ο γνωστός επιστήμονας.
Ωστόσο ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία είναι ότι ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην άτυχη Τζωρτζίνα – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – δεν φαίνεται να έδινε ενδείξεις στις συσκευές του νοσοκομείου Παίδων όπου κατέληξε για ύπαρξη καρδιακών αρρυθμιών ή φθίνουσα κατάσταση της καρδιάς της. Ο θάνατός της μπροστά στη μητέρα της που βρισκόταν υπομονετικά κοντά της σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της αιφνιδίασε τους πάντες και σκόρπισε ανείπωτη θλίψη.
Με γιατρούς να δηλώνουν απορίες και για τους τρεις θανάτους και να έχει αποφασισθεί συνολική εξέταση όλων των περιπτώσεων. Με ένα από τα κύρια ζητούμενα του τι συνέβη και παρουσίασε εγκεφαλοπάθεια η 9χρονη Τζωρτζίνα, αν υπήρξε ολιγόωρη λιποθυμία της για άγνωστο λόγο ή αν έχει συμβεί κάτι άλλο που δεν έχει προσδιορισθεί από τους επιστήμονες. Προκειμένου, εκτός των άλλων, να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες και να δοθεί συνολικά πειστική εξήγηση.