Στις 2 μμ. ώρα Ελλάδας ξεκινά η τελετή για την έναρξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Το μποϋκοτάζ της πανηγυρικής τελετής από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, καθώς και η πανδημία ρίχνουν σκιά, παρά τις προσπάθειες της κινεζικής ηγεσίας να δείξει ότι τίποτα δεν είναι σε θέση να αμαυρώσει τους Αγώνες.
Λόγω κορωνοϊού και των χαμηλών θερμοκρασιών στην τελετή θα λάβουν μέρος 3.000 συντελεστές σε αντίθεση με τους 15.000 που συμμετείχαν στην εντυπωσιακή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Αύγουστο του 2008.
Οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας, είναι ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι το Πεκίνο φιλοξενεί το κορυφαίο χειμωνιάτικο αθλητικό γεγονός. Ο Μάο Μιν, ο οποίος ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς του 2008, δηλώνει: «Χαίρομαι πολύ για το ότι η πόλη μας φιλοξενεί τους χειμερινούς αγώνες. Η παρουσία πολλών ξένων ηγετών στην τελετή είναι αναγνώριση για τη διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα. Είμαι πλέον 60 χρονών και περήφανος. Είναι ίσως η τελευταία φορά που βιώνω ένα τόσο σπουδαίο αθλητικό γεγονός στη γειτονιά μου».
Σε γιγαντιαία φούσκα εγκαταστάσεις και αθλητές
Για να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε ένα είδος «φούσκας», μέσα στην οποία βρίσκονται οι σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι αθλητές και οι θεατές. Αυτό το είδος γυάλας ασφαλείας δεν δείχνει ωστόσο να μειώνει τον ενθουσιασμό των κατοίκων της πρωτεύουσας για τους Αγώνες.
«Θέλω να πάρω μαζί την μικρή μου κόρη και να της δείξω ό,τι μπορώ, λέει η νεαρή Γκου. Είναι μια σπάνια ευκαιρία για όλους εδώ να δουν αυτό το γεγονός από το κατώφλι του σπιτιού τους. Σκοπός μας είναι να βγάλουμε όσες φωτογραφίες μπορούμε».
Πριν το ξεκίνημα των Χειμερινών Αγώνων πολλοί ήταν εκείνοι, κυρίως στο δυτικό κόσμο, οι οποίοι άσκησαν κριτική στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και αμφισβήτησαν την ορθότητα της ανάθεσης των Αγώνων στο Πεκίνο. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία δεν απέστειλαν συμβολικά στην τελετή υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Το Βερολίνο ωστόσο αποφεύγει τον όρο μποϋκοτάζ.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (RTRTV, dpa)