Πέρυσι, με την πανδημία να σαρώνει την αγορά, οι απώλειες στον τζίρο Φεβρουαρίου για αλυσίδες παιχνιδιών ξεπέρασαν το 30%. Ηταν η εποχή του Τριωδίου, οι Απόκριες οι οποίες για τα καταστήματα που πουλάνε παιχνίδια αποτελούν «μάννα εξ ουρανού».
Τα παιδιά και οι γονείς ξεχύνονται στα μαγαζιά για να αγοράσουν παιχνίδια, μάσκες και φορεσιές για τις Απόκριες, με τα καταστήματα να γεμίζουν από κόσμο, σχεδόν όσο και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που θεωρούνται εξίσου οι περίοδοι όπου γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος.
Ασφαλώς και οι έλεγχοι που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν περιορίζονται απλά στις τιμές, αν υπάρχουν δηλαδή ανατιμήσεις που δεν δικαιολογούνται από πουθενά.
Ειδικά κλιμάκια ερευνούν και τις συνθήκες ασφάλειας των καταστημάτων παιχνιδιών, ακριβώς γιατί σ’ αυτά συνωστίζονται εκατοντάδες παιδάκια που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Μάλιστα, επειδή έχουν υπάρξει συγκεκριμένες καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε ορισμένα καταστήματα γνωστών αλυσίδων, τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθενται να είναι άτεγκτα σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των πελατών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.
Οι καταγγελίες αφορούν ακόμη και την τοποθέτηση παιχνιδιών στα ράφια με τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά που πλησιάζουν για να τα πάρουν.
Με αφορμή τις συγκεκριμένες, επώνυμες καταγγελίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες όχι μόνο σκοπεύουν να επιβάλουν πρόστιμα αλλά και να ζητήσουν την άμεση αλλαγή των κανόνων ασφαλείας, ώστε να διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλα και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους πελάτες κατά την περίοδο της μεγάλης κίνησης λόγω των Αποκριών.