Σταθερή στην πρόθεση της να μην αλλάξει ακόμη ρότα στη νομισματική της πολιτική παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ. Θυμίζουμε πως χθες τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1% τον Ιανουάριο, κόντρα στις εκτιμήσεις για υποχώρηση του στο 4,4%.
Το συμβούλιο διεμήνυσε, λοιπόν, πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα αυτό δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει πως «το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο».
Αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP επανέλαβε τη δέσμευση της πως αυτό θα συνεχιστεί, αλλά θα σταματήσει, στα τέλη Μαρτίου.
Διαφορετική πλεύση
Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού είχε προφανώς ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο συμβούλιο, με δεδομένο κιόλας πως έτερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ανεβάζοντας τα βρετανικά επιτόκια στο 0,50%.
Ειδικά, η χθεσινή δυσάρεστη έκπληξη από την νέα άνοδο του δείκτη του πληθωρισμού είχε φουντώσει τη συζήτηση για το αν τελικά η ΕΚΤ αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τη στάση της, ανεξαρτήτως του τι είχε δηλώσει επανειλημμένως τις προηγούμενες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε επισημάνει εκ νέου πως η Ευρώπη δεν είναι… ΗΠΑ, ούτε η ΕΚΤ… Fed και πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν, οπότε η Φρανκφούρτη δεν έχει λόγο να βιαστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές χρήματος και το sell-off στα ομόλογα τις προηγούμενες ημέρες αποτελούσαν σαφή ένδειξη πως αγορές και αναλυτές θεωρούν πως αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των ευρωεπιτοκίων και μάλιστα όχι με μία, αλλά ίσως και με δύο αυξήσεις.
Όμως, φαίνεται πως για την ώρα το συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη, με το ενδιαφέρον να είναι τώρα στραμμένο στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Λαγκάρντ, στην οποία θα κληθεί να εξηγήσει το σκεπτικό της ΕΚΤ.