Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός του Παύλου Πολάκη εντάσσεται στην στρατηγική της όξυνσης και πόλωσης που έχει σημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα. Μπορεί να «έσυρε» για μια ακόμα φορά το κόμμα του και την Κοινοβουλευτική Ομάδα στους «ρυθμούς» του διαμορφώνοντας εκείνος την ατζέντα της αντιπαράθεσης, ωστόσο η στάση του «αψύ Σφακιανού» είναι πλήρως εναρμονισμένη με το αφήγημα της έντασης και της σύγκρουσης που προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άλλωστε έχει παράσχει επανειλημμένως την αμέριστη στήριξή του στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας που βρίσκεται στον στενό πυρήνα των παραγόντων περί τον πρόεδρο του κόμματος.
Διαβάστε επίσης:
- Τασούλας παραπέμπει Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Αγωγή κατά Παύλου Πολάκη καταθέτει ο Αδωνις Γεωργιάδης
Από την έκταση της επεισοδιακής εμφάνισης του κ. Πολάκη στην Βουλή και τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε φαίνεται ότι από δω και πέρα στο παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει, θα είναι όλο και πιο συχνές και ακραίες οι εντάσεις στο Κοινοβούλιο.
Αυτό διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος με αφορμή το θέμα Πολάκη, έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης βασικών λειτουργών: τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς», είπε επικαλούμενος μια φράση του Γεωργίου Παπανδρέου που είχε πει «Τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη», προκαλώντας ένα πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πλευρά της ΝΔ.
Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος είπε στον κ. Ραγκούση ότι η παράταξη της ΝΔ «έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος από την τρομοκρατία» και ότι «είναι επικίνδυνο να φλερτάρετε με τέτοιου είδους διχαστικές λογικές», σημειώνοντας ότι «δεν θα γυρίσουμε στην πλατείες, η Ελλάδα αλλάζει».
«Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με σκληρές βαριές εκφράσεις του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα», του απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «δυσάρεστο και αποκρουστικό το θέαμα» με τον κ. Πολάκη, ωστόσο του έδωσε την δυνατότητα να ολοκληρώσει όσα είχε ξεκινήσει να πει στην προηγούμενη συνεδρίαση για την Novartis όταν του αφαιρέθηκε ο λόγος από τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος έκρινε ότι ήταν εκτός Κανονισμού της Βουλής καθώς μιλούσε για άσχετο θέμα με αυτό που συζητούσε η Ολομέλεια, τον αναπτυξιακό νόμο, με την γνωστή εξέλιξη: διακοπή της συνεδρίασης και παραμονή του κ. Πολάκη στο βήμα μέχρι που αποφασίστηκε να λήξει η συνεδρίαση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αιτιολόγησε την στάση του υποστηρίζοντας ότι παράμεινε και δεν κατέβαινε από το βήμα όχι γιατί έκανε κατάληψη, όπως του καταλόγισε ο Πρόεδρος της Βουλής («Έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείτε εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος», του είπε ο κ. Τασούλας χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «φέρθηκε σαν καταληψίας της Βουλής»).
Ο κ. Πολάκης αμφισβήτησε την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Γεωργιάδη όσον το σκάνδαλο Novartis, με τον υπουργό Ανάπτυξης να καταθέτει στην Βουλή το επίμαχο έγγραφο που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς το «ύμνο στην υπουργική του θητεία» καθώς αποδεικνύει ότι όχι μόνον δεν ευνόησε την Novartis αλλά αντιθέτως την ζημίωσε, όπως είπε δίνοντας νέο «ραντεβού» με τον κ. Πολάκη στα δικαστήρια, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή που καταθέτει εις βάρος του «για να εξηγήσει γιατί ο εισαγγελέας που με αρχειοθέτησε έκανε λάθος», όπως είπε, ευχόμενος στον αντίπαλό του «καλή τύχη».
Από τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος ξεχώρισε και η επίθεση του κ. Γεωργιάδη κατά του αρχηγού του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τον οποίο είπε ότι δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με την Novartis, ενώ με αφορμή την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο πρωθυπουργός δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του στην Βουλή και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας μόνο τα έξι στελέχη της ΝΔ, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε ως Πρόεδρος ΝΔ για να δώσει το δικαίωμα στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να κάνει παρόμοια δήλωση»…